Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Prebioticele sunt ingrediente alimentare ce determină modificări ale compoziției și activității florei intestinale, microbiotei, conferind un beneficiu gazdei. Ele permit stimularea creșterii și activității speciilor de bacterii bune din intestin cu reducerea indirectă a speciilor patogene.
Prebioticele sunt substanțe compuse din glucide cu lanț scurt (polizaharide sau oligozaharide), cunoscute sub numele de fibre alimentare, adică acea categorie de carbohidrați care nu pot fi asimilați în intestinul subțire, dar care hrănesc bacteriile din intestinul gros.
Reduce inflamația. Inflamația cronică este asociată cu o serie de probleme, printre care și diabetul sau anumite tipuri de cancer, precum și de anumite afecțiuni cardiace. Potrivit nutriționistului Lauren Manaker, datele arată că administrarea de prebiotice poate fi legată de reducerea inflamației, iar alte au arătat că un consum de astfel de fibre este asociată cu o reducere a proteinei C-reactive, un indicator al inflamației.
Îmbunătățirea sănătății intestinale. Consumul de prebiotice poate susține sănătatea intestinală, prin menținerea microbiotei sănătoase, acestea fiind un factor important în această privință.
Datele arată că utilizarea prebioticelor poate încuraja creșterea tulpinilor de bifidobacterii, care sunt tulpini benefice, în timp ce nu încurajează creșterea tulpinilor potențial dăunătoare de E. coli și Clostridium spp. care nu utilizează fibrele prebiotice ca și combustibil. În cele din urmă, acest lucru are ca rezultat faptul că intestinul are mai multe bacterii benefice și mai puține bacterii potențial dăunătoare, notează EatThis.
Reglează nivelul glicemiei din sânge. Compoziția bacteriană din microbiom poate juca un rol important în gestionarea diabetului de tip 2 și a prediabetului, în special prin modularea răspunsului inflamator, prin impactul asupra metabolismului, dar mai aler prin rolul pe care îl joacă asupra rezistenței la insulină.
Microbiota intestinală nesănătoasă este legată de o producție scăzută de acizi grași cu lanț scurt, care este, la rândul său, legată de rezultatele legate de gestionarea glicemiei, cum ar fi rezistența la insulină.
Ajută la absorbția eficientă a calciului. Printre numeroasele rezultate care au fost prezentate atunci când a fost evaluată relația dintre consumul de prebiotice și absorbția calciului, un studiu demn de remarcat publicat în British Journal of Nutrition a arătat că tratamentul cu fibre prebiotice a crescut absorbția de calciu și magneziu la femeile aflate la postmenopauză după 6 săptămâni.
Îmbunătățește imunitatea. Susținerea selectivă a bacteriilor benefice, așa cum fac prebioticele, poate preveni colonizarea agenților patogeni, sau a bacteriilor potențial dăunătoare.
În plus, bacteriile benefice pot produce metaboliți de acizi grași cu lanț scurt care sunt benefici pentru corpul uman în multe feluri, inclusiv având capacitatea de a susține sistemul imunitar.
Astfel, susține nutriționistul, în perioada răcelilor, pe lângă regulile elementare de igienă, precum spălatul pe mâini și al legumelor și fructelor, a administrării de vitamine C, cunoscută a fiind vitamina ce crește imunitatea, introducerea în dietă a prebioticelor poate ajuta organismul să ăți facă lupta mai ușoară cu boala.
Prebioticele se găsesc în următoarele alimente:
Topinamburul este o legumă bogată în fibre, atât solubile, cât și insolubile, fiind unul dintre cele mai populare alimente consumate pentru plusul de prebiotice.
Vezi și: Topinamburul, medicament și aliment. Cum să consumi napul porcesc
Usturoiul este bogat în mod natural în inulină, un tip de carbohidrat nedigerabil care acționează ca prebiotic.
Sparanghelul, ca și usturoiul, conține fibre de inulină, care acționează ca un prebiotic. Adăugarea sparanghelului în dieta dumneavoastră poate susține sănătatea intestinală, precum și să ofere alte beneficii potențiale, cum ar fi reducerea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer.
Rădăcina de cicoare este un ingredient popular în multe batoane proteice și de cereale, fiind o sursă naturală de prebiotice. Din această rădăcină se poate face o băutură asemănătoare cafelei, care nu conține cofeină.
Vezi și: Cicoarea, înlocuitorul cafelei. Sedativ natural cu efecte asupra sănătății
Bananele verzi au un aport important de prebiotice, mai mult, acestea conțin amidonul rezistent care nu se absoarbe/nu îngrașă, ci ajunge în intestinul gros și hrănește coloniile de bacterii benefice.
De asemenea, prebioticele se găsesc și în suplimentele alimentare.
Probioticele, microorganismele care pot ajuta la menținerea unei stări bune de sănătate, dar și la formarea unui sistem imunitar rezistent în fața virusurilor și a bacteriilor, pot avea efecte benefice și asupra depresiei, notează Science Alert.
Probioticele - ”bacteriile bune” - ar putea avea un rol în tratarea depresiei, potrivit unui studiu la care au participat 47 de voluntari care se confruntau cu episoade depresive.
Participanții la cercetare care au luat suplimente de probiotice pe lângă antidepresive au prezentat o îmbunătățire mai mare a simptomelor depresive decât cei care au luat un placebo, pe parcursul unei perioade de 31 de zile.
Cercetătorii au observat, de asemenea, schimbări cauzate de probiotice în flora intestinală a celor care le-au luat: o creștere a bacteriilor producătoare de acid lactic.
Cu toate acestea, o monitorizare după patru săptămâni a arătat că nivelurile acestor bacterii au scăzut din nou în această perioadă.
"S-ar putea ca patru săptămâni de tratament să nu fie suficient de lungi și să fie nevoie de mai mult timp pentru ca noua compoziție a florei intestinale să se stabilizeze", spune psihiatrul Anna-Chiara Schaub de la Universitatea din Basel, Elveția. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Probioticele și eficiența pentru flora vaginală. Amânarea FIV până la refacerea microbiomului
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...