Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a afirmat că se așteaptă la un sezon gripal similar cu cele dinainte de pandemie. Iar pentru a trece cu bine și de asta, susține că unele dintre măsurile pe care le-am urmat în ultimii trei ani ar trebui să fie continuate și acum, pentru a nu ne confrunta cu un ”sezon gripal mai serios”, așa cum l-a anunțat ministrul Sănătății.
”Să plecăm totuși într-o notă echilibrată, optimistă. Ne apropiem cu pași rapizi de încheierea pandemiei și atunci oamenii interacționează și atunci ne gândim la un sezon de gripă așa cum aveam și înainte de pandemie.
Nu înseamnă neapărat că nu avem virusul gripal mai agresiv, dar cred că trebuie să fim pregătiți pentru un sezon care va începe, probabil, într-o lună, și care poate să dureze inclusiv luna aprilie.
Sunt cazuri izolate de gripă, mai ales cazuri de import, și în momentul de față, dar nu au dat probleme. Ce este important de spus este cum ne pregătim pentru acest sezon”, a declarat dr. Adrian Marinescu la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Întrebat cum ne putem proteja de o eventuală infectare cu gripă, medicul a pus pe primul loc vaccinarea antigripală. ”Sigur, voi începe cu vaccinarea, pentru că de fiecare dată am spus că metoda prin care previn cazurile grave de gripă este vaccinarea și ar trebui să o fac undeva de la jumătatea lui octombrie ca să fiu pregătit.
În plus, dacă este să mă întrebi de măsurile prin care nu mă infectez cred că le știm așa de bine după trei ani de pandemie. Regulile de igienă, faptul că trebuie să ne ferim de oamenii care sunt bolnavi, și atenție, la gripă este destul de simplu. Dacă cineva are o simptomatologie, atunci ar trebui să mă feresc și nu voi avea probleme, cel puțin teoretic.
Dacă cineva prezintă simptomatologie, este o regulă elementară ca să se izoleze, nu trebuie să îl oblige nimeni, dacă vorbim de gripă”, a mai spus medicul.
Potrivit medicului, pregătirea pentru sezonul gripal trebuie făcută din timp, mai ales dacă vorbim despre întărirea sistemului imunitar. ”Trebuie să mâncăm sănătos, să ducem o viață care să fie cât mai echilibrată, putând să ne protejăm mai bine, inclusiv de gripă. Un complex de vitamine care să fie luat în sezonul rece ne poate ajuta. Însă, pregătirea trebuia să o fi făcut înainte, acum suntem foarte aproape de sezon și ce am apucat să facem este bun făcut.
Totuși, nu trebuie să plecăm de la ideea că vom avea cazuri severe de gripă, într-un număr mare, dar de fiecare dată este un procent, dintre cei vulnerabili, care ajung să fie spitalizați, ajung chiar și în Terapie Intensivă și din păcate, chiar pierd lupta”, a mai spus dr. Marinescu.
Cele mai importante manifestări ale gripei sunt:
- durerile musculate
- durerile de cap
- febra (frisoane).
Există și alte simptome care se pot apărea la bolnavii de gripă, astfel:
- tuse
- durere în gât
- rinoree
- stare de oboseală excesivă
- vărsături/diaree (se manifestă mai ales în cazul copiilor).
Dacă de obicei manifestările se ameliorează în cel mult două săptămâni, la persoanele aflate la risc, pot apărea complicații care prelungesc foarte mult perioada de recuperare. Acestea sunt:
- pneumonie
- infecții ale sinusurilor/urechilor
- miocardită
- encefalită
- insuficiență cardiacă
- insuficiența renală.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 9 septembrie, la Timişoara, că în contextul începerii cursurilor şcolare se menţin măsurile anti-COVID-19 luate la începutul anului, dar că este posibil să avem un sezon gripal ”mai serios” în acest an.
”La începutul acestui an am elaborat un set de recomandări pe care le-am transmis Ministerului Educaţiei, a fost distribuit Inspectoratelor Şcolare, directorilor de unităţi de învăţământ.
Sunt câteva lucruri simple, pe care le avem cu toţii la îndemână. Aceste măsuri sunt universale, previn şi infecţia cu coronavirus, previn şi gripa, pentru că e posibil să avem un sezon gripal mai serios în acest an, după o pauză de doi-trei ani şi nu vom schimba în niciun fel abordarea care a reuşit să menţină şcolile deschise”, a afirmat Rafila.
Omenirea nu s-a aflat mai niciodată într-o poziţie atât de bună pentru a pune capăt pandemiei de COVID-19 care a dus la moartea a milioane de persoane începând cu sfârşitul anului 2019, a afirmat miercuri directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit AFP, citează Agerpres.
”Săptămâna trecută, numărul deceselor săptămânale asociate COVID-19 a scăzut la cel mai mic nivel din martie 2020. Nu am mai fost niciodată într-o poziţie mai bună pentru a încheia pandemia”, a spus Tedros cu prilejul unei conferinţe de presă.
Cu toate acestea, a avertizat: ”Nu am ajuns încă acolo, dar finalul este foarte aproape. Cineva care aleargă la un maraton, nu se opreşte când vede linia de sosire. Aleargă mai repede, cu toate energie care i-a mai rămas. La fel şi noi”, a subliniat directorul OMS.
”Putem vedea cu toţii linia de sosire, suntem pe punctul de a câştiga, dar ar fi cu adevărat cel mai prost moment să ne oprim din alergat. Dacă nu profităm de oportunitatea asta, riscăm să avem mai multe variante, mai mulţi morţi, mai multe perturbări şi mai multă nesiguranţă”, a avertizat Tedros făcând apel la ”folosirea acestei oportunităţi”.
De la începutul pandemiei până ieri, la nivel mondial, au fost înregistrate 615.551.842 de cazuri de infectare cu coronavirus și 6.523.328 de decese din cauza Covid.
În România, în același interval de timp au fost 3.247.140 de cazuri de infectare și 66.882 de decese din cauza infectării cu Covid.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Hidratarea este un obicei esențial...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...