Urmărește dezbaterea live

5 motive pentru care poți face boli de inimă înainte de 50 de ani

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în întreaga lume, cu toate că oamenii în general asociază afecțiune cu o populație mai în vârstă, îmbătrânită. Dar, atrag atenția experții de la Asociația Americană a Inimii, atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și alte tipuri de afecțiuni pot să fie „mai puțin zgomotoase” până la o anumită vârstă - în special atunci când sunt în joc anumite factori.

Iată cinci motive pentru care bolile de inimă pot să se declanșeze până la vârsta de 50 de ani, enunțate de experții de la American Heart Association:

Fumatul:

Unul dintre principalii factori de risc pentru boala coronariană, și singurul care este complet prevenibil, este fumatul! Tinerii adulți care fumează își multiplică, practic, riscul de a avea un atac de cord, unul dintre studii arătând chiar o multiplicare de 8 ori sau mai mult a acestui risc.

„Este un factor de risc foarte puternic, prezent în mod disproporționat la pacienții mai tineri", a declarat Dr. Willie Lawrence, șeful Cardiologiei, la Centrul Medical de Cercetare din Kansas City, Missouri. „Dacă ești o persoană mai tânără care vrea să evite un atac de cord, cel mai important lucru pe care îl poți face este să nu fumezi".

Complicațiile sarcinii:

Femeile care dezvoltă preeclampsie, diabet gestațional, câștigă în greutate excesiv în timpul sarcinii sau merg intră prematur în travaliu, prezintă un risc crescut de boli cardiace timpurii, întrucât problemele legate de artere sunt, de obicei, cauza a spus dr. Maria Sophocles, director medical de la departamentul de Asistență medicală pentru Femei, de la Princeton, New Jersey.

„Femeile însărcinate care au aceste complicații ne oferă într-adevăr o mică fereastră spre ceea ce va fi situația lor vasculară viitoare", a spus ea „Nașterea prematură se întâmplă adesea deoarece sistemul vascular al mamei și al bebelușului este compromis. De multe ori, vasele de sânge nu mai suportă sarcina", a spus Sophocles. „Deci este un indiciu că poate sistemul ei cardiovascular nu va fi la fel de „curat" pe termen lung".

Hipercolesterolemia familială:

Colesterolul ridicat este un factor pentru bolile de inimă, dar hipercolesterolemia familială este o formă aparte. Ea determină la niveluri excesive de colesterol LDL „rău” - peste 190 mg.  Aproximativ 1 din 250 de persoane au hipercolesterolemie familială, ceea ce determină de obicei afecțiuni, precum ateroscleroza. Jumătate dintre bărbații cu hipercolesterolemie familială netratată vor avea un atac de cord sau angină înainte de a împlini 50 de ani. Treizeci la sută dintre femeile netratate vor avea un atac de cord înainte de a împlini 60 de ani, arată datele din SUA.

„La persoanele cu hipercolesterolemie familială apare mai devreme evoluția bolii arterelor și aceasta este mai rapidă decât persoanele fără această afecțiune", a declarat Sophocles, care are afecțiunea și este membru al consiliului de administrație al Fundației americane de Hipercolesterolemie Familială. Conform statisticilor americane, doar circa 10% din toate cazurile de colesterol ridicat moștenit sunt diagnosticate.

Rasa:

Hipertensiunea arterială este un factor de risc principal în bolile de inimă, iar prevalența sa la afro-americanii din Statele Unite este printre cele mai ridicate din lume. Aproximativ 3 din 4 adulți afro-americani dezvoltă hipertensiune arterială până la 55 de ani, arată un studiu publicat anul trecut. Dar dr Lawrence a spus că schimbările de stil de viață, cum ar fi exercițiile fizice regulate și alimentația mai sănătoasă, în special prin reducerea aportului de sare, pot ajuta la gestionarea tensiunii arteriale ridicate. 

Depresia:

Depresia afectează întregul organism, nu doar mintea unei persoane. Duce la eliberarea hormonilor de stres și crește nivelul de substanțe chimice inflamatorii care pot provoca o îngustare a arterelor.

„Dacă sunteți deprimat, acesta vă afectează stilul de viață. Nu mâncați, deci dieta este proastă. Nu faceți exerciții fizice. Nu dormiți bine și nu socializați", a spus dr. Gazala Parvin, medic de familie și medic specialist la Centrul Medical de Cercetare din Kansas City, Missouri. „Dacă sănătatea mentală nu este bună, nu veți avea grijă de propria persoană".

Adolescenții care suferă de depresie sau tulburări bipolare ar trebui monitorizați pentru boli precoce cardiovasculare, potrivit unei declarații științifice a American Heart Association, care a constatat că boala mentală la tineri îi pune în pericol să dezvolte timpuriu astfel de afecțiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel