6 alimente-minune care previn cheagurile de sânge. Anticoagulanți naturali. STUDII

Alimente-minune care funcționează ca anticoagulanți. Foto: Colaj Pexels
Coagularea sângelui este un proces vital în organism, dar uneori sângele se poate coagula prea mult, ceea ce duce la complicații care pot fi potențial periculoase, adică la tromboze, la infarct, la accident vascular cerebral etc. Iată 6 alimente care sunt anticoagulanți naturali și studiile care demonstrează asta: 

Există alimente care funcționează ca anticoagulanți naturali, substanțele pe care le conțin reducând capacitatea sângelui de a forma cheaguri. Iată șase dintre ele: 

1. Turmeric

Ingredientul activ din turmeric este curcumina care are proprietăți antiinflamatoare și de subțiere a sângelui. Un studiu publicat în 2012 (link direct studiu) arată că un consum zilnic de turmeric poate împiedica formarea cheagurilor de sânge. Turmericul poate fi consumat în supe și salate, mâncăruri, ba chiar și amestecat într-o cană de lapte cald. 

2. Ghimbirul

Ghimbirul este un alt condiment antiinflamator care poate opri coagularea sângelui (link direct studiu). Conține un acid natural extrem de eficient numit salicilat. Aspirina (acidul acetilsalicilic) este de fapt un derivat sintetic al salicilatului și un puternic diluant al sângelui. Pentru a obține efectele anticoagulante ale salicilaților naturali, oamenii ar putea dori să folosească în mod regulat ghimbir proaspăt sau uscat la mâncăruri dar și în sucuri. 

3. Ardei Cayenne

Ardeii Cayenne sunt, de asemenea, bogați în salicilați și pot acționa ca agenți puternici de subțiere a sângelui. Totuși, ardeiul Cayenne este destul de picant și mulți oameni îl pot tolera doar în cantități mici. Alte beneficii ale acestui condiment includ scăderea tensiunii arteriale, creșterea circulației și reducerea senzațiilor de durere (link direct studiu).

4. Usturoiul

În ciuda mirosului puternic și persistent, usturoiul are proprietăți naturale antibiotice și antimicrobiene. Unele cercetări arată că pudra de usturoi fără miros demonstrează activități antitrombotice (link direct studiu). De altfel, Academia Americană a Medicilor de Familie recomandă oamenilor să nu mai ia doze mari de usturoi cu 7 până la 10 zile înainte de o intervenție chirurgicală planificată, tocmai din cauza proprietăților sale antitrombotice.

5. Scorțișoară

Scorțișoara conține cumarină, un agent puternic de subțiere a sângelui. Warfarina, cel mai utilizat medicament pentru subțierea sângelui, este derivat de fapt din cumarină. Scorțișoara chinezească Cassia are un conținut de cumarină mult mai mare decât scorțișoara de Ceylon, cea mai des găsită în Europa. Atenție, însă, consumul frecvente și pe termen lung de scorțișoară bogată în cumarină poate provoca leziuni hepatice (link direct studiu). 

6. Ananasul

Ananasul conține bromelaină, o enzimă-remediu eficient pentru bolile cardiovasculare și hipertensiunea arterială. Mai multe studii (link direct studiu) arată că bromelaina poate subția sângele, descompune cheagurile de sânge și poate reduce formarea acestora. Enzima are și proprietăți antiinflamatorii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel