Palpitațiile inimii, adesea...
Controlul hipertensiunii, scăderea consumului de sare și eliminarea grăsimilor trans din dietă sunt cele trei măsuri esențiale care, dacă ar fi luate acum la nivel mondial, ar putea reduce în mod dramatic incidența morții premature din cauza bolilor cardiovasculare de-a lungul unui sfert de secol (25 de ani), arată un nou studiu realizat de cercetători de la Școala de Sănătate Publică „T.H. Chan" de la Universitatea Harvard.
„Concentrarea resurselor noastre pe combinația acestor trei intervenții poate avea un impact potențial uriaș asupra sănătății cardiovasculare până în 2040", a spus autorul principal Goodarz Danaei, profesor asociat de sănătate globală la Școala de Sănătate Publică „T.H. Chan" de la Universitatea Harvard.
Studiul a fost publicat online 10 iunie 2019 în jurnalul Circulation.
Cercetătorii au folosit datele globale din mai multe studii și estimări ale Organizației Mondiale a Sănătății pentru efectuarea calculelor.
Ei au estimat că, în 25 de ani, extinderea tratamentului pentru tensiune arterială ridicată (controlul hipertensiunii) la 70% din populația lumii ar putea prelungi viața a 39,4 milioane de oameni.
Reducerea consumului de sodiu (a sării, mai exact) cu 30% ar putea determina evitarea altor 40 de milioane de decese și ar putea contribui, de asemenea, la scăderea hipertensiunii, un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare.
Iar eliminarea grăsimilor trans poate preveni 14,8 milioane de decese precoce.
Mai mult de jumătate dintre aceste decese care pot fi amânate și două treimi dintre decesele întârziate până înainte de vârsta de 70 de ani sunt estimate să fie printre bărbații care au cel mai mare număr de decese cauzate de boala non-comunicativă la nivel global, au constatat cercetătorii. Regiunile care vor beneficia cel mai mult de aceste intervenții includ Asia de Est, Pacific și Asia de Sud, precum și țări din Africa Subsahariană.
Autorii au spus că o varietate de programe și politici ar fi necesare pentru a reduce decesele premature legate de bolile cardiovasculare. O strategie importantă ar fi creșterea utilizării medicamentelor pentru tensiunea arterială, multe dintre acestea fiind sigure și accesibile.
Cercetătorii au recunoscut că extinderea la nivel global celor trei intervenții ar fi o provocare imensă, care necesită ca țările să angajeze resurse suplimentare pentru a îmbunătăți capacitatea de asistență medicală și de calitate. Dar au adăugat că analizele anterioare au arătat că intervențiile sunt realizabile și accesibile.
De exemplu, un program Kaiser Permanente din California de Nord a crescut controlul asupra hipertensiunii arteriale la 90% între mii de pacienți din sistemul de sănătate între 2001 și 2013, utilizând strategii cum ar fi protocoale îmbunătățite de tratament, servicii prietenoase cu pacienții și sisteme informatice de sănătate care facilitează urmărirea persoanelor cu hipertensiune arterială.
Abordări similare au fost adaptate și testate în unele țări cu venituri mici și medii, ceea ce a dus la îmbunătățiri notabile în tratamentul și controlul hipertensiunii, au notat autorii.
„Acestea sunt obiective realiste care s-au dovedit a fi realizabile la scări mai mici", a spus Danaei. „Avem nevoie de angajamentul de a extinde programele pentru a le atinge la nivel global".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Această metodă simplă ne ajută să...