6 băuturi care susțin sistemul imunitar. De ce să combini mereu mierea cu lămâia

6 bauturi care sustin sistemul imunitar Foto: Freepik @BillionPhotos
6 băuturi care susțin sistemul imunitar. Ce ar trebui să beți pentru a construi și menține un sistem imunitar puternic.

Menținerea unui sistem imunitar puternic este o modalitate importantă de a vă ajuta să vă feriți de tuse, de răceala și de gripa de iarnă.

Atunci când luați un microb sau un virus, sistemul imunitar intră în acțiune pentru a vă proteja organismul și a vă menține sănătos. De asemenea, ne ajută să ne protejăm zilnic de alte neplăceri.

Există o mulțime de remedii pentru a alunga răceala de iarnă. Așadar, oare poveștile bătrânești, cum ar fi băuturile calde cu miere și lămâie, chiar funcționează? Și ce ar trebui să beți pentru a construi și menține un sistem imunitar puternic pe timp de iarnă?

Nici un singur aliment sau supliment nu are un rol miraculos care să ne împiedice să ne îmbolnăvim. Mâncatul unei diete sănătoase și echilibrate oferă organismului nostru cea mai bună șansă de apărare, dar există câteva opțiuni care ar putea fi de ajutor.

Iată șase opțiuni aprobate de dieteticieni:

1. Legume

Consumul mai multor fructe și legume, sub forma băuturilor sau mese preparate, este o modalitate excelentă de a susține și de a vă întări sistemul imunitar. La fel ca inima, creierul și mușchii noștri, sistemul imunitar beneficiază de o alimentație sănătoasă. Problema este că, atunci când vine vorba de legume, cei mai mulți dintre noi sunt departe de cele cinci porții recomandate pe zi.

Adăugarea de legume, cum ar fi spanacul, la un smoothie de dimineață ajută la bifarea unei porții de legume și, de asemenea, furnizează vitamina C și fier - ambele esențiale pentru un sistem imunitar sănătos. Supa de legume este, de asemenea, o altă modalitate de a "bea" mai multe legume. 

Fructele și legumele sunt pline de lucruri de care organismul nostru are nevoie, cum ar fi vitaminele, mineralele și fibrele, precum și de antioxidanți și fitochimicale importante. Acestea pot stimula imunitatea, pot reduce colesterolul și constipația și pot ajuta la protejarea împotriva bolilor cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă și unele tipuri de cancer, conform Sanitarium.

O metodă foarte simplă de grupare a legumelor, împreună cu beneficiile lor, este după culoare:

- Roșu: protecție împotriva cancerului

Fructele și legumele roșii conțin substanțe fitochimice, inclusiv licopen, acid elagic și un flavonoid numit kaempferol. Acestea pot fi protectoare împotriva cancerului și pot contribui, de asemenea, la reducerea riscului de boli de inimă. Un aport ridicat de licopen, în special, a fost asociat cu un risc redus de cancer de prostată.

Fructele și legumele roșii includ: roșiile, ardei roșu, ridichi, căpșuni, pepene verde, mere roșii, rubarbă, cireșe, struguri roșii, zmeură.

- Violet și albastru: antibacterian

Fructele și legumele mov și albastre conțin un grup de substanțe fitochimice cunoscute sub numele de flavonoide și antociani, care au un ușor efect antibacterian. Resveratrolul, care se găsește cel mai frecvent în struguri, poate avea un efect de protecție împotriva cancerului.

Fructele și legumele mov și albastre includ: vinete, prune, mure, afine, sfecla roșie, sparanghelul mov, varza roșie.

- Portocaliu și galben: sănătatea ochilor

Fructele și legumele portocalii și galbene conțin substanțe fitochimice, cunoscute sub numele de carotenoizi (beta-caroten, luteină, zeaxantină), care conferă acestui grup culorile galben și portocaliu strălucitor. Luteina este un carotenoid care se depozitează în ochi și s-a demonstrat că ajută la protejarea împotriva a două dintre cele mai frecvente cauze ale orbirii: cataracta și degenerescența maculară legată de vârstă.

Fructele și legumele portocalii și galbene includ: morcovii, dovleacul, porumb, cartof dulce, pepene roșu, lămâi, mango, ananas, portocale.

- Verde: protecție împotriva cancerului

Substanțele fitochimice din fructele și legumele verzi includ cantități variabile de flavonoide și carotenoide (luteină, beta-caroten și zeaxantină). Grupul Brassica (broccoli, varză și varză de Bruxelles) conține, de asemenea, indoli, care pot contribui la protecția împotriva cancerului. Saponinele, o altă fitochimie puternică care se găsește în fructele și legumele verzi, au, de asemenea, proprietăți anticancerigene și pot împiedica celulele canceroase să se înmulțească. Legumele cu frunze verzi, cum ar fi verdele asiatic, spanacul și salata verde sunt o sursă excelentă de folat.

Fructele și legumele verzi includ: spanacul, broccoli, sparanghel, mazăre, avocado, mere verzi, struguri verzi, lămâi verzi, kiwi, pere verzi.

- Alb și maro: anti-viral

Nu la fel de vibrantă ca celelalte grupe de culori, această grupă conține substanțe fitochimice precum alicina, care au proprietăți antibacteriene și antivirale. Fructele și legumele albe și maro includ: conopidă, usturoi, ghimbir, ciuperci, ceapă, cartofi, păstârnac, napi, banane, pere maro, curmale. 

Condimentele sunt o modalitate excelentă de a suplimenta conținutul de antioxidanți din mesele dumneavoastră și au avantajul suplimentar de a reduce nevoia de a adăuga sare pentru a vă aromatiza rețetele. De fapt, activitatea antioxidantă și fitochimică a condimentelor este atât de mare încât chiar și cantități mici pot oferi un aport semnificativ de antioxidanți și fitochimicale în dieta dumneavoastră.

Printre condimentele excelente se numără: usturoi, turmeric, coriandru, pătrunjel, oregano, busuioc, cimbru, salvie, rozmarin, șofran, arpagic, mentă, scorțișoară.

2. Miere și lămâie

O băutură caldă cu miere și lămâie poate suna ca o ceașcă de ceai pe care bunica ta ar oferi-o la cel mai mic sunet de răgușeală și, de fapt, ea avea o idee bună. Adăugarea de lămâie în apă nu numai că oferă un plus de savoare, dar poate oferi și unele beneficii nutriționale.

Lămâile sunt bogate în vitamina C, care ajută la susținerea imunității. De asemenea, ajută organismul să absoarbă fierul din alimentele vegetale, cum ar fi legumele verzi, leguminoasele și cerealele integrale. Nu puteți stoca vitamina C în organism, așa că trebuie să vă asigurați că primiți o doză zilnică bună.

Beneficiile vitaminei C includ:

- Principala sa sarcină este vitaminei E și inhibarea formării de nitrozamine cancerigene în stomac.

- Păstrează gingiile, dinții și oasele sănătoase

- Accelerează vindecarea tăieturilor și a rănilor

- Ajută la rezistența la infecții și la creșterea imunității

- Este necesar pentru formarea colagenului, un material de cimentare în vasele de sânge, oase și dinți

Adăugați la aceste beneficii, valoarea mierii - un medicament tradițional de 8000 de ani. Mierea are proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii și antioxidante, care, printre multe altele, pot ajuta la susținerea sistemului tău imunitar. 

Conform științei moderne, mierea poate fi utilă și are efecte protectoare pentru tratamentul diferitelor afecțiuni, cum ar fi diabetul zaharat, sistemul respirator, gastrointestinal, cardiovascular și nervos, chiar și în tratamentul cancerului, deoarece în miere sunt prezente multe tipuri de antioxidanți.

3. Lapte de migdale (cu B12)

Pe lângă faptul că ajută la reducerea oboselii, vitamina B12 ajută sistemul imunitar. Principalele surse de vitamina B12 sunt produsele de origine animală, așa că, dacă sunteți vegan sau vegetarian, poate fi dificil să obțineți suficientă vitamina B12. Acest lucru face ca laptele de migdale îmbogățit cu vitamina B12 să fie o alegere excelentă pentru a fi adăugat în smoothie, în ceașca de cafea sau în mâncare.

Pe lângă faptul că are un gust excelent, un singur pahar vă poate furniza jumătate din necesarul zilnic de vitamina B12. De asemenea, laptele de migdale conține vitamina E, un antioxidant natural care ajută la protejarea celulelor de radicalii liberi, iar unele, sunt îmbogățite cu calciu, pentru oase sănătoase.

Deoarece laptele de migdale este cel mai adesea folosit ca înlocuitor al laptelui de lapte, mulți producători îl îmbogățesc în calciu. Acesta joacă un rol în creșterea și menținerea unor oase puternice și a unor niveluri sănătoase ale tensiunii arteriale. De asemenea, poate contribui la reducerea riscului de fracturi și osteoporoză.

4. Apă infuzată

Reducerea cofeinei, evitarea alcoolului și consumul de apă este benefic pentru sănătatea dumneavoastră în general, precum și pentru sistemul imunitar. Încercați să vă infuzați apa cu fructe de pădure sau citrice pentru o băutură delicioasă cu un plus de vitamina C, pentru a vă ajuta să vă mențineți sistemul imunitar în bună stare de funcționare. Există multe combinații interesante precum:

- Portocală și ghimbir (portocalele sunt pline de vitamina C, care poate servi la stimularea sistemului imunitar; ghimbirul oferă efecte antiinflamatorii care ajută în cazul durerilor articulare și este, de asemenea, cunoscut pentru că ajută la digestie și greață)

- Castravete și mentă (castraveții sunt bogați în antioxidanți și fibre, despre care se crede că ajută la prevenirea cancerului; menta poate ajuta la reducerea simptomelor IBS (sindromul intestinului iritabil) și, de asemenea, îmbunătățește funcțiile cognitive)

- Măr și scorțișoară (antioxidanții care se găsesc în mere ajută la reducerea tulburărilor neurologice precum Alzheimer și demența; acestea sunt, de asemenea, recomandate pentru cei cu colesterol ridicat și diabet)

- Mure și portocale (murele sunt bogate în vitamina C, vitamina K, mangan și fibre; atât vitamina C, cât și K joacă un rol important în sănătatea oaselor și a vaselor de sânge; deficiența de vitamina K poate duce chiar la fracturi și la vânătăi/sângerări mai ușoare)

- Turmeric și lămâie (turmericul este un condiment gustos care poate, de asemenea, să ușureze inflamația și durerea și, de asemenea, să ajute la îmbunătățirea sănătății inimii)

- Lămâie galbenă și lămâie verde (lămâile au, de asemenea, numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi întărirea părului, a pielii și a dinților; stimularea sistemului imunitar; ajutarea digestiei și pierderea în greutate; și reducerea febrei)

5. Smoothie-uri cu adaos de vitamine

Adăugarea unui pumn de nuci într-un smoothie este o modalitate delicioasă de a încorpora o gamă largă de vitamine și minerale în amestecul obișnuit de smoothie. Nucile conțin o combinație de cel puțin 28 de substanțe nutritive esențiale, inclusiv vitamina E, fier și zinc - substanțe nutritive care sunt vitale pentru susținerea apărării naturale a organismului.

Un alt adaos excelent pentru smoothie-ul dumneavoastră sunt cerealele integrale, cum ar fi ovăzul și cerealele integrale pentru micul dejun. Pe lângă faptul că ajută la ținerea la distanță a senzației de foame de iarnă, fibrele prebiotice din cerealele integrale ajută la hrănirea bacteriilor intestinale bune - un sistem imunitar sănătos trebuie să fie susținut de un intestin sănătos. 

Alimentele din cereale integrale ajută la controlul nivelului de colesterol, al greutății și al tensiunii arteriale. De asemenea, aceste alimente ajută la scăderea riscului de diabet, boli de inimă și alte afecțiuni.

6. Ceaiul de ghimbir

Fie că este sub formă de ceai sau infuzat în apă, ghimbirul este ideal atunci când vremea se răcește. Ghimbirul este un alt aliment sau condiment care a fost folosit în medicina tradițională timp de secole. Știința modernă susține beneficiile sale antiinflamatorii și, antioxidante, care pot ajuta la susținerea sistemului dumneavoastră imunitar, conform Sanitarium.

Ghimbirul poate ajuta la ameliorarea grețurilor și a vărsăturilor și ajută la digestie. Antioxidanții și alți nutrienți din rădăcina de ghimbir pot ajuta la prevenirea sau tratarea artritei, a inflamațiilor și a diferitelor tipuri de infecții. Ghimbirul poate reduce, de asemenea, riscul de diabet, cancer și alte probleme de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel