Urmărește dezbaterea live

5 plante pentru ZONA ZOSTER. Tratează natural erupțiile dureroase

5 plante pentru zona zoster FOTO: Unsplash @babette landmesser
5 plante care ameliorează erupțiile cutanate din Zona Zoster. Care sunt acestea și ce efecte au atunci când sunt aplicate pe piele?

Zona Zoster este o boală infecțioasă cauzată de același virus care determină și  varicela (vărsatul de vânt) în perioada copilăriei. Boala se manifestă prin erupții cutanate care se vor transforma în vezicule și vor cauza senzație de mâncărime și durere.

Pe lângă tratamentul de la medicul specialist, există anumite plante medicinale care pot fi aplicate local, la nivelul leziunilor, sub forma compreselor din infuzie. În această categorie intră mușețelul, rozmarinul, levănțica, busuiocul și salvia.

Mușețelul

Ceaiul de mușețel a fost folosit încă din cele mai vechi timpuri în medicina tradițională. Studiile arată că planta ajută la regenerarea celulelor cutanate și ajută pielea în lupta cu radicalii liberi.

De asemenea, cercetătorii demonstrează că mușețelul are acțiune antiinflamatoare, efect anti-cancer, reduce spasmele, scade nivelul de colesterol și ameliorează stările de anxietate. Aceste proprietăți fac mușețelul un aliat puternic în ameliorarea simptomelor din Zona Zoster.

Rozmarinul

Rozmarinul este un condiment care dă o aromă plăcută în anumite mâncăruri, dar acesta are compuși extrem de sănătoși. Consumul de rozmarin intervine în sănătatea sistemului digestiv, stimulează funcția cognitivă, contribuie la echilibrul glucozei din sânge și îmbunătățește circulația sângelui.

Studii recente arată că extractul de rozmarin are efect antiviral, mai ales când este aplicat topic. Din acest motiv, produsele pe bază de rozmarin pot fi folosite cu succes ca remediu natural în lupta cu Zona Zoster. 

Levănțica

Încă din cele mai vechi timpuri, levănțica a fost un remediu natural împotriva stărilor de tensiunea psihică datorită efectului său sedativ. Aceasta contribuie la instalarea stării de somn, elimină insomniile și relaxează întreg corpul.

Aplicate extern, produsele pe bază de levănțică sunt un aliat puternic pentru sănătatea pielii și a mucoaselor. Efectele dezinfectante și cicatrizante contribuie la vindecarea rapidă a rănilor, iar uleiul esențial de lavandă se folosește ca tratament complementar în acnee, psoriazis, iritații cutanate sau zona zoster.

Busuiocul

Busuiocul este una dintre cele mai vechi ierburi folosite atât ca remediu natural, cât și în aromarea mâncărurilor. Acesta are efect antioxidant, antiinflamator și contribuie la sănătatea pielii. Specialiștii sunt de părere că aplicarea de comprese îmbibate în decoct de busuioc ajută la uscarea mai rapidă a veziculelor din Zona Zoster. 

Mai multe despre busuioc poți citi aici: Busuiocul scade GLICEMIA și INFLAMAȚIA

Salvia

Salvia conține numeroase principii bioactive cu efect antiinflamator și antioxidant. Potrivit healthline, ceaiul de salvie intră în componența unor produse cosmetice datorită beneficiilor pe care le are planta asupra pielii.

Mai mult decât atât, efectele salviei sunt eficiente atât în aplicații externe, cât și în consumul intern al ceaiului de salvie. Salvia contribuie la vindecarea leziunilor pielii și poate fi folosită pentru pacienții care se luptă cu Zona Zoster.

Vezi și: Zona Zoster: cauze, simptome, diagnostic, tratament. Legătura dintre VARICELĂ și Zona Zoster

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel