ALARMANT: iPhone 12, periculos pentru cardiacii cu aritmii maligne care au implantate defibrilatoare. Primul RAPORT publicat

Programator de dispozitive care arată suspendarea terapiilor implantabile cu cardioverter-defibrilator (bara portocalie indicată cu săgeata roșie) cu iPhone 12 așezat pe pieptul pacientului (săgeata verde) și fluoroscopia iPhone 12 care prezintă matricea
Noile modele iPhone 12 poate afecta grav funcționarea unui defibrilator cardioverter implantabil, un dispozitiv care salvează viața pacienților cu aritmii ventriculare maligne, arată un raport publicat în Heart Rhythm.

Defibrilatorul cardioverter implantabil (DCI) rămâne terapia de bază pentru gestionarea aritmiilor ventriculare maligne la pacienții cu afecțiuni cardiace cu risc ridicat. 

Practic, acest defibrilator este montat pentru a da singur un șoc electric dacă pacientul face o tulburare de ritm cardiac gravă (fibrilație ventriculară sau tahicardie ventriculară).

Un sistem defibrilator cardioverter implantabil conține o baterie, condensatori și un circuit de detectare / stimulare împreună cu un cablu intracardiac sau extracardiac. 

Toate DCI-urile au un comutator încorporat (comutator reed, senzori de efect Hall, rezistențe magnetice sensibile sau bobine) care răspunde la un câmp magnetic aplicat extern. Când un magnet extern este aplicat unui defibrilator, terapia de șoc de înaltă tensiune pentru tahicardie ventriculară și fibrilație ventriculară este suspendată. Adică defibrilatorul se oprește!

S-a estimat că un câmp magnetic mai puternic de 10 gauss este suficient de puternic pentru a activa aceste comutatoare. (link sursa informației)

„Apple Inc. a lansat recent seria iPhone 12, care are o gamă circulară de magneți în jurul unei bobine centrale de încărcare, care face telefonul compatibil cu accesoriile MagSafe. Tehnologia MagSafe conține un magnetometru și un cititor cu comunicație în câmp apropiat (NFC) cu o singură bobină. Magneții ajută la alinierea corectă a iPhone-ului pe un încărcător wireless și alte accesorii periferice, și măresc viteza de încărcare wireless (până la 15 W)”, se arată în raportul publicat in Haert Rhythm (link direct raport).

Autorul principal al raportului, Dr. Joshua C. Greenberg, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibila interacțiune dispozitiv-dispozitiv datorită prezenței unei matrice magnetice puternice în carcasele compatibile iPhone și MagSafe.

„Am testat astfel această interacțiune pe un pacient cu un Defibrilatorul cardioverter implantabil produs de Medtronic Inc. (Minneapolis, MN). Studiul a fost aprobat de comisia de revizuire instituțională. Odată ce iPhone-ul a fost apropiat de DCI peste zona stângă a pieptului, a fost observată suspendarea imediată a terapiilor cu Defibrilatorul cardioverter implantabil și aceasta persistat pe durata testului. Acest rezultat a fost reprodus de mai multe ori cu diferite poziții ale telefonului peste buzunar”, au notat cercetătorii. 

Explicație foto: Programator de dispozitive care arată suspendarea terapiilor implantabile cu cardioverter-defibrilator (bara portocalie indicată cu săgeata roșie) cu iPhone 12 așezat pe pieptul pacientului (săgeata verde) și fluoroscopia iPhone 12 care prezintă matricea circulară de magnet (săgeata galbenă). Foto: Hearth Rhythm

 „Raportăm o problemă importantă de sănătate publică referitoare la noua generație iPhone 12, care poate inhiba terapia salvatoare a unui pacient, în special atunci când telefonul este transportat într-un buzunar de la piept. Studiile contemporane au arătat un risc minim de interferență electromagnetică de la DCI-urile și smartphone-urile de generație mai veche care nu au o matrice magnetică. Site-ul Apple Inc. menționează  interferențele magnetice (link sursa informației) cu dispozitivele medicale și consultările cu medicii și producătorii de dispozitive medicale. Producătorii de dispozitive medicale și medicii implantatori ar trebui să rămână vigilenți cu privire la conștientizarea pacienților legat de această interacțiune semnificativă a iPhone 12 și a altor articole portabile inteligente cu dispozitivele electronice implantabile la cardiaci”, au notat cercetătorii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel