5 lucruri de făcut ca să scapi de osteoporoză. Cine se află în categoria de RISC. Haralambie (SANADOR), despre standardul de aur

5 lucruri de făcut ca să scapi de osteoporoză - Foto: Freepick @tete_escape @Racool_studio @sompong_tom
EXCLUSIV
Ce trebuie să faci pentru a nu face osteoporoză și cine trebuie să-și facă testele de depistare a osteoporozei.

"Osul este un țesut viu, care este într-un proces de permanentă reînnoire pe parcursul vieții, proces numit remodelare, ceea ce presupune un echilibru între formarea osului nou și si distrugerea celui vechi.

Formarea osoasă atinge un maxim în jurul vârstei de 20 - 30 de ani, după care acest proces încetinește, iar atunci când absorbția depășește formarea, apare osteoporoza.

Vârful de masă osoasă depinde de mai mulți factor genetici, statusul gonadal, activitatea fizică, statusul nutrițional al pacientului. Noi nu ne putem lupta cu factorii genetici pentru a preveni apariția osteoporozei și a scăderii masei osoase, însă putem aborda tactici bazate pe:

- o dietă cu aport adecvat de calciu

- expunere adecvată la soare pentru facilitarea sintezei de vitamina D

- suplimentarea cu vitamina D atunci când există deficit

De ce pacienții din România NU au acces la noile tratamente și medicamente. Ce rol joacă Asia. Prisada: Suntem la coada Europei

- încurajarea unui stil de viață activ, care să includă exerciții care cresc forța musculară

- evitarea fumatului și a consumului de alcool și cafea în exces

- diagnosticarea si tratarea precoce a afecțiunilor care pot cauza osteoporoză secundară sau scăderea masei osoase (endocrine, reumatologice - PR, SA și ale boli asociate cu inflamație, neurologice - scleroza multiplă, boli asociate cu imobilitatea, malabsorbția, boli hematologice, neoplasm - mamar, de prostată)

- monitorizarea pacienților cu medicație la risc, precum glucocorticoizii. Pacienții trebuie atent monitorizați, mai ales cei care primesc medicație glucocorticoidă pe o perioadă mai mare de trei luni, în doză de peste 5 mg / zi. Cei cu medicații imunosupresoare, citostatice la fel", a declarat Dr. Claudia Haralambie, Medic Specialist Reumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenție la management de excelență".

Cine trebuie să-și facă teste de depistare a osteoporozei

 

"Ce facem pentru a depista din timp osteoporoza? Facem un screening. Indicațiile acestui screening, așa cum sunt ele recomandate sunt:

- la toate femeile cu vârsta de peste 65 de ani

- la bărbații cu vârsta peste 70 de ani

- femei sub 65 de ani aflate în post-menopauză, dacă există factori de risc pentru masă osoasă scăzută, boli asociate cu pierdere de masă osoasă, greutate corporată scăzută, fractură anterioară, medicație la risc

- femei în timpul tranziției la menopauză cu factori de risc clinici pentru fractură

- bărbați sub 70 de ani dacă există factori de risc pentru masa osoasă scăzută

- adulți de orice vârstă cu fracturi de fragilitate, boli asociate sau medicație la risc", a mai spus medicul. 

Cele două TESTE care îți arată dacă ai osteoporoză. Streinu - Cercel: Arată clar încărcarea cu calciu a oaselor și rezistență la șoc

Metode de determinare a densității minerale osoase

 

"Gold standard-ul este DEXA (absorbțiometria prin energia duală cu raze X)

Avantaje:

- iradiere minimă

- durata expunerii scurtă

- neinvazivă, nedureroasă

- sarcina este singura contraindicație absolută

- regiuni examinate:

1) coloana lombară L1 - L4

2) col femural / șold total

3) antebraț non-dominant 1/3 distală (pacienți obrezi, hiperparatiroidism)

- rezultat rapid", ne-a mai spus Dr. Claudia Haralambie, Medic Specialist Reumatologie la Spitalul Clinic SANADOR.

3. -imagine fara descriere- (5-lucruri-de-facut-ca-sa-scapi-de-osteoporoza_68621400.png)

Foto: SANADOR

În ceea ce privește rezultatul DEXA, medicul a explicat scorurile. 

"Scorul T rezultă din compararea densității minerale osoase măsurate cu densitatea adultului tânăr de sex feminin. 

Noi folosim acest scor T pentru clasificarea OMS a osteoporozei la femeile în post au peri-menopauză și bărbații cu vârsta peste 50 de ani. Avem următoarele situații:

- scor T normal, cu valoarea peste - 1

- Osteopenie, valori între - 1 și - 2,5

- Osteoporoză, valori mai mici de - 2,5.

Scorul Z se folosește la femeile înainte de menopauză și la bărbații sub 50 de ani și rezultă prin raportarea densității minerale osoase la adultul de aceeași vârstă și sex. Acesta are valoare de:

- mai mare ca - 2, "în intervalul așteptat pentru vârstă"

- mai mică de - 2, "sub nivelul așteptat pentru vârstă"

Scorul Z nu se folosește singur pentru diagnosticarea osteoporozei. Aici, judecata clinică este foarte importantă și trebuie să ținem cont și de ceilalți factori de risc pentru fractură și densitate minerală osoasă scăzută.

Tot cu ajutorul echipamentului DEXA se poate calcula scorul trabecular (TBS) cu un soft special, care analizează microarhitectura osoasă", a mai spus medicul. 

În concluzie, medicul a spus că: "screening-ul precoce al populației la risc poate identifica osteoporoza înainte de apariția fracturilor de fragilitate. Prevenția primară, adesea neglijată, rebuie începută devreme în cursul vieții, având în vedere vârsta la care se obține vârful de masă osoasă". 

Nu în ultimul rând, DXA este standard de aur în diagnosticarea osteoporozei, însă trebuie să ținem cont și de factorii de risc pentru fracturi de fragilitate (algorismul FRAX).

Veste uriașă pentru bolnavii de cancer din România. Pauliuc: E un moment ISTORIC. Se poate vorbi de speranță și în România

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel