Afecțiunea de memorie adesea confundată cu Alzheimer. Noi criterii pentru identificarea sindromului neurodegenerativ amnezic cu predominanță limbică

Alzheimer Foto: Freepik @EyeEm
Cercetătorii au creat noi criterii pentru diagnosticarea unei afecțiuni adesea diagnosticată greșit ca Alzheimer, pentru a ajuta medicii să diferențieze mai eficient între aceste tulburări cognitive.

Cercetătorii de la Clinica Mayo au identificat o afecțiune de pierdere a memoriei denumită Sindrom neurodegenerativ amnezic cu predominanță limbică (LANS), care este adesea diagnosticată greșit ca fiind boala Alzheimer.

Această afecțiune de pierdere a memoriei este adesea diagnosticată greșit din cauza simptomelor sale similare cu alte demențe și afecțiuni cognitive, precum demența cu corpi Lewy și demența frontotemporală.

Cercetătorii au elaborat noi criterii pentru a-i ajuta pe medici să diagnosticheze mai bine LANS, care este un tip comun de demență și tulburări cognitive la adulții în vârstă. Această nouă abordare ar putea ajuta medicii să diagnosticheze mai bine alte demențe și afecțiuni cognitive.

Sindromul neurodegenerativ amnestic cu predominanță limbică (LANS)

LANS este o afecțiune degenerativă progresivă care afectează sistemul limbic al organismului, un sistem cerebral esențial pentru memorie, cu diverse cauze subiacente. Aceasta face dificilă formarea de noi amintiri, ducând la dificultăți în rememorarea evenimentelor recente, în repetarea afirmațiilor și a numelor.

Diagnosticarea LANS este în mod tradițional o provocare din cauza naturii sale nespecifice. Cu toate acestea, progresele în domeniul biomarkerilor pentru boala Alzheimer au permis o diferențiere mai clară între LANS și majoritatea simptomelor cauzate de boala Alzheimer.

Imagistica cerebrală și alți biomarkeri sunt necesari pentru a confirma că simptomele unui pacient sunt cauzate de o degenerare izolată a sistemului limbic. Deși unele forme ale bolii Alzheimer pot provoca LANS, aceasta nu este cea mai frecventă cauză.

Criterii de diagnosticare pentru LANS

Au fost elaborate noi criterii pentru a asista medicii în diagnosticarea bolii Alzheimer (LANS), concentrându-se asupra factorilor clinici de bază, cum ar fi afecțiunile neurodegenerative lente și predominante cu pierderi de memorie care au progresat timp de doi sau mai mulți ani și care nu pot fi legate de o altă boală, vârsta de 75 de ani sau mai mult, sindrom clinic ușor, atrofie hipocampală disproporționată, memorie semantică afectată, hipometabolism limbic și absența degenerării neocorticale și probabilitate scăzută a patologiei tau neocorticale.

Criteriile au fost validate folosind date de la peste 200 de participanți din bazele de date ale Centrului de Cercetare a Bolii Alzheimer Mayo Clinic, ale Studiului Mayo Clinic privind îmbătrânirea și ale Inițiativei de Neuroimagistică a Bolii Alzheimer.

Citește și: Proteina care influențează pierderea în greutate. Cercetătorii explică de ce exercițiile fizice nu funcționează la fel pentru toți

Foto: Freepik @The Yuri Arcurs Collection

Proteina TDP-43

Cercetătorii au dezvoltat un nou criteriu de diagnosticare a bolii Alzheimer (LANS) prin examinarea proteinei TDP-43, care a fost găsită în sistemul limbic al adulților în vârstă. Această proteină este esențială pentru definirea LATE-NC, o afecțiune degenerativă care afectează sistemul limbic.

LANS poate fi diagnosticată în stadiile de insuficiență cognitivă ușoară sau demență, insuficiența cognitivă ușoară și demența fiind termeni generici pentru simptome cognitive cu diverse cauze subiacente.

LANS pot avea, de asemenea, cauze subiacente, dar sunt mai limitate la afecțiuni degenerative izolate la nivelul sistemului limbic. LATE-NC este cea mai frecventă, dar formele rare de boală Alzheimer sau alte tauopatii pot provoca, de asemenea, LANS.

Vezi și: Întinderile: esențiale pentru mușchi puternici și sănătatea cardiovasculară. Motivul pentru care îți pot prelungi viața

Pierderea de memorie izolată

Au fost introduse noi criterii pentru a informa diagnosticul bolii Alzheimer (LANS), ghidând consilierea medicală și recomandările de gestionare. Pe măsură ce cercetările privind LANS avansează, aceste recomandări se vor îmbunătăți. Studiile clinice pentru boala Alzheimer ar trebui să includă probabilitățile LANS și să evalueze răspunsurile terapeutice pe baza acestora.

De asemenea, sunt necesare studii clinice adaptate pentru subiecții diagnosticați cu LANS. Înțelegerea modificărilor de memorie legate de vârstă este esențială pentru depistarea precoce, intervenția, îmbunătățirea calității vieții și dezvoltarea de terapii adaptate.

Aceste cunoștințe împuternicesc pacienții și familiile, sprijină o mai bună îngrijire și rezultate ale sănătății mintale și informează politicile de sănătate publică pentru populațiile îmbătrânite.

David Merrill, psihiatru geriatru și director al Pacific Brain Health Center al Pacific Neuroscience Institute din cadrul Providence Saint John's Health Center, a identificat o nouă tulburare, LANS, care se așteaptă să rămână un sindrom clinic ușor în timp.

Este posibil ca pacienții cu LANS să nu aibă de fapt boala Alzheimer, iar primirea unui diagnostic de LANS poate însemna că cel mai rău scenariu nu se va produce. David Merrill sugerează crearea unui registru interinstituțional pentru a identifica cauzele de bază asociate cu apariția LANS și pentru a dezvolta tratamente pentru acești pacienți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel