ADEVĂRUL despre UMEZEALA inhalată prin purtarea MĂȘTII: ce EFECT are, de fapt

Pandemie, mască Foto: pexels.com
Specialiștii au analizat ce efect are umezeala pe care o inhalăm atunci când purtăm masca chirurgicală. Ei au analizat mai multe măști, la diferite grade de temperatură. Rezultatele i-au surprins chiar și pe cercetători.

Un nou studiu a arătat că umiditatea creată după purtarea măștilor faciale contribuie la atenuarea răspândirii coronavirusului. Aceasta hidratează și căile respiratorii și stimulează sistemul imunitar.
Studiul, publicat în Biophysical Journal, a afirmat că nivelul mai ridicat de umiditate din aerul inhalat ar putea fi legat de niveluri mai scăzute de severitate a bolii COVID-19.
Autorul principal al studiului, Adriaan Bax, de la Institutul Național al Diabetului și Bolilor Digestive și Rinichilor (NIDDK) din SUA, a declarat: „Am constatat că măștile faciale cresc puternic umiditatea în aerul inhalat și se pare că hidratarea rezultată a tractului respirator ar putea să fie responsabilă pentru constatarea documentată care leagă severitatea mai mică a bolii COVID-19 de purtarea unei măști. ”
El a adăugat, „Nivelurile ridicate de umiditate s-au dovedit a atenua severitatea gripei și poate fi aplicabilă severității COVID-19 printr-un mecanism similar.”
Autorii studiului au remarcat faptul că nivelurile ridicate de umiditate pot limita răspândirea unui virus în plămâni prin favorizarea clearance-ului mucociliar (MCC). MCC este un mecanism de apărare care elimină mucusul și particulele cu potențial dăunător din plămâni.
Acest lucru poate ajuta în continuare la producerea de proteine ​​speciale numite interferoni datorită nivelurilor mai ridicate de imunitate.

Patru tipuri de măști studiate

Pentru studiu, cercetătorii au examinat patru tipuri comune de măști - mască N95, o mască chirurgicală de unică folosință cu trei straturi, o mască cu două straturi de bumbac-poliester și o mască de bumbac.
Au cerut voluntarilor să expire într-o cutie de oțel sigilată pentru a măsura nivelul de umiditate.
Când persoana nu purta mască, vaporii de apă din respirația expirată au umplut cutia, ducând la o creștere rapidă a umidității în interiorul cutiei, a menționat studiul. Cu toate acestea, atunci când persoana a purtat o mască, acumularea de umiditate în interiorul cutiei a scăzut semnificativ, datorită faptului că cea mai mare parte a vaporilor de apă rămân în mască, se condensează și sunt reinhalați. Oamenii de știință au efectuat măsurători la trei temperaturi diferite ale aerului, variind de la aproximativ 7 grade la 36 de grade Celsius.
Rezultatele studiului au observat că toate cele patru măști au crescut nivelul de umiditate al aerului inhalat, dar în grade diferite.

Cercetătorii au remarcat că la temperaturi mai scăzute, efectele umidificatoare ale tuturor măștilor au crescut brusc, în timp ce măștile groase din bumbac au dus la cel mai crescut nivel de umiditate în toate condițiile.
„Nivelul crescut de umiditate este ceva ce majoritatea purtătorilor de mască au simțit probabil fără să poată recunoaște și fără să-și dea seama că această umiditate ar putea fi de fapt bună pentru ei”, a remarcat Bax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel