4 uleiuri esențiale care te scapă de insecte: le va ține la distanță de pielea ta

Uleiuri    Foto: Pixabay
Iată o rețetă de soluție împotriva insectelor, din 4 uleiuri esențiale. Folosite corect, aceste soluții vor ține la distanță țânțarii și alte insecte a căror înțepătură poate fi periculoasă.

Una dintre marile neplăceri car vin odată cu vara sunt insectele și înțepăturile lor păcătoase, în psecial dacă mergem la iarbă verde. Înțepăturile lor pot duce la boli infecțioase, inclusiv virusul West Nile, febra dengue, malaria sau boala Lyme.

Iată cum putem evita insectele, folosind uleiuri esențiale. Puteți învăța, de asemenea, cum să faceți spray împotriva insectelor cu uleiuri esențiale.

Sunt o alternativă binevenită la insecticidele comerciale.

În 2005, Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) a aprobat uleiul esențial de eucalipt citronat  (Eucalyptus citriodora) ca agent de respingere a insectelor.

Uleiurile esențiale de citrice - cum ar fi lămâia, portocala și bergamota - sunt, de asemenea, repelente bune pentru insecte, dar pot provoca sensibilitate la soare sau, în cazul bergamotei, chiar și cancer de piele.

Eucaliptul citronat (Eucalyptus citriodora) este o alternativă eficientă și sigură la uleiurile esențiale de citrice, iar uleiul esențial de ienupăr (Juniperus communis) este aproape la fel de eficient ca DEET pentru respingerea țânțarilor. (N-dietil-meta-toluamida, mai frecvent cunoscută sub numele de DEET, este actualul standard de aur în rândul agenților de respingere a insectelor și această protecție vine cu un preț. 25% dintre cei care utilizează DEET au prezentat efecte secundare imediate, cum ar fi erupții cutanate și iritații ale pielii, buze amorțite sau arse, dureri de cap, greață, amețeli, confuzie și insomnie.)

Combinația dintre următoarele uleiuri esențiale a fost la fel de eficientă la o concentrație de 5% precum DEET la o concentrație de 20%, deci este de patru ori mai puternică decât DEET pentru respingerea țânțarilor:

Busuioc sfânt (ulei esențial Origanum sanctum)

Menta (ulei esențial de Mentha piperita)

Eucalipt (ulei esențial de Eucalyptus globulus)

Menta mexicană (ulei esențial Plectranthus amboinicus)

Aceasta este o veste interesantă dacă doriți să evitați insectele și să evitați spray-urile pentru insecte din comerț!

Atenție la uleiurile esențiale

Înainte de a fugi la magazin pentru a cumpăra uleiuri esențiale, totuși, trebuie să fiți pricepuți la amestecarea și aplicarea lor în siguranță, atât pentru adulți, cât și pentru copii.

O picătură de ulei esențial este aproximativ echivalentă cu 30 de căni de ceai! Uleiurile esențiale sunt atât de concentrate încât se învecinează cu o substanță sintetică.

Adesea oamenii se gândesc: "dacă pun mai mult, o să fie mai bine”. Nu este adevărat în cazul uleiurilor esențiale.

Iată o rețetă ușor de urmărit cu spray pentru uleiuri esențiale pentru adulți (cu vârsta de 16 ani și peste):

30 de picături de ulei esențial de busuioc sfânt (Origanum sanctum)

30 de picături de ulei esențial de Mentă (Mentha piperita)

30 de picături de ulei esențial de Eucalipt (Eucalyptus globulus)

30 de picături de ulei esențial de mentă mexicană (Plectranthus amboinicus)

Utilizați o sticlă de sticlă de 100 ml cu un dispozitiv de pulverizare.

Dacă veți folosi rapid spray-ul pentru insecte, poate fi utilizată și o sticlă de plastic. Aveți grijă - dacă uleiurile esențiale sunt lăsate în contact cu plasticul pentru o perioadă lungă de timp, vor distruge plasticul.

Umpleți sticla pe jumătate cu apă (aprox. 50 ml) și pe jumătate cu un alcool de înaltă rezistență (aprox 50 ml), în mod ideal. Everclear sau vodca cu cea mai mare rezistență pe care o puteți cumpăra.

Adăugați uleiurile esențiale și numărați picăturile cu atenție.

Pentru aplicare: agitați sticla pentru a amesteca bine și pulverizați cu ochii închiși. Pulverizați pe pielea și hainele expuse. Reaplicați la nevoie, la fiecare 2 ore. Folosiți maximum 5 ori pe zi. Aveți grijă când folosiți la copii și bătrânii, deoarece corpul lor este mai sensibil la uleiurile esențiale.

Rețineți că, dacă vă aflați într-o mlaștină, nimic nu poate fi eficient împotriva țânțarilor!

A se utiliza pentru maximum 2 săptămâni înainte de a lua o pauză de 2 săptămâni.

Puteți alterna amestecul de mai sus la fiecare două săptămâni cu combinația a 60 de picături de ulei esențial de frunze de ienupăr (Juniperus communis) și 60 de picături de ulei esențial de Eucalipt citronat (Eucalyptus citriodora).

Urmați aceleași instrucțiuni, adăugând uleiurile esențiale la o combinație de 50 ml de apă și 50 ml de alcool rezistent.

Folosirea spray-ului de casă cu uleiuri esențiale oferă repelenți de insecte cu potență ridicată, care pot rivaliza cu eficiența DEET.

Însă, folosiți-le rațional, înțelegând că spray-urile „naturale” de insecte pot fi la fel de toxice ca cele chimice dacă sunt folosite greșit.

Spray-ul de ulei esențial, atunci când este utilizat corect, vă poate să vă bucurați de natură în aer liber, notează yourtango.com.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel