8 simptome care-ți arată că în organism s-au format cheaguri de sânge. Nu le ignora niciodată

Sânge FOTO: pixabay
De la umflarea picioarelor, până la tuse inexplicabilă, adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți oricare dintre aceste simptome: 

De cele mai multe ori, cheagurile de sânge sunt un lucru bun. Când vă răniți, aveți nevoie de sângele trebuie să se coaguleze și să se aglomereze la locul respectiv pentru a ajuta la oprirea sângerării și la vindecare. Dar, uneori, cheagurile apar atunci când nu sunt necesare, iar acest lucru poate provoca probleme grave - mai ales dacă se formează în venele adânci de lângă mușchii tăi.

Formarea acestui tip de cheaguri de sânge (care pot fi dureroase și foarte periculoase) se numește tromboză venoasă profundă sau TVP. Provoacă blocaje în circulația sangvină și împiedică fluxul de sânge care vă menține sistemul în funcțiune.

Iată simptomele formării unui cheag de sânge pe care trebuie să le urmăriți, astfel încât să puteți acționa rapid dacă se întâmplă: 

1) Umflarea unui membru

Un picior sau braț umflat este unul dintre cele mai frecvente semne ale unei tromboze venoase profunde (TVP). Cheagurile de sânge pot bloca fluxul de sânge în piciorul respectiv, iar sângele se poate bloca în spatele cheagului provocând umflături.

În mod normal, picioarele se umflă spre exemplu, când călătorești cu avionul sau stai mult în mașină, adică ai perioade lungi de imobilitate. Dar fiți suspicios dacă umflarea se produce rapid, mai ales dacă apare însoțită de durere.

2) Dureri de picioare sau brațe

De obicei, durerea în cazul unei tromboze venoase profunde (TVP) vine ca o combinație cu alte simptome, cum ar fi umflarea sau roșeața, dar uneori poate fi de sine stătătoare.

Din păcare, poate fi confundată deseori cu o crampă musculară, motiv pentru care problema rămâne adesea nediagnosticată și este în mod specific periculoasă, spun experții.

Durerea TVP tinde să apară atunci când mergeți sau când vă ridicați piciorul în sus, pielea din apropierea sa este caldă sau decolorată. În astfel de cazuri, adresați-vă urgent medicului.

3) Roșeață pe piele

Deși este adevărat că o vânătăie este un tip de cheag de sânge, nu este genul de care trebuie să vă faceți griji. Tromboza venoasă profundă nu se vede cu ochiul liber. Este posibil să vedeți o decolorare asemănătoare unei vânătăi, dar este mai probabil ca ea să fie roșie. O TVP cauzează roșeață la nivelul membrului afectat și îți face brațul sau piciorul să se simtă cald la atingere.

4) Dureri în piept

O durere în piept vă poate face să bănuiți un atac de cord, dar ar putea fi o embolie pulmonară, întrucât au simptome similare. Cu toate acestea, durerea embolie pulmonară tinde să fie ascuțită și înțepătoare și se simte cel mai tare atunci când respirați adânc.

Durerea de atac de cord radiază adesea din zonele superioare ale corpului, cum ar fi umerii, maxilarul sau gâtul. Cel mai bun indiciu este în respirația - durerea dată de embolie se agravează constant cu fiecare respirație. Oricare ditre cele două le-ați simți, aveți nevoie de ajutor imediat, așa că sunați la ambulanță.

5) Respirație îngreunată

Un cheag de sânge în plămâni vă încetinește fluxul de oxigen și acest lucru vă poate face să vă simțiți fără aer. Vă va fi greu să urcați scările, spre exemplu. Cereți ajutor rapid, mai ales dacă acest simptom apare brusc.

6) Tuse inexplicabilă

Tușiți inexplicabil și nu vă puteți opri? Dacă aveți, de asemenea, dificultăți de respirație, ritm cardiac rapid sau dureri în piept, ar putea fi vorba de o embolie pulmonară. Sunați la ambulanță!

7) O inimă care bate ca șicum ar alerga la curse

Când nivelul de oxigen este scăzut, ritmul cardiac crește pentru a încerca să compenseze lipsa. Dacă aveți senzația că inima v-a luat-o la goană, durere ascuțită în coșul pieptului și nu puteți să trageți aer adânc în plămâni e posibil să aveți embolie pulmonară. Sunați la ambulanță!

8) Senzație de leșin

Amețeala se datorează parțial substanței chimice eliberate din plămâni, schimbărilor de oxigenare a sângelui și a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, schimbări la care creierul este sensibil. Deși nu este un simptom prea comun al unui cheag de sânge, un studiu publicat în New England Journal of Medicine a constatat că embolismele pulmonare au fost responsabile de aproximativ 17% din spitalizări pentru leșin la 560 de persoane în vârstă care au fost studiate, notează prevention.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

academia de sanatate
  LIVE
Importanța testelor genetice. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, la Academia de Sănătate
AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel