Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Legătura dintre ceea ce mâncăm și starea de sănătate fizică este deja un lucru foarte bine cunoscut, prin axa creier-intestin, când alimentele pe care le consumăm ne pot da o stare de bine sau dimpotrivă pot agrava unele condiții psiho-emoționale.
Dr. Ruxandra Pleșea, a explicat că există alimente care ne fac mai fericiți, ”există o dietă, un stil de viață”, subliniind că dacă vrea să știe cu cine are de-a face, ”cu un om trist, cu un om în depresie, cu risc de depresie, mai fericit, mai puțin fericit”, urmărește cinci elemente foarte importante, toate legate de partea nutrițională.
Vezi și: Pandemia invincibilă, suma tuturor slăbiciunilor umane
”Mă uit dacă pacientul sau persoana își hrănește creierul cu grăsimea potrivită, pentru că în funcție de tipul și de calitatea grăsimii, așa este și creierul”, a declarat dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet, boli de nutriție și metabolism la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Potrivit medicului, unul dintre cele mai bune alimente pentru creier este sardina, un pește extrem de bogat în Omega 3. ”Dacă vom consuma de 2-3 ori pe săptămână pești grași, cu Omega 3, avem puțină inflamație, celule ale creierului care sunt cu o membrană mai fluidă, pentru a primi hrana și antioxidanții și pentru a deversa materialul care nu mai trebuie și astfel creierul devine potrivit pentru a fi fericit”, a spus nutriționistul.
O altă direcție înspre care se uită medicul este cea legată de hrana ”personajului” pentru microbiom. ”Există axa intestin-creier, serotonina vine din intestine, este hormonul-neurotransmițătorul fericirii. Și atunci vreau să știu dacă microbii (n.r. intestinali) sunt în bună stare și mă bazez pe ciocolata neagră, pe multele fibre din dietă - legume cu frunze verzi, legume, fructe, leguminoase, nuci”, a mai spus medicul.
Vezi și: Microbiomul sănătos se vede și pe piele. Medic: Ridurile și microbiomul sunt mână-n mână
Deficitul de nutrienți este un alt aspect pe care îl urmărește nutriționistul, pentru că ”anemia, deficitul de fier, de B-uri, de seleniu, de zinc, se asociază cu depresia și în niciun caz cu fericirea, și atunci, ca să am zinc și seleniu mănânc semințe de dovleac, spre exemplu, ciocolată”, a continuat medicul.
De asemenea, atenția acestuia este spre consumul de antioxidanți. ”Și atunci mă interesează mirodeniile, spre exemplu. Dacă punem 2-3 frunze de rozmarin într-o cafea caldă, pe care o veți strecura, de acolo va ieși un parfum extraordinar care poate induce o stare de bine pe moment”, a mai spus medicul. Un alt condiment care ne poate ajuta este scorțișoara, care poate fi adăugată atât în cafea, cât și în ceai sau lapte.
”Dacă am un carusel glicemic, acum foarte sus, acum foarte jos, când apare hipoglicemia, la care creierul este foarte sensibil, apare mânia. Dacă vreau să am glicemii constante trebuie să am trei mese pe zi și ele bogate în fibre. Adică și legume, și leguminoase, nu cereale intens prelucrate, ca pâinea albă sau dulciuri”, iar acestea din urmă ne fac fericiți, dar cu un preț mare. ”Pe termen scurt este bine, se formează o cascadă de neurotransmițători ai stării de bine”, a mai spus medicul.
Ca un ”bonus” al nutriționistului, dr. Pleșea afirmă că este atentă și la consumul de alcool al persoanei cu care are de-a face. Astfel, spune medicul, consumul de alcool aduce fericirea pe termen scurt, însă pe termen lung, acesta ne consumă din vitamine și minerale și apare depresia.
”Consumul masiv de alcool este asociat cu depresia, cu anxietatea, cu iritabilitatea și, în niciun caz, cu starea de bine”, a mai spus medicul.
De asemenea, mai susține nutriționistul, omul trebuie să muncească puțin pentru a atinge fericirea. ”Muncă, dietă sănătoasă, sport, somn de calitate, un pic de ciocolată și fericire și apoi, din nou, la muncă. În niciun caz ciocolată, ciocolată.
Dacă mănâncă mult mov, struguri, prune, dar nu vin, are șanse la un risc mai mic de depresie. Așa că dacă mănâncă ciocolată neagră, sardine, hrană mov, frunze, multe nuci și cinci ouă pe săptămână și folosește mult condimentele, este un candidat potrivit. Voi avea alături o persoană bine-dispusă și nu un morocănos”, a mai spus nutriționistul, care a subliniat că nu trebuie să ne înfometăm, dacă vrem să fim fericiți. ”Înfometarea este asociată cu o scădere dramatică a nivelului stării de bine. Trei mese pe zi, echilibrate, farfuria ideală și multe condimente. Veți fi uimiți ce bine o să vă simțiți”, a concluzionat.
Vezi și: Cafeaua care stimulează memoria. Nutriționist: Vine cu un aflux uriaș de antioxidanți
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...