7 beneficii ale semințelor de chia. Doza de nutrienți cu efect antiinflamator și anticancerigen

7 beneficii ale semintelor de chia. FOTO: Freepik @azerbaijan_stockers
Semințele de chia sunt potrivite atât celor care țin dietă, cât și celor care vor să obțină un plus nutritiv dintr-o cantitate infimă de superaliment.

Semințele de chia, pe cât sunt de mici, pe atât sunt de valoroase nutritiv, fiind foarte bogate în antioxidanți, minerale, fibre și acizi grași Omega 3, ceea ce le recomandă și pentru acțiunea antiinflamatoare dată de acidul alfa linoleic.

Semințele de chia sunt folosite încă din antichitate, iar în ultima vreme au crescut în popularitate, mai ales prin prisma multiplelor beneficii pe care le are pentru sănătate. Semințele de chia au nevoie de o hidratare de numai 10 minute și pot fi consumate la micul dejun, în iaurtul simplu ori cu fructe și fulgi de ovăz, dar și la prânz ori cină, ca adaos la salate.

Semințele de chia, conținut nutrițional

Semințele de chia sunt o sursă bogată de calciu, fosfor și acizi grași Omega 3 și Omega 6, precum și fibre și antioxidanți.

O porție de 100 de grame de chia, uscate, are:

- calorii 486

- carbohidrați 42,12 g

- proteine 16,54 g (30% din Doza Zilnică Recomandată DZR)

- grăsimi totale 30,72 g (102% DZR)

- fibre 34,4 g (91% DZR)

 - folați 12% DZR

 - niacină (vitamina B3)  55% DZR

- riboflavina (vitamina B2) 13% DZR

- tiamina (vitamina B1) 52% DZR

- vitamina A 2% DZR

- vitamina C 2% DZR

- vitamina E 3% DZR

- sodiu 1% DZR

- potasiu 9% DZR

- calciu 63% DZR

- cupru 102% DZR

- fier 97% DZR

- magneziu 83,5% DZR

- mangan 118% DZR

- fosfor 223% DZR

- seleniu 1% DZR

- zinc 42% DZR, notează Nutrition & You.

Vezi și: Superalimentele cu beneficii asupra stării de bine. Unul are de 15 ori mai mult magneziu decât broccoli

7 beneficii ale semințelor de chia

Semințele de chia sunt printre cele mai recomandate de către nutriționiști, atât pentru beneficiile pe care le au pentru sănătate, cât și pentru acțiunea acestora asupra kilogramelor în plus.

Semințele de chia, așa cum am arătat anterior, sunt un booster din punct de vedere nutrițional, astfel că două linguri de semințe pe zi sunt suficiente pentru a asigura parte din necesarul de minerale, vitamine și antioxidanți.

Sursă de antioxidanți. Aceștia neutralizează radicalii liberi care contribuie la îmbătrânire și la boli precum cancerul. Printre antioxidanții specifici din semințele de chia se numără acidul clorogenic, acidul cafeic, miricetina, quercetina și kaempferolul.

Toți aceștia pot avea efecte protectoare asupra inimii și ficatului, precum și proprietăți anticancerigene.

Pot sprijini pierderea în greutate. Fibrele și proteinele din semințele de chia pot fi benefice pentru cei care încearcă să piardă în greutate. O uncie (28 de grame) de semințe de chia are aproape 10 grame de fibre dietetice. Studiile au arătat că un consum potrivit de fibre poate juca un rl important în prevenirea creșterii în greutate și a obezității.

Pot reduce riscul de boli de inimă. Având în vedere că semințele de chia sunt bogate în fibre și omega-3, consumul lor poate reduce riscul de boli de inimă. 

Fibrele solubile, de tipul celor care se găsesc în principal în semințele de chia, pot ajuta la scăderea colesterolului total și LDL (rău) din sânge. La rândul său, acest lucru vă poate reduce riscul de boli de inimă.

Conțin mulți nutrienți importanți pentru oase. Semințele de chia sunt bogate în mai mulți nutrienți importanți pentru sănătatea oaselor, printre care:

- calciu

- fosfor

- magneziu.

Multe studii observaționale sugerează că obținerea unei cantități suficiente din acești nutrienți este importantă pentru menținerea unei bune densități minerale osoase, un indicator al rezistenței osoase. Mai mult, magneziu ajută la reducerea colesterolului, dar și a stării de nervozitate.

Pot reduce nivelul de zahăr din sânge. Consumul de semințe de chia poate ajuta la reglarea glicemiei, posibil datorită conținutului de fibre și a altor compuși benefici.

Persoanele cu diabet pot prezenta niveluri ridicate ale zahărului din sânge. Nivelurile constant ridicate ale glicemiei la post sunt asociate cu un risc crescut de apariție a mai multor complicații, inclusiv boli de inimă.

Ușor de încorporat în dietă. Semințele de chia sunt incredibil de ușor de încorporat în diete. Au un gust destul de fad, așa că le puteți adăuga la aproape orice. Nu trebuie să le macini, să le gătești sau să le pregătești în vreun alt mod, ceea ce le face un adaos la îndemână în rețete.

Ele pot fi consumate crude, înmuiate în suc sau adăugate în fulgi de ovăz, budincă, smoothie-uri și produse de patiserie. De asemenea, le puteți presăra deasupra cerealelor, iaurtului, legumelor sau mâncărurilor de orez.

Semințele de chia, contraindicații

Pentru că au un conținut foarte ridicat de fibre, consumul de semințe de chia trebuie făcut cu moderație de persoanele care au probleme cu digestia, respectiv au nevoie de o dietă mai săracă în fibre. De asemenea este nevoie de atenție și din partea persoanelor hipotensive, precum și a femeilor însărcinate sat care alăptează.

Vezi și: 12 alimente bogate în triptofan, aminoacidul responsabil cu starea de bine

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel