6 lucruri banale care previn bolile cronice de rinichi. STUDIU

Durerile de spate pot fi semn de boală la rinichi. Foto: PIxabay
Șase lucruri banale și ușor de făcut, care țin de stilul de viață sănătos, pot să prevină bolile cronice de rinichi, reducând riscul apariției acestora cu până la 22%, arată un studiu care a analizat date de la peste 2,5 milioane de oameni din 16 țări. 

Opțiunile de stil de viață activ și sănătos pot reduce semnificativ riscul de a dezvolta bolile cronice de rinichi, arată un studiu (link direct studiu) publicat în Jurnalul Societății Americane de Nefrologie și realizat cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia și de la Universitatea Griffith din Australia. 

Aproximativ 10% din populația lumii suferă de un tip de boală cronică a rinichilor. În 2017, s-a estimat că peste 1,2 milioane de persoane au murit ca urmare a boliilor renale și alte 1,4 milioane complicații cardiovasculare cauzate de funcția renală redusă.

Cercetătorii suedezi și australieni au efectuat o analiză sistematică și o meta-analiză a peste 100 de studii publicate pentru a investiga care dintre elementele stilului de viață pot reduce riscul bolilor renale.

Cele 6 lucruri care reduc riscul cu până la 22%

Studiul a inclus date de la peste 2,5 milioane de persoane sănătoase, din 16 țări ale lumii. Un interes deosebit pentru cercetători au avut efectele dietei, ale exercițiilor fizice, ale fumatul tutunului și ale alcoolului asupra riscului de a dezvolta probleme renale.

„Am descoperit că stilul de viață joacă un rol important și am identificat o serie de recomandări care pot fi transmise persoanelor sănătoase care doresc să-și reducă riscul de a dezvolta boli cronice de rinichi”, spune dr. Jaimon Kelly, cercetător postdoctoral la Universitatea Griffith.

Citește și: Boala cronică de rinichi. Ce este și care sunt simptomele ei

Cele 6 lucruri care redus riscul de apariție pentru bolile cronice de rinichi sunt: 

1) adoptarea unei diete mai bogată în legume, 
2) un aport mai mare de potasiu, 
3) mai mult exercițiu fizic, 
4) un consum mai mic de alcool, 
5) un consum mai mic de sare 
6) renunțarea la fumat. 

Respectarea acestor lucruri ar putea reduce riscul bolilor cronice de rinichi cu între 14 și 22%, au constatat cercetătorii. 

„În absența unor studii de intervenție randomizate în domeniu, acest studiu este cea mai bună dovadă pe care o avem până acum cu privire la ce alegeri de stil de viață pot ajuta la prevenirea primară a bolilor renale”, spune Juan Jesus Carrero, profesor de epidemiologie la Departamentul de Epidemiologie Medicală și Biostatistică, Karolinska Institutet. „Rezultatele pot fi folosite în elaborarea recomandărilor de sănătate publică și în discuțiile cu pacienții cu privire la modul de a reduce riscul lor de boli de rinichi”, a mai arătat acesta.

Cercetătorii subliniază faptul că recomandările se aplică persoanelor sănătoase cu risc de a dezvolta probleme cu rinichii și că persoanele care suferă deja de boli de rinichi urmează alte recomandări privind stilul de viață pentru a evita tensiunile inutile asupra rinichilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel