Adenopatiile cervicale (ganglionii limfatici umflați): De ce apar și cât de periculoase sunt

Ganglionii limfatici se pot umfla din mai multe motive
Prin definiție, adenopatiile reprezintă o creștere în dimensiune a ganglionilor limfatici, spune Col. dr. Costin Romeo, medic primar ORL. Iată de ce se inflamează și ce boli grave pot semnala:

„Ganglionii limfatici sunt elemente importante ale sistemului imunitar, având un rol esențial în apărarea organismului. Aceștia reprezintă structuri limfoide situate pe traiectul vaselor limfatice, de formă rotund-ovalară, dimensiuni între 0.5-1cm, de consistentă elastică, mobili și nedureroși. Modificarea acestor caracteristici (volum, consistență, formă) definește sindroamele ganglionare sau adenopatiile (adenomegaliile)”, arată col. dr. Costin Romeo, medic primar ORL, șef secție, Secția Clinică ORL de a Spitalul Militar Central. 

În mod obișnuit, arată specialistul, „ganglionii nu se palpează, excepție făcând persoanele foarte slabe și copiii mici cu imunitate în formare”.

Cauzele acestei creșteri în volum pot fi multiple, arată medicul militar. 

„Limfadenopatia este benignă și autolimitată la majoritatea pacienților. O simplă răceală sau infecție sau, în situații mai rare, o boală mai gravă poate fi factorul determinant.

Etiologia include  

– procese maligne,
– infecții (microbiene, virale, parazitare),
– boli autoimune,
– medicamente,
– cauze iatrogene.

Complicații ale altor afecțiuni

Cele mai frecvente boli inflamatorii care se pot însoți de adenopatie laterocervicală:

– boli inflamatorii cronice microbiene (infecții cronice banale, tuberculoză, sifilis, sarcoidoză);
– boli inflamatorii cronice virale (mononucleoza infecțioasă);
– boli inflamatorii cronice parazitare (toxoplasmoza, toxocaroza).

Diagnostic

Istoricul bolii și examenul clinic identifică de obicei cauza adenopatiei. Când cauza este necunoscută limfadenopatia poate fi clasificată în: localizată sau generalizată. Pacienții cu adenopatii localizate ar trebui evaluați pentru etiologii asociate în mod uzual cu regiunea afectată. Adenopatia generalizată indică adesea o boală sistemică.

Un examen clinic ORL amănunțit, precum și anumite investigații sunt necesare pentru stabilirea cauzei adenomegaliilor:

– analize de sânge (hemoleucogramă cu formulă leucocitară),
– IDR la PPD (pentru tuberculoză),
– teste serologice pentru sifilis (VDRL, TPHA),
– teste imagistice (radiografie, CT, RMN, ecografie),
– biopsie, depinzând de localizare, prezentare clinică și factori de risc; limfadenopatiile ce persistă mai mult de 4 săptămâni necesită, în general, biopsie.

Factorii de risc pentru malignitate includ vârstă  > 40 de ani, sexul masculin, rasă albă, localizarea supraclaviculară a nodulilor și prezența simptomelor sistemice cum ar fi febra, transpirații nocturne, scădere ponderală inexplicabilă”, a explicat col. dr. Costin Romeo, medic primar ORL, șef secție, Secția Clinică ORL de a Spitalul Militar Central.

Cum se tratează Adenopatiile cervicale, aflați AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel