6 cauze principale care duc la hipertiroidism. Alimentele bogate în IOD pe care să le EVIȚI

6 cauze principale care duc la hipertiroidism – FOTO: Freepik
Hipertiroidismul apare ca o consecință a unei alte probleme a tiroidei.

Hipertiroidismul apare atunci când glanda tiroidă produce în exces hormoni tiroidieni. Alimentele bogate în iod pot afecta funcționarea tiroidei. Medicul endocrinolog Bogdan Pascu a oferit explicații părinților ai căror copii suferă de hipertiroidism.

”Consumul anumitor alimente nu va vindeca hipertiroidismul, dar unii nutrienți și minerale joacă un rol în gestionarea afecțiunii de bază. Dieta noastră zilnică poate afecta atât producția de hormoni tiroidieni, cât și modul în care funcționează tiroida”, a explicat Bogdan Pascu, medic endocrinologie pediatrică.

Vezi și: România, pe lista NEAGRĂ la cancerul de col uterin: De 4 ori mai mulți morți decât UE. 3 din 4 părinți ȘTIU că vaccinarea anti-HPV poate preveni cancerul

Potrivit medicilor, mai mulți nutrienți și substanțe chimice pot afecta hipertiroidismul.

Este vorba despre: 

- Iodul, pe care glanda tiroidă îl folosește pentru a produce hormonii tiroidieni. Prea mult iod în dietă poate crește producția de hormoni.

- Calciul și vitamina D sunt esențiale deoarece hipertiroidismul poate afecta densitatea mineral osoasă

- Alimentele și băuturile care conțin cofeină pot agrava simptomele hipertiroidismului

Vezi și: Polipoza colonică, semnalul care anunță cancerul de colon. La ce trebuie să fii atent

Alimentele bogate în iod pe care să le eviți

O persoană cu hipertiroidism ar trebui să evite să mănânce cantități excesive de alimente bogate în iod, cum ar fi:

- sare iodată

- pește și crustacee

- alge marine

- lactate

- suplimente de iod

- gălbenușuri de ou

- produse de patiserie cu aluat iodat, a mai explicat medicul

Ce este hipertiroidismul

Hipertiroidismul este o afecțiune care apare atunci când glanda tiroidă produce în exces hormoni tiroidieni. În această situație, glanda tiroidă este hiperactivă, iar metabolismul are de suferit. Diagnosticarea timpurie a bolii ajută la administrarea tratamentului, reducerea simptomelor și prevenirea complicațiilor. 

Vezi și: Îmbrățișările scad riscul de infecție și boli de stres: "Contactul cald", beneficii pentru sănătate

Cauze

Principalele cauze ale hipertiroidismului sunt:

Boala Graves - numită după doctorul irlandez care a descris-o în anii 1800, această afecțiune este cea mai frecventă cauză a hipertiroidismului, deopotrivă la tineri și la vârstnici. Medicii consider că boala Graves  este cauzată de un cumul de factori precum vârsta, starea de sănătate a sistemului imunitar, predispoziția genetică și hormonii sexuali.

Gușa nodulară toxică (boala Plummer) - apare frecvent la persoanele de peste 60 de ani, în special dacă există un deficit de iod. Hipertiroidismul apare ca un simptom al acestei boli și se manifestă prin tiroidă mărită, cu noduli care produc mai mulți hormoni tiroidieni. Această afecțiune apare în cazul unei gușe mărite, existente de câțiva ani. Încep să fie produși din ce în ce mai mulți hormoni, până când se instalează hipertiroidismul.

Nodul tiroidian cald - este un fenomen prin care se dezvoltă noi noduli la nivelul glandei tiroide, care, la rândul lor, produc hormoni tiroidieni. Dacă există un singur nodul, acesta poartă numele de adenom toxic solitar. Majoritatea nodulilor sunt cauzați de o creștere anormală din țesutul tiroidian.

Tiroidita - această afecțiune poate provoca hipertiroidism temporar. Boala se manifestă printr-o producție excesivă de hormoni tiroidieni, care ajung în sange, urmând o încetinire a producție hormonale, care duce la hipotiroidism. Apare ca urmare a umflării glandei tiroide pe fondul unei inflamații, infecții cu virusuri sau bacterii, al unei radiații sau al administrării unor medicamente. Tiroidita este temporară

Administrarea unor medicamente - excesul de medicamente pentru hipotiroidism poate duce la o producție hormonală excesivă. Problema dispare la reducerea dozei. Modificarea tratamentului trebuie făcută doar în urma unui consult cu medicul specialist;

Iod în exces - consumul de alimente bogate în iod și luarea unor suplimente care conțin iod pot cauza hipertiroidism, mai ales la persoanele predispuse genetic la această boală.

Vezi și: Tratament promițător pentru boala Parkinson. Celule stem care inversează simptomele

Tratament

Tratamentul hipertiroidismului se realizează în trei moduri, și anume prin administrarea de iod radioactiv și de medicamente care să blocheze producția de hormoni sau prin intervenție chirurgicală, când glanda tiroidă este îndepărtată parțial sau total.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel