6 beneficii ale roșiilor. Sprijină sănătatea inimii și previn stresul oxidativ, cauza anumitor cancere

6 beneficii ale rosiilor. FOTO: Freepik @stockking
Roșiile sunt o sursă importantă de vitamine, minerale și antioxidanți, iar consumul acestora vine cu o beneficii importante pentru sănătatea fizică și mintală. 

Roșia este una dintre legumele cu un conținut scăzut de calorii, dar cu un bagaj nutrițional impresionant. Astfel, cu numai 16 calorii la o porție de 100 de grame de roșii vă puteți bucura din plin de vitaminele și mineralele cu acțiune antioxidantă, dar și cu fibre.

Tocmai datorită conținutului de fibre, roșiile sunt bune în curele de slăbire, însă nu trebuie combinate cu brânza, meniul de vară al multora dintre noi.

De asemenea fibrele ajută și în scăderea colesterolului, ceea ce duce la scăderea riscului de hipertensiune și boli de inimă.

Roșia, conținut nutrițional

O porție de 100 de grame de roșii conține:

- calorii 16

- carbohidrați 3,9 g

- grăsimi 0,2 g

- fibre 1,2 g

- vitamina B1, 3% Doza Zilnică Recomandată (DZR)

- vitamina B3, 4% DZR

- vitamina B6, 6% DZR

- vitamina B9, 4% DZR

- vitamina A 28% DZR

- vitamina C 21,5% DZR

- vitamina E 4% DZR

- vitamina K 6,5% DZR

- sodiu 5 mg

- potasiu 5% DZR

- calciu 1% DZR

- fier 4% DZR

- magneziu 3% DZR

- mangan 6,5% DZR

- fosfor 3% DZR

- zinc 1,5% DZiR, notează Nutrition & You.

De asemenea, roșia conține alfa și beta caroten, luteină-zeaxantină și licopen, un antioxidant important, cu impact asupra sănătății orale, a oaselor și a inimii.

Roșiile, 6 beneficii pentru sănătate

Roșiile, așa cum am menționat, sunt o sursă importantă de vitamine, minerale și nutrienți, iar acest lucru vine cu o serie de beneficii pentru sănătate.

Sursă de antioxidanți

Pe lângă vitaminele cu acțiune antioxidantă, roșia conține și licopenul, un alt antioxidant important, iar conform scorului ORAC, cel care determină capacitatea antioxidantă a alimentelor, roșia are un scor ORAC de 387 μ mol TE/100g, în formă crudă, în timp ce gătită scorul este mai mare, ajungând la 423 μ mol TE/100g, notează SuperFoodly.

Potrivit teoriei radicalilor liberi a îmbătrânirii și a bolilor, un aport ridicat de antioxidanți din alimente va încetini procesele oxidative și daunele provocate de radicalii liberi care contribuie la degenerarea și bolile legate de vârstă, printre acestea aflându-se bolile Parkinson și Alzheimer, dar și bolile de inimă sau diferite tipuri de cancere.

În cazul în care nivelul de antioxidanți este redus se instalează stresul oxidativ, care se poate manifesta prin:

- căderea părului, apariția ridurilor și pierderea elasticității pielii

- creșterea riscului de boli cardiovasculare, din cauza arterelor înfundate

- slăbirea vederii

- apariția sindromului metabolic

- deteriorarea celulelor de la nivelul creierului

- diferite tipuri de cancer

- inflamații în organism.

Potrivit American Journal of Clinical Nutrition, consumul de roșii cu o sursă de grăsime, precum uleiul de măsline, ajută organismul să absoarbă mai bine licopenul, notează EatThis.

Vezi și: Planta cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Are efect asupra digestiei și a hormonilor. Se poate folosi în salate, dar și sub formă de ceai

Consum suficient de potasiu, benefic pentru inimă

Roșiile sunt bogate în potasiu, un mineral esențial pentru organism, al treilea dintre cele mai abundente minerale din corp.

Aproximativ 98% din cantitatea de potasiu din organism se află la nivelul celulelor, iar din acestea 80% sunt cele din celulele țesutului muscular, în timp ce restul se află în oase, ficat și celulele roșii din sânge.

Potasiul funcționează ca electrolitic, iar principalul său rol este de a regla fluidele din interiorul celulelor. În contextul în care sodiul reglează fluidele din exteriorul celulelor, între cele două elemente trebuie să existe un echilibru.

Astfel, persoanele care consumă consumă mai multă sare au nevoie de un aport mai mare de potasiu pentru a putea scădea efectele pe care le are sodiul asupra sănătății.

Potasiul ajută la:

- reducerea tensiunii arteriale

- previne apariția pietrelor la rinichi

- previne apariția osteoporozei

- reducerea retenției de apă, arată Healthline.

Sprijin în absorbția fierului

Fierul din produsele de origine vegetală, fier non-hemic, este absorbit în cantități mai mici, de 3-10%, motiv pentru care este nevoie să fie consumat în combinație cu vitamina C. De exemplu, spanacul, unul dintre cele mai cunoscute produse cu fier, trebuie gătit cu suc de roșii.

Reduce riscul de deteriorare a pielii de la soare

Consumul de roșii este benefic pentru protejarea pielii, iar acest lucru vine de la conținutul de vitamina A, prin carotenoide, precursoare ale acestei vitamine, care are ca principal rol acela de protejare a pielii de razele solare.

Un studiu din 2017 a arătat că un consum regulat de roșii poate să prevină arsurile solare, reducând astfel riscul de tumori cutanate induse de UVB.

Îmbunătățește dispoziția

Consumul de roșii nu doar că este benefic pentru sănătatea fizică, dar are un impact important și asupra celei mentale, prin îmbunătățirea stării de spirit.

Astfel, un studiu din 2013 a arătat că adulții în vârstă, care au participat la acesta, după un consum de roșii de 2 până la 6 ori pe săptămână au au fost cu 46% mai puțin predispuși să raporteze simptome ușoare sau severe de depresie în comparație cu cei care au mâncat roșii mai puțin de o dată pe săptămână.

”Cercetătorii nu sunt siguri ce nutrienți cauzează acest efect, dar cred că ar putea fi vorba de antioxidanți - inclusiv licopenul”, spune Elena Paravantes, autoarea cărții The Mediteranean Diet Cookbook for Beginners.

Grăbește vindecarea rănilor

Potrivit Scientific Reports, vitamina C, pe care roșiile o au din belșug, este necesară pentru a ajuta la stimularea sintezei colagenului în piele.

Acest lucru face ca roșiile să fie un adaos excelent pentru o piele sănătoasă în dieta ta.

”Vitamina C este necesară pentru a produce colagen, o proteină care se găsește în țesuturile conjunctive și care ajută la vindecarea rănilor.

A avea un aport constant de vitamina C vă poate ajuta organismul să se vindece mai repede atunci când vă tăiați, vă recuperați după o intervenție chirurgicală sau aveți o rană de presiune din cauza faptului că sunteți imobilizat la pat”, afirmă nutriționistul Blanca Garcia.

Vezi și: Cancerul hepatic: tipuri și tratamente. Ionuț Duduș: Maximizează beneficiile aduse de acest tip de chirurgie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel