O substanță chimică nou identificată...
Infecțiile nosocomiale, cunoscute și sub denumirea de infecții asociate asistenței medicale, reprezintă o problemă semnificativă de sănătate publică în întreaga lume. Aceste infecții se dezvoltă în timpul îngrijirii medicale și afectează pacienții care sunt în spital sau alte unități de asistență medicală.
Există mai mulți factori care contribuie la apariția infecțiilor nosocomiale:
Imunitate slăbită a pacienților. Pacienții care se află în spitale sunt adesea slăbiți din cauza bolilor pentru care au fost internați sau a intervențiilor chirurgicale. Această slăbire a sistemului imunitar îi face mai vulnerabili la infecții.
Spitalele sunt adesea locuri în care agenții patogeni pot supraviețui și se pot răspândi ușor. Mai mult, pacienții sunt expuși la un număr mare de persoane și obiecte, ceea ce crește riscul de contaminare.
Procedurile chirurgicale, cateterele și ventilatoarele pot reprezenta căi de intrare pentru agenții patogeni. Dacă aceste dispozitive nu sunt gestionate corect, pot duce la infecții.
Invitat în podcastul lui Mihai Morar, "Fain și Simplu", Alexandru Rafila, ministrul Sănătății și medic primar în specialităţile de medicină de laborator, microbiologie şi sănătate publică a vorbit despre infecțiile nosocomiale, despre cum apar, de ce suntem campionii infecțiilor în spitale și ce s-a făcut pentru erdicarea acestor infecții.
"Sunteți profesor de microbiologie. E adevărată vorba că ne mor părinții în spitale din cauza infecțiilor nosocomiale, a bacteriilor? Și nu doar părinții", l-a întrebat Mihai Morar pe Alexandru Rafila.
"Infecțiile asociate asistenței medicale sunt o problemă generală, nu o problemă doar în România.
În România este o problemă care a fost ținută sub preș foarte mult timp și pentru care nu au existat proceduri clare.
Încă avem o incidență a acestor infecții foarte scăzută, 1,3 la 100 de persoane externate, față de o medie europeană de 6% - 7%. Deci tot avem de 5 ori mai puține față de media europeană.
La noi este totuși o chestiune care e contradictorie, ca să nu folosesc un altfel de termen.
Toată lumea spune că trebuie să avem o raportare reală a acestor infecții, iar când le raportezi ești imediat acuzat că ai infecții și că trebuie să le eradichezi. Lucrul ăsta nu se poate!", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
"Bacteriile sunt niște microorganisme care sunt mai inteligente și mai adaptabile decât noi. Dintr-un motiv destul de simplu: sunt mult mai bătrâne ca noi. Ele au mai mult de un miliard de ani, noi avem câteva sute de mii de ani ca și vechime, ca și oameni.
Ele sunt mult mai antrenate și ele sunt supuse la presiune. Cine le supune la presiune? Noi!
De ce? Pentru că încercăm să le omorâm cu ce? Cu antibiotice!
Dacă nu încercăm bine și încercăm să dăm antibioticul nepotrivit la bacteria nepotrivită, să dăm antibiotic când nu trebuie să dăm antibiotic, cum ar fi într-o infecție virală, pentru că virusul nu răspunde la antibiotic. Dăm cantitatea de antibiotic nepotrivită sau pe durata nepotrivită.
Noi le oferim lor un atu. Ele dezvoltă un mecanism de rezistență față de antibioticul pe care-l dăm noi.
România și țările din sudul continentului sunt campioane. De ce? Pentru că au această obișnuință a utilizării excesive a antibioticelor. Se dă prea ușor antibiotic și pe rețetă și fără rețetă.
Sau mai avem niște antibiotic rămas acasă de acum un an, l-am ținut în baie, în căldură, îl folosim. Bacteria primește informația: cum să fac rezistența.
Îi dăm un antibiotic ineficient!
Noi suntem campioni. Avem cele mai rezistente bacterii.
Dacă faci o infecție de spital, mai ales dacă e invazivă, apare o problemă greu de tratat.
În nordul continentului, unde vă sfătuiesc să încercați că cumpărați un antibiotic dacă mergeți în Suedia sau în Norvegia. Acolo e foarte greu să obții antibiotic.
Acolo bacteriile rezistente sunt foarte puține. Acolo e verde, la noi e roșu sau roșu închis", a mai spus Alexandru Rafila.
"În primul rând, mi se pare o chestiune nedreaptă față de colegii mei care au făcut eforturi extraordinare. Am dezvoltat o strategie națională de acțiune în domeniul combaterii infecțiilor nosocomiale și a rezistenței la antibiotice.
Am făcut ghidurile de bună practică. Cum trebuie să facă microbiologul ca să pună diagnosticul, cum trebuie să facă epidemiologul ca să supravegheze infecția sau circulația bacteriilor, cum trebuie să facă clinicianul ca să prescrie cum trebuie antibiotic.
Mai mult, am făcut o organizare în care spitalele să dezolte laboratoare de microbiologie. Cum să faci controlul infecțiilor dacă tu nu poți să pui diagnosticul? Este imposibil.
Toate lucrurile acestea sunt funcționale. Lumea a început să învețe, se raportează ceva mai bine, dar de multe ori aceste eforturi sunt năruite de mesaje publice mincinoase.
Această distrugere permanentă a încrederii în profesioniști are consecințe pe termen lung. Eu sunt de acord să criticăm și să sancționăm atunci când trebuie, dar nu trebuie să venim permanent cu mesaje mincinoase care compromit activitatea corpului medical.
Eu nu vreau să eradichez infecțiile, dar vreau să nu am infecții invazive - adică cele care pun viața în pericol, cu bacterii multirezistente, ci să am infecții nosocomiale care se pot trata și pacientul merge acasă vindecat", a conchis medicul și ministrul Alexandru Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...
Prediabetul este un semnal de...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...