3 trucuri-cheie pentru ca bebelușul tău să doarmă mai bine

Lumina ambientală, somnul din timpul zilei și antrenamentul dedicat somnului sunt necesare pentru ca un bebeluș să doarmă mai bine. 

Bebelușii se trezesc adesea noaptea, ceva foarte comun, însă cu consecințe asupra părinților. Există însă diferite metode prin care bebelușii să doarmă pe timpul nopții.

Acest lucru este explicat de Sofía Axelrod, neurolog care a câștigat Premiul Nobel în 2017 și autorul cărții Cum dorm bebelușii. În această carte, Axelrod explică tehnici de somn, rezumând 100 de ani de cercetare pe această temă, în 3 pași simpli sau trucuri care îi ajută pe bebeluși să doarmă mai bine:

3 metode care funcționează

Lumina albastră și albă, cum ar fi lumina zilei și becurile normale, perturbă somnul, iar copiii mici sunt foarte sensibili la efectul său. Acesta este motivul pentru care becurile roșii îi ajută pe bebeluși să doarmă noaptea. Somnul trebuie limitat în timpul zilei pentru a îmbunătăți odihna pe timp de noapte. Pregătirea bebelușului pentru somn este eficientă în intervalul 3 luni - 6 ani, pentru a ajuta sugarii, copiii mici, preșcolarii sau elevii de școală elementară să doarmă toată noaptea. 

Bebelușii se trezesc adesea noaptea și plâng, cerându-le cumva ajutorul părinților ca să se calmeze. Acest lucru se întâmplă pentru că nu au învățat să se liniștească și să adoarmă la loc, ci vor ca părinții să-i calmeze, ceea ce face dificilă pregătirea pentru somn.

Aici intră în joc antrenamentul pentru somn propus de Sofía Axelrod și poate începe să fie implementat atunci când copiii cântăresc în jur de 5 kilograme, au în jur de trei luni și când au dormit deja cinci ore sau mai mult pe noapte.

În primul rând, această metodă propune o rutină nocturnă înainte de a culca bebelușul, astfel încât să știe că este timpul să doarmă. Spre exemplu, hrănindu-l cu 30 de minute înainte de culcare, scăldându-l, îmbrăcându-l, citindu-i o poveste și îmbrățișându-l. Apoi trebuie să pui copilul în pătuț și să părăsești camera. Acest lucru ar trebui făcut de mai multe ori. 

Când bebelușul începe să plângă, părinții ar trebui să aștepte aproximativ 90 de secunde înainte de a intra în cameră, pentru a-l liniști. Dacă în acest timp, bebelușul încetează să mai plângă, este un semn bun, deoarece învață să se calmeze singur. În cazul în care nu se oprește, înseamnă că are nevoie de mai mult antrenament. 

După 90 de secunde, trebuie să intri în camera bebelușului și să încerci să-l calmezi, spre exemplu, mângâindu-l. După un minut sau două, bebelușul ar trebui lăsat singur să se calmeze. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel