Alăptarea e sănătoasă și pentru mamă, nu doar pentru copil. STUDIU

Laptele matern conține fungi care vor conduce la dezvoltarea florei intestinale la bebeluși
Un nou studiu arată că femeile care alăptează copiii pe care i-au născut au un risc mai mic de a dezvolta anumite boli care pot fi fatale. Cercetătorii subliniază că alăptarea este sănătoasă și pentru mamă, nu doar pentru copil. Iată pentru ce boli reduce considerabil riscul: 

Femeile care alăptează aveau risc mai mic să dezvolte boli de inimă sau un accident vascular cerebral sau să moară din cauza bolilor cardiovasculare decât femeile care nu alăptau, potrivit unei meta-analize (link direct analiză) publicată astăzi într-o ediție a Revistei American Heart Association (JAHA).

Numărul special, „JAHA Spotlight on Pregnancy and Its Its on Maternal and Prosprs Cardiovascular Health”, include aproximativ o duzină de articole de cercetare care explorează diverse considerații cardiovasculare în timpul sarcinii pentru mamă și copil.

Beneficiile pentru sănătate ale alăptării pentru copii sunt binecunoscute. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aceasta este legată de mai puține infecții respiratorii și un risc mai mic de deces din cauza bolilor infecțioase în rândul copiilor care au fost alăptați. Alăptarea a fost, de asemenea, legată de beneficiile pentru sănătatea mamei, inclusiv un risc mai mic de diabet de tip 2, cancer ovarian și cancer de sân.

„Studiile anterioare au investigat asocierea dintre alăptare și riscul de boli cardiovasculare la mamă; totuși, constatările au fost inconsecvente în ceea ce privește puterea asocierii și, în mod specific, relația dintre diferitele durate de alăptare și riscul de boli cardiovasculare”, a explicat motivul realizării acestei meta-analize autorul principal dr Peter Willeit, profesor de epidemiologie clinică la Universitatea de Medicină din Innsbruck din Innsbruck, Austria.

Cercetătorii au analizat informațiile despre sănătatea mamelor din opt studii efectuate între 1986 și 2009 în Australia, China, Norvegia, Japonia și SUA și un studiu multinațional. Analiza a inclus dosarele de sănătate pentru aproape 1,2 milioane de femei (vârsta medie de 25 de ani la prima naștere) și a analizat relația dintre alăptare și riscul cardiovascular individual al mamei.

„Am colectat informații, de exemplu, despre cât timp au alăptat femeile în timpul vieții, numărul de nașteri, vârsta la prima naștere și dacă femeile au avut sau nu un atac de cord sau un accident vascular cerebral mai târziu în viață”, a spus dr Lena Tschiderer. Ph.D., cercetător postdoctoral la Universitatea de Medicină din Innsbruck.

Analiza a constatat că:

- 82% dintre femeile implicate în studii au declarat că au alăptat la un moment dat în viață.

- În comparație cu femeile care nu au alăptat niciodată, femeile care au raportat că au alăptat în timpul vieții au avut un risc scăzut cu 11% de a dezvolta boli cardiovasculare.

- Pe o perioadă medie de urmărire de 10 ani, femeile care au alăptat la un moment dat în viață au risc cu 14% mai mic de a dezvolta boală coronariană, cu 12% mai puțin probabil să sufere accident vascular cerebral și cu 17% mai puțin probabil să moară din cauza bolilor cardiovasculare.

- Femeile care au alăptat timp de 12 luni sau mai mult în timpul vieții au părut a fi mai puțin susceptibile de a dezvolta boli cardiovasculare decât femeile care nu au alăptat.

Nu au existat diferențe notabile în ceea ce privește riscul de boli cardiovasculare în rândul femeilor de diferite vârste sau în funcție de numărul de sarcini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel