A aflat că are cancer ovarian în stadiul 3. Balonarea, semnul înșelător: Într-un an muream. Aveam tumoră pe fiecare ovar, pe rect și vezică. Aveam mici înțepături, mergeam mai des la baie

A aflat ca are cancer ovarian - Foto: Freepick @dcstudio @val-suprunovich
Mara a aflat că are cancer ovarian în stadiul 3, după ce a ignorat simptomele timp de patru ani. Acum, după ce era să moară, are un mesaj pentru toate femeile.

Mara Kofoed, în vârstă de 45 de ani, a fost diagnosticată cu cancer ovarian în decembrie 2021, după ani de zile în care a încercat să înțeleagă simptome vagi și aparent fără legătură între ele. Ea a constatat că medicii le respingeau la fiecare pas și nu le legau de o tumoare. A fost nevoie de o vizită la o cameră de urgență pentru a obține în sfârșit răspunsuri.

"A fost cel mai mare șoc din viața mea să aflu că am cancer ovarian. Aș fi bănuit poate cancerul de sân, pentru că bunica mea a avut, dar cancerul ovarian era foarte, foarte departe de radar.

Femeile trebuie să fie instruite mai mult în acest sens. Știm despre cancerul de sân, dar aproape nimeni nu ar putea enumera simptomele cancerului ovarian, eu nu le-aș fi putut enumera. Există toate aceste lucruri minore, mici, și este foarte greu pentru oameni să le pună cap la cap. Nici doctorul nu reușea să le pună cap la cap.

În 2017, am început să simt o mică durere în timpul sexului. Ăsta a fost cel mai timpuriu lucru. Un alt simptom timpuriu a fost o senzație puțin diferită în jurul uretrei mele. M-am gândit: Mă simt ca la o infecție urinară, dar este diferită. Simțeam că ceva îmi apasă pe vezica urinară", a povestit Mara despre simptomele ei, într-un interviu pentru Today.

Ce se întâmplă dacă dormi pe partea dreaptă sau pe burtă. Cea mai bună poziție de dormit pentru dureri de spate, de gât sau nas înfundat

Ce alte simptome a avut. "Dacă există un simptom care este persistent, care revine mereu sau poate că nu dispare deloc, este foarte îngrijorător"

 

Cancerul ovarian poate provoca mai multe semne și simptome. Femeile sunt mai predispuse să aibă simptome dacă boala s-a răspândit, dar chiar și cancerul ovarian în stadiu incipient le poate provoca. Cele mai frecvente simptome includ:

- Balonare

- Dureri pelviene sau abdominale (burtă)

- Dificultăți în a mânca sau senzație de sațietate rapidă

- Simptome urinare, cum ar fi urgența (simțiți mereu că trebuie să mergeți) sau frecvența (trebuie să mergeți des).

Aceste simptome sunt, de asemenea, frecvent cauzate de boli benigne (necanceroase) și de cancere ale altor organe. Atunci când sunt cauzate de cancerul ovarian, acestea tind să fie persistente și să reprezinte o schimbare față de normal - de exemplu, apar mai des sau sunt mai severe. Este mai probabil ca aceste simptome să fie cauzate de alte afecțiuni, iar cele mai multe dintre ele apar la fel de des la femeile care nu au cancer ovarian. Dar dacă aveți aceste simptome de mai mult de 12 ori pe lună, mergeți la medic pentru ca problema să poată fi găsită și tratată, dacă este necesar, potrivit American Cancer Society.

Alte simptome ale cancerului ovarian pot include:

- Oboseală (oboseală extremă)

- Stomac deranjat

- Dureri de spate

- Dureri în timpul sexului

- Constipație

- Modificări ale menstruației unei femei, cum ar fi sângerări mai abundente decât în mod normal sau sângerări neregulate

- Umflături abdominale (burtă) cu pierdere în greutate.

"A existat, de asemenea, o schimbare în tiparele mele de urinare. Mă trezeam noaptea să merg la baie, ceea ce era nou și diferit pentru mine. Mergeam la baie mai des și în timpul zilei.

Aveam o oboseală generală fără o explicație. De asemenea, sufeream de constipație.

În mai 2021, am început să observ că talia mea era mai groasă. Sunt foarte subțire și zveltă în mod normal, așa că am observat doar o grosime în jurul burții. Eram slabă în alte zone, așa că părea că mă îngrășasem puțin, dar numai sub coaste.

Am auzit că balonarea este un simptom al cancerului ovarian, dar este un simptom atât de vag. Încă nici nu mă gândeam la cancer. Nu știam suficient despre ce să caut. Balonarea se întâmplă pentru că tumorile cresc și există lichid în jurul lor, o afecțiune numită ascită.

Balonarea este un mod foarte înșelător de a o descrie. Ne gândim la balonare ca la un gaz care provine din faptul că am mâncat ceva. Dar oamenii nu fac legătura între asta și ovare, așa că este nevoie de un limbaj diferit. Este o zonă îngroșată a abdomenului care este persistentă, crescând mai târziu într-o burtă dilatată.

Am început să am mici dureri în ovare, mici ciupituri și înțepături. Am avut, de asemenea, câteva episoade cu dureri ovariene extreme în care mă aplecam, apucam blatul, spunându-i soțului meu că ceva este foarte în neregulă", a explicat ea.

Dulcan, mesaj puternic pentru noi toți: Ura este cancerul ființei umane! Mă trezesc bolnav fără să știu de ce. Învățați să trăiți frumos

"A fost unul dintre cele mai dureroase și înfricoșătoare lucruri pe care le-am trăit vreodată"

 

"M-am dus la primul ginecolog la care am putut intra, care nu a fost până la 30 noiembrie 2021. I-am spus despre toate simptomele și despre faptul că burta mea era foarte mare, dar nu a fost ca și cum aș fi mers acolo spunând: Sunt pregătită să mă examinez pentru cancer ovarian. Încă nu aveam nicio idee despre ce era în neregulă cu mine. Nu înșiram aceste lucruri, nu știam că toate erau legate între ele.

El a ignorat aproape toate simptomele pe care le-am menționat, dar s-a concentrat pe unul singur. S-a lăsat pe spate în scaun și mi-a spus: Femeile de vârsta ta nu-și mai doresc să facă sex și astfel se usucă. Se concentra pe partea cu durerea în timpul sexului.

Nu părea preocupat de mărimea burții mele. Am vrut să fac o tomografie, dar el a spus: Nu aveți nevoie de o tomografie. Am plecat de la acea consultație complet traumatizată din cauza a ceea ce mi-a spus, a modului în care m-a ignorat și a respins ceea ce îi spuneam. Cabinetul său mi-a trimis prin poștă un document în care scria că testul Papanicolau a fost clar și că Ne vedem peste un an.

La o săptămână și jumătate de la acea programare, pe 10 decembrie, m-am dus la o clinică de urgență locală de pe autostradă, într-o vineri seara, pentru că nu credeam că voi putea trece peste weekend. Burta era atât de umflată încât îmi afecta grav mersul, respirația, mâncatul, băutura, somnul, șederea și mersul la baie.

Aducea presiune asupra fiecărui organ. Era atât de intensă, încât am crezut că voi muri. A fost unul dintre cele mai dureroase și înfricoșătoare lucruri pe care le-am trăit vreodată.

I-am spus asistentei toate simptomele mele. Ea s-a uitat la burta mea și a luat-o în serios. Și-a dat seama imediat că nu era normal și a spus: Trebuie să mergi la Urgențe în seara asta și să faci o tomografie.

La Urgențe, medicii s-au întors după scanare și au spus că au găsit o masă. Trebuia să merg imediat la un oncolog", a mai spus ea.

"Cancer ovarian în stadiul 3. Fiecare ovar avea o tumoare, 12 centimetri si 6,5 cm și alte tumori pe rect și vezică. Au fost scoase ovarele, trompele, uterul, colul uterin și omentul"

Aspirina (acidul acetilsalicilic): tot ce trebuie să știi înainte s-o mai iei. La ce ajută, de fapt. Stoicescu: NU are nicio legătură cu fibrilația atrială sau prevenția AVC cardioembolic

"S-a dovedit a fi un cancer ovarian în stadiul 3. Fiecare ovar avea o tumoare, 12 centimetri pe o parte, 6,5 centimetri pe cealaltă. Existau două tumori mai mici pe rect și pe vezica urinară care aveau aproximativ 2 centimetri. Cu doar o săptămână și jumătate mai devreme, medicul m-a examinat și nu a observat acest lucru.

Am fost supusă unei operații pe 28 decembrie 2021. Au fost scoase ovarele, trompele, uterul, colul uterin și omentul, care este o căptușeală care ține totul laolaltă.

Am primit, de asemenea, șase tratamente cu două medicamente de chimioterapie. Astăzi, mă simt foarte bine. Am avut foarte multă grijă de mine în timpul tratamentelor de chimioterapie.

Dacă aș fi așteptat un an până la următoarea programare, așa cum m-a sfătuit cabinetul acelui medic, ar fi însemnat moartea. Nu aș fi rezistat un an", a povestit Mara, care a completat că "unul dintre cele mai importante lucruri la care femeile trebuie să se uite sunt gândurile lor. Îți spui în sinea ta: Este ciudat. Nu este normal. Mă întreb ce este asta?.

Cele mai mari mesaje dintre toate cu această boală sunt: Dacă există un simptom care este persistent, care revine mereu sau poate că nu dispare deloc, este foarte îngrijorător".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel