Acneea la adulți, asociată cu dieta. Dermatolog: Unul din trei, îmbunătățire clară. E un tratament de durată

acneea la adulti. FOTO: Freepik
Acneea poate afecta atât adolescenții și persoanele tinere, cât și adulții. Care este legătura dintre dieta occidentală și acnee.

Acneea este o afecțiune inflamatori a pielii, care provoacă puncte albe, puncte negre (comedoane) și coșuri, în special la nivelul feței, umerilor, spatelui, gâtului, dar și a altor zone ce prezintă mai multe glande sebacee.

Acneea se produce atunci când foliculii piloși se umplu cu uleiuri și celule cutanate moarte, și se manifestă cel mai frecvent la tineri, însă poate afecta persoanele de toate vârstele.

Vezi și: Zece superalimente pentru persoanele de peste 50 de ani: include-le în dietă și vei rămâne tânără și sănătoasă

Acnee, cauze și factori de risc

Apariția acneei are patru mari cauze, dar și o serie de factori de risc:

- producția excesivă de sebum

- activitatea excesivă a unui tip de hormon, schimbări asociate frecvent adolescenței, dar care pot să apară și la vârsta adultă

- umplerea foliculilor de păr cu sebum și celule moarte

- activitatea unor bacterii de la nivelul pielii, care devin mai agresive și determină inflamații atunci când se produce sebum în exces.

În ceea ce privește factorii de risc, aceștia includ:

- vârsta

- hormonii

- istoric medical

- alimentație

- stres

- anumite medicamente, notează MayoClinic.

Potrivit dermatologului Anca Pavelescu, ”cea mai importantă componentă a fiziologiei acneei este predispoziția genetică. Toți ceilalți factori, dietă, hormoni, stres, sezon, sunt strict factori care accentuează problemele de acnee.

Când vorbim de tratament luăm în calcul și acești factori agravanți, favorizanți ai acneei. Tratamentul factorilor agravanți joacă un rol foarte important în managementul acneei.

Da, sunt foarte importanți, dar trebuie să avem o vedere mult mai largă asupra acneei”, a declarat dermatologul Anca Pavelescu la Antena 3.

Vezi și: Gripa: zeci de morți, sute de cazuri grave, aceeași părere: "o simplă răceală". Ne-au scăzut anticorpii "naturali" în 3 ani? Există și long-gripă? Dorobăț: Reușește să distrugă inima și plămânii

Acneea și alimentația

Cum unul dintre factorii de risc pentru apariția acneei are legătură cu alimentația, dermatologul a făcut câteva precizări în acest sens.

”Legătura între acnee și dietă este foarte studiată. Sunt foarte multe studii în care este remarcat și efectul pozitiv al anumitor tipuri de dietă în acnee.

Există un consens între dermatologi că o persoană cu acnee trebuie să încerce să aibă o dietă cât mai restrictivă pe partea de tot ce înseamnă zahăr, lactate de vacă și partea de fast-food, grăsimi saturate nesănătoase.

Unul din trei pacienți povestește că a avut o îmbunătățire clară, semnificativă, ceea ce nu este rău deloc, dar nu trebuie să ne bazăm doar pe dietă”, a mai spus dermatologul.

Vezi și: Ficatul gras non-alcoolic: cauze, simptome, tratament. Bădescu, despre cine face boala: Tânăr, 30 - 35 de ani, cu profesie sedentară

Acneea și lucrurile care sunt interzise

Medicul atrage atenția cu privire la acnee și susține că aceasta nu trebuie ignorată, de altfel este cunoscut faptul că, în special în rândul tinerilor, dacă este netratată corespunzător poate duce la tulburări psiho-emoționale, precum depresia.

”Cred că aș spune pe primul loc că nu aș ignora acneea, mai ales la vârste tinere. Știm că se îmbunătățește odată cu înaintarea în vârstă și că are un maxim de gravitate în pubertate.

Să nu ignorăm, pentru că acneea modifică clar aspectul pielii. Va lăsa întotdeauna urme, cicatrici, pete, semne și atunci clar e o afecțiune, care și dacă știm că merge spontan bine, trebuie tratată”, a spus dermatologul, subliniind un lucru important în ceea ce privește medicul curant.

”Nu schimbați dermatologul tot timpul. E un tratament de durată, e un tratament de ani de zile. Aș merge pe sfatul dermatologului decât ce citim în social media. Uneori, o rutină bună funcționează și în 3-6 luni. Răbdare și constanță, acestea sunt principalele sfaturi”, a mai spus dermatologul.

Acneea, tratament

Tratamentul acneei se face prin aplicarea de produse dermatocosmetice, topice, dar și prin administarea de diverse medicamente.

Astfel, cele mai eficiente tratamente topice sunt:

- soluțiile de curățare cu acid salicilic și sunt disponibile în formule care se eliberează cu sau fără prescripție medicală

- geluri, loțiuni și soluții de curățare cu peroxid de benzoil. Acestea usucă și exfoliază pielea, acționează împotriva creșterii bacteriene și ajută la curățarea porilor blocați.

- retinoizi topici, sub formă de creme, geluri sau lichid, și retinoizi orali. Aceștia din urmă sunt mult mai puternici și necesită monitorizarea lunară a unui dermatolog.

De reținut că isotretinoinul, unul dintre retinoizii puternici, a fost asociat cu efecte secundare grave, precum defecte congenitale severe, boli inflamatorii intestinale, depresie și gânduri suicidale, motiv pentru care este nevoia ca persoana ce urmează un astfel de tratament să fie monitorizată de medicul curant.

- antibiotice

- anticoncepționale

- terapie cu laser și lumină.

Pielea, post tratament acneic

Potrivit medicul, urmele lăsate de acnee, acele cratere inestetice, cicatricile atrofice, deși sunt greu de tratat, tehnologiile moderne vin în sprijinul pacienților.

”Tehnologiile de dermatologie estetică au avansat foarte mult și avem multe opțiuni pe care putem să le punem la dispoziție. Sunt proceduri repetitive și uneori nu putem promite o recuperare completă”, a mai spus dermatologul.

Vezi și: Muștarul, condimentul plin de beneficii. Ce conține și la ce trebuie să fii atent când îl cumperi. Mărgărit: Absolut miraculos

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel