5 motive pentru care femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații. Peste 60% dintre femei și bărbați nu dorm cât trebuie

5 motive: Freepik @wayhomestudio
Care sunt cele cinci motive pentru care femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații.

Specialiștii în somn susțin că adulții au nevoie de între 7 și 9 ore de somn pe noapte pentru ca organismul să se refacă.

Femeile și bărbații sunt diferiți atât fizic, cât și hormonal, motiv pentru care și nevoile acestora sunt diferite, inclusiv cele legate de somn.

Potrivit Sleep Foundation, femeile sunt cu 40% mai predispuse la insomnie decât bărbații, de asemenea, sunt de două ori mai predispuse să sufere de anxietate și depresie decât bărbații, aceste tulburări fiind puternic asociate cu insomnia.

Vezi și: Uleiul esențial de brad din bradul de Crăciun. O româncă, inginer chimist format în România, descoperire genială în Canada. Tibirna: Se obține în câteva ore

5 motive pentru care femeile au nevoie de mai mult somn

Dar care sunt cele cinci motive pentru care femeile au nevoie de mai mult somn, în comparație cu bărbații.

Programul foarte încărcat

Este cunoscut faptul că programul unei femei este diferit, dar mai ales încărcat, față de cel al unui bărbat, în special în cazul familiilor cu copii.

În cele mai multe situații femeia este cea care, pe lângă orele de program, timp întreg sau timp parțial, se ocupă și de casă.

Este aproape în același timp: bucătăreasă, educatoare, menajeră, psiholog, contabil, mamă și soție, activități care pot să devină extenuante, mai ales când societatea are anumite așteptări de la femei, în multe dintre culturi.

Modificările hormonale

Încă de la începutul pubertății, femeile trec printr-o serie e modificări hormonale cu un efect serios asupra acestora.

Printre modificări se numără inclusiv sarcina și menopauza. Iar disconfortul fizic și durerea din în timpul ciclului menstrual lunar sunt un alt motiv pentru care creierul femeii are nevoie de mai mult somn, mai ales în contextul în care femeile sunt mult mai predispuse la tulburări psihoemoționale, precum anxietatea și depresia, care au ca factor de risc oboseala.

Somn insuficient

Rutina solicitantă din copilăria timpurie, cu adaptarea programului în funcție de somnul bebelușii și a copiilor, le pun de multe ori pe femei în situația de a se priva de orele de somn pentru a mai face ceva prin casă, gătit sau curat prin casă.

Iar această situație se răsfrânge asupra întregii familii, deoarece privarea de som, potrivit unui studiu, indică un nivel de iritabilitate și mai mare.

Vezi și: 4 beneficii ale uleiului de scorțișoară. Are acțiune antibacteriană și binedispune. Cum se folosește și care sunt contraindicațiile

Lipsa de somn și obezitatea

Pentru femei greutatea este influențată de orele de odihnă. Femeile obeze sunt mai predispuse la lipsa somnului, existând o legătură între insomnie și supraponderabilitate.

Hormonul stresului, care este secretat într-o cantitate mai mare din cauza lipsei de somn, duce la un apetit mai mare și la obezitate.

De altfel, atunci când suntem stresați nu avem niciun control asupra a ceea ce mâncăm, de cele mai multe ori ne păcălim foamea cu alimente care se pun pe siluetă.

 Mod de gândire diferit

Conexiunile neuronale ale femei sunt ”optimizate” pentru o gândire analitică și intuitivă, motiv pentru care acestea au tendința de a face mai multe lucruri deodată, arată Sleep Advisor.

Iar partea mai puțin plăcută este că acest entuziasm nu dispar odată cu ora de culcare, căci și în pat încă mai face planuri pentru a doua zi sau săptămâna următoare, astfel că de multe ori cu greu reușește să adoarmă.

Și băbații, și femeile, restanți la capitolul somn

Indiferent de sex sau vârstă, nici bărbații, nici femeile nu reușesc să se încadreze în recomandările specialiștilor, arată Sleep Foundation.

Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), doar 64,5 dintre bărbați, respectiv 65,2% dintre femei dorm efectiv cel puțin 7 ore pe noapte, în mod regulat.

Cifrele sunt chiar mai rele în rândul elevilor de liceu, în special al femeilor tinere. 71,3% dintre studente ratează în mod regulat un somn bun, comparativ cu doar 66,4 la sută dintre studenți.

Somnul de calitate este parte dintr-un stil de viață sănătos, care implică o alimentație echilibrată, bogată în vitamine, minerale și nutrienți, precum și activitate fizică de cel puțin 30 de minute pe zi și o hidratare adecvată, de 30-40 ml apă/kg corp.

În cât timp recuperezi o oră de somn pierdută. De ce este indicat să dormi la prânz

Un studiu restrâns a arătat că pentru o recuperare completă a orelor de somn pierdute sunt necesare patru nopți consistente de somn de calitate.

Conform previziunilor realizate de acest studiu, pentru cele cinci ore restante din cursul săptămânii este nevoie de aproximativ 20 de zile de somn bun pentru a vă recupera complet, mai mult decât atât, somnul prelungit din weekend nu este o soluție, deși ”tot este mai bine decât deloc”, după cum a afirmat psihologul Lyndsay Dogson. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Ieșirea în aer liber, efecte surprinzătoare. Reduce medicația pentru insomnie și anxietate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel