Adevărul despre uleiul de măsline: la ce e bun și la ce nu! Mituri demontate de specialiști

Știm cu toții că uleiul de măsline este extrem de sănătos. Cu toate astea, unele voci spun că acest ulei nu trebuie să fie folosit la gătit, deoarece ar putea strica gustul preparatelor și chiar și-ar pierde din proprietăți. Specialiștii în nutriție care explică, însă, ce e și ce nu e adevărat din toate miturile din jurul uleiului de măsline: 

Uleiul de măsine este cunoscut pentru uriașele beneficii pentru sănătate pe care le aduce. Este bogat în antioxidanți și grăsimi sănătoase, ambele susținând sănătatea inimii și a creierului. Dar, în ciuda beneficiilor pe care le are, mulți bucătari îl folosesc exclusiv ca ulei de finisare din cauza „punctului de ardere” scăzut, notează Spectacola.ro.

Teama acestora este că, dacă uleiul de măsline se încinge prea tare, începe să ardă și să fumege - ceea ce poate strica gustul preparatului, precum și să degradeze unele dintre beneficiile pentru sănătate ale uleiului. Astfel, bucătarii recomandă să se folosească alte uleiuri, cum ar fi ce de avocado sau de nucă de cocos, pentru orice preparat care necesită gătirea la temperaturi ridicate.

Explicația specialiștilor

Presupusul punct de ardere scăzut al uleiului de măsline este un mit total. Potrivit lui Joseph Profaci, director executiv al The North American Olive Oil Association, nu numai că uleiul de măsline poate rezista la o căldură ridicată, dar uleiul de măsline extravirgin este de fapt cel mai stabil ulei atunci când este încălzit, lucru care a fost testat și confirmat într-un studiu din 2018 publicat în revista ACTA Scientific Nutritional Health (link direct studiu).

Joseph Profaci, împreună cu dr Simon Poole, autorul cărții The Olive Oil Diet, consultant științific expert în uleiul de măsline extravirgin și membru al consiliului consultativ al Olive Wellness Institute, lămuresc lucrurile despre gătitul cu ulei de măsline.

Adevărul despre punctul de ardere al uleiului de măsline

Joseph Profaci spune că nu este foarte sigur de unde a apărut concepția greșită despre punctul de ardere scăzut al uleiului de măsline, dar cumva s-a răspândit peste tot. Dar el susține că această reputație este nemeritată.

Toate grăsimile, inclusiv uleiul de măsline, au un punct de ardere. Acest termen este, în principiu, un mod sofisticat de a identifica temperatura la care grăsimile încep să ardă și să se descompună atunci când sunt încălzite, potrivit Seriouseats. În general, uleiului de măsline i s-a atribuit un punct de ardere de aproximativ 160 grade Celsius până la 230, în funcție de calitatea lui - adică dacă este extravirgin sau un tip de ulei de măsline mai rafinat.

Care este în realitatea temperatura la care poți găti cu uleiul de măsline și ce efecte uluitoare are asupra sănătății când este încălzit, aflați pe Spectacola.ro. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel