Adenovirus, noul virus care umple spitalele. Ce este, cum se transmite și cât rezistă în corp. Primele semne că ai Adenovirus

Adenovirus - Foto: Freepick
Adenovirus, ce este, ce simptome are, cum se transmite, cât durează și cum se poate trata. După gripă și COVID, spitalele sunt pline de copii cu acest virus.

Adenovirusurile sunt comune și provoacă de obicei o ușoară răceală sau o boală asemănătoare gripei. Adenovirusurile pot provoca îmbolnăviri la persoane de toate vârstele, în orice moment al anului.

După gripă și COVID-19, un alt virus numit Adenovirus aduce zeci de copii în camerele de gardă și în Unitățile de Primiri Urgențe, iar printre primele simptome se află febra mare și probleme grave digestive.

Când este mai bine să bei cafeaua. Înainte sau după ce te-ai spălat pe dinți. Cum îți afectează acest obicei întreaga dantură

Ce se întâmplă când îmbătrânim. La ce trebuie să ne așteptăm. Cum se schimbă întregul organism

Adolescenții, față în față cu pericolul dependenței de pornografie

Adenovirusurile pot provoca boli de la ușoare la grave, deși bolile grave sunt mai puțin frecvente. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau cu afecțiuni respiratorii sau cardiace existente prezintă un risc mai mare de a dezvolta o boală gravă în urma unei infecții cu adenovirus.

"Acest virus afectează cel mai frecvent copiii și sugarii. Ca mod de transmitere, trebuie să ne legăm de faptul că acest virus are câteva subtipuri care au un anumit tropism pentru anumite țesuturi, cum ar fi cel respirator și cel digestiv, deci transmiterea se face la nivel de aerosoli care conțin virus de pe partea digestivă, dar și pe cale orală. Părinții trebuie să fie atenți la simptomatologia copilului care nu trece la tratament simptomatic, o febră înaltă, de obicei, sugarii nu se mai alimentează", a declarat Gabriel Nistor, medic infecționist la Institutul Matei Balș, pentru Antena 3 CNN.

Adenovirusurile pot provoca o gamă largă de boli, cum ar fi

- răceală comună sau simptome asemănătoare gripei

- febră

- dureri de gât

- bronșită acută (inflamație a căilor respiratorii ale plămânilor, numită uneori "răceală toracică")

- pneumonie (infecție a plămânilor)

- ochi roz (conjunctivită)

- gastroenterită acută (inflamație a stomacului sau a intestinelor care provoacă diaree, vărsături, greață și dureri de stomac)

Printre simptomele mai puțin frecvente ale infecției cu adenovirus se numără

- inflamație sau infecție a vezicii urinare

- boli neurologice (afecțiuni care afectează creierul și măduva spinării), potrivit CDC.

Adenovirus - cum se transmite. Cât timp durează adenovirusul

 

Adenovirusurile se transmit de obicei de la o persoană infectată la alte persoane prin

- contact personal strâns, cum ar fi atingerea sau strângerea mâinilor.

- aerul prin tuse și strănut.

- atingerea unui obiect sau a unei suprafețe pe care se află adenovirusuri, apoi atingerea gurii, a nasului sau a ochilor înainte de a vă spăla pe mâini

- unele adenovirusuri se pot răspândi prin scaunul unei persoane infectate, de exemplu, în timpul schimbării scutecelor. Adenovirusurile se pot răspândi, de asemenea, prin apă, cum ar fi în piscine, dar acest lucru este mai puțin frecvent.

Uneori, virusul poate fi eliminat (eliberat din organism) pentru o perioadă lungă de timp după ce o persoană se recuperează după o infecție cu adenovirus, în special în rândul persoanelor care au un sistem imunitar slăbit.

Această "împrăștiere a virusului" apare de obicei fără simptome, chiar dacă persoana respectivă poate în continuare să răspândească adenovirusul la alte persoane.

Adenovirus - cum poate fi prevenit

Cum alegem șamponul și ce nu știai despre balsam. Cât de des trebuie să ne spălăm pe cap. Secretul pe care nu îl știai. Pavelina Andrei: Nu se folosește niciodată

Există un vaccin pentru tipurile 4 și 7 de adenovirus care este utilizat în cazul personalului militar care poate prezenta un risc mai mare de infectare cu aceste două tipuri de adenovirus. Acest vaccin conține un virus viu care poate fi eliminat în scaun și care poate provoca boli la alte persoane dacă este transmis. Siguranța și eficacitatea acestui vaccin nu au fost studiate la populația generală sau la persoanele cu un sistem imunitar slăbit și nu este aprobat pentru utilizare în afara domeniului militar. În prezent, nu există niciun vaccin împotriva adenovirusului disponibil pentru publicul larg. 

Urmați pași simpli pentru a vă proteja:

- Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde (consultați CDC's Clean Hands Save Lives! ).

- Evitați să vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile nespălate.

- Evitați contactul apropiat cu persoanele care sunt bolnave.

- Dacă sunteți bolnav, puteți ajuta la protejarea celorlalți:

- Rămâneți acasă atunci când sunteți bolnav.

- Tușiți și strănutați într-un șervețel sau în mâneca superioară a cămășii, nu în mâini.

- Evitați să împărțiți pahare și ustensile de mâncare cu alte persoane.

- Abțineți-vă de la a săruta alte persoane.

- Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde, în special după ce mergeți la baie.

- Spălarea frecventă a mâinilor este deosebit de importantă în mediile de îngrijire a copiilor și în unitățile sanitare.

Adenovirus - tratament

Mai multe obiceiuri accelerează îmbătrânirea. Renunță chiar acum la ele

În ceea ce privește tratamentul, nu există un tratament specific pentru persoanele cu infecție cu adenovirus. Cele mai multe infecții cu adenovirus sunt ușoare și pot necesita doar îngrijiri pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor, cum ar fi medicamente pentru durere fără prescripție medicală sau reductoare de febră. 

Nu există medicamente antivirale aprobate pentru infecțiile cu adenovirus, potrivit CDC.

Medicul este cel în măsură să vă prescrie tratamentul potrivit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel