”Alcoolul nu te face mare", campania prezentă la meciurile echipei naționale. FRF: Schimbare reală pentru reducerea consumului de alcool la tineri

alcoolul - FOTO: Freepik@JhonHurtado
Alcoolul consumat în exces are consecințe grave asupra sănătății. FRF demarează campania ”Alcoolul nu te face mare”

Alcoolul poate provoca probleme majore de sănătate și nu numai. Federația Română de Fotbal și Poliția Română, în parteneriat cu Asociația Berarii României, lansează campania „Alcoolul nu te face mare”. Campania se va derula pe stadioane, la meciurile echipei naționale de fotbal și la meciurile U21. Scopul campaniei este să prevină și să descurajeze consumul de alcool în rândul minorilor.

Alcoolul, campanie pentru un stil de viață sănătos

Primul meci la care vor fi comunicate mesajele campaniei este amicalul România – Slovenia care se joacă pe 17 noiembrie pe Cluj Arena, unde Federația Română de Fotbal așteaptă aproape 30.000 de spectatori. Potrivit Federației Române de Fotbal, aproximativ 10% din publicul prezent la meciurile echipei naționale de fotbal sunt minori, potrivit FRF.

În pauze și înaintea meciurilor va fi proiectat pe tabelele de marcaj și videoproiectoarele stadioanelor videoclipul piesei „Ia stai cu tata” de Satra D.A.D.Z, în care taţii folosesc ritmul trap pentru a convinge minorii să nu bea alcool. De asemenea, Poliția Română va dezvolta activări despre efectele negative ale consumului de alcool pentru adolescenți pe stadioane, în zona dedicată familiilor, va distribui ghiduri „Alcoolul nu te face mare” și va oferi premii minorilor spectatori la meciuri.

„Prin adoptare Strategiei de Sustenabilitate 2022-2030, unul dintre angajamentele luate de Federația Română de Fotbal se referă la îmbunătățirea sănătății și stării de bine a practicanților fotbalului și nu numai. Inițiativa #AlcoolulNuTeFaceMare este una dintre campaniile importante pe această temă. FRF aspiră să devină astfel un vehicul de promovare a unui stil de viață sănătos pentru toate categoriile de vârstă”, a spus Florin Șari, Manager FRF pentru Politici Publice și Sustenabilitate.

Vezi și: Blackout. Ce să ai mereu lângă tine, în cazul unei pene de curent. Ce ar trebui să faci imediat după ce se întâmplă: Ar trebui să ai asta acasă

Alcoolul, riscuri pentru tineri

Reprezentanții Poliției susțin că această campanie se adresează în special tinerilor și nu numai.

”Informarea și conștientizarea copiilor cu privire la cele mai bune măsuri pe care le pot adopta pentru evitarea unor situații de risc și implicarea lor în activități cu caracter educativ constituie repere permanente ale activității de prevenire dezvoltate de Poliția Română. Consumul de alcool este una dintre principalele condiţii favorizante atât în cazurile de delincvenţă, cât şi de victimizare a minorilor.

Prin acest parteneriat readucem în atenție importanța conștientizării pericolelor care se pot manifesta pe fondul consumului de alcool la vârste fragede”, a declarat comisar-şef de poliţie Sorin Stănică, director al Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității, mai notează FRF.

Berarii se alătură campaniei

Asociația Berarii României se alătura campaniei organizată de FRF.

„Prin inițiativa #AlcoolulNuTeFaceMare ne propunem să contribuim la o schimbare reală de comportament care să ducă la reducerea consumului de alcool în rândul tinerilor.

Demersul de conștientizare este dezvoltat ca un program susținut care ia în calcul factorii-cheie predictivi ai consumului de alcool în rândul tinerilor şi susţine prevenţia prin: implicarea în activităţi sportive, timpul petrecut cu părinţii, activităţile de relaţionare la şcoală și în afara ei, muzica, inclusiv ședințele de psihoterapie sau de consiliere psihologică sunt esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a adolescenților”, a spus Julia Leferman, Director General Asociația Berarii României.

Vezi și: Postul, curățenie spirituală și digestivă. Ce să faci să scapi de pofte: În loc să îți dorești o ciocolată, mai bine faci o rugăciune

Aproximativ 86% dintre băieți și 79% dintre fetele în vârstă de 16 ani au consumat cel puțin o dată în viață o băutură alcoolică. Ponderea celor care au consumat alcool până la vârsta de 13 ani este mult mai mare în rândul băieților (45%) decât în rândul fetelor (27%), arată studiul ESPAD derulat în anul 2019 în 35 de țări între care 25 țări membre ale Uniunii Europene, inclusiv România.

52% dintre elevi au consumat alcool în ultimele 30 de zile înaintea realizării studiului și 10% au admis că s-au îmbătat cel puțin o dată în această perioadă, procentul fiind semnificativ mai mare în rândul băieților (13%) decât în rândul fetelor (7,3%). Elevii români au o frecvență ușor mai redusă a consumului de alcool în ultimele 30 de zile față de media europeană: 5,4 ocazii de consum față de 5,6 media la nivel european.

Vezi și: Trufele, luxul anti-cancer. Conțin un compus antioxidant puternic

Alcoolul nu te face mare, campanie demarată în 2006

Misiunea de informare a tinerilor, părinților și profesorilor este concretizată în campania națională „Alcoolul nu te face mare”, lansată ca program-pilot în Bucureşti, în 2006, apoi extinsă în mai multe orașe. Până în prezent, campania a fost desfășurată în școli și a inclus, pe lângă dialogul direct cu adolescenții, ședințe de consiliere de grup cu psihologii Cristian Andrei și Silviu Ioniță, filme educative, un ghid pentru părinți și formarea profesorilor prin conceperea unor planuri de lecție dedicate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel