3 semne că ai un creier sănătos. Dafin Mureșanu: Avem nişte parametri pe care îi măsurăm. Nimeni nu poate fi fericit fără un creier fericit

Creier - Foto: Freepik @project_2
Importanța unui creier sănătos. Cum influențează creierul echilibrul hormonal și reacțiile la stres.

Un creier sănătos este esențial pentru menținerea funcțiilor cognitive și emoționale optime, permițându-ne să gândim clar, să învățăm și să ne adaptăm la diverse situații.

De asemenea, sănătatea creierului joacă un rol crucial în reglarea sistemului nervos, influențând echilibrul hormonal și reacțiile de stres.

''O sănătate a creierului este absolut necesară dezvoltării şi echilibrului social, iar acest lucru se află în centrul preocupării, nu numai a comunităţii ştiinţifice şi a comunităţii academice, conceptul de "brain health" o să apară din ce în ce mai mult, inclusiv în marile summit-uri politice.

Cum ne dăm seama?

În primul rând, fiecare om are percepţia stării de bine. Dacă ne simţim bine, dacă suntem bucuroşi, dacă avem poftă de viaţă... toate aceste elemente, fac parte dintr-o percepţie a normalităţii şi a integrării tale în lume, din punct de vedere medical şi din punct de vedere ştiinţific.

Nimeni nu poate fi fericit fără un creier fericit, fără un creier sănătos.

Noi avem nişte parametri pe care îi măsurăm: partea motoare e partea cognitivă, partea emoţională şi elementele complexe. Toate aceste lucruri aduse într-un context comun şi robust, fiecare cu nişte parametri foarte bine măsurabili, reuşesc să ne aducă şi să ne dea o imagine asupra condiţiei actuale a fiinţei umane, a sistemului nervos, a individului.

O persoană, chiar în condiţiile unui aparenţe perfecte de sănătate, dacă traversează o perioadă critică, o perioadă dificilă, de mare stres psihologic, poate deveni foarte vulnerabilă şi invers - o persoană bolnavă, care are, să spunem, teoretic, şanse minime de longevitate, poate fi învingătoare într-o luptă cu boala, dacă traversează un climat psihologic foarte bun, dacă are o susţinere, dacă are un context emoţional favorabil'', a explicat preşedintele Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNR) şi al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroreabiltării (SSNN), prof. dr. Dafin Mureșanu.

Medicul a subliniat că rezerva biologică joacă un rol important în recuperarea pacienţilor cu afecţiuni neurologice şi a pledat pentru o evaluare periodică din acest punct de vedere.

''În momentul în care suferim un accident vascular cerebral, contează rezerva biologică nu doar pentru că recuperarea e mult mai uşoară.

Vedem, datorită unor tehnologii noi, acea vioiciune a minţii care practic este legată de capacitatea sistemelor, circuitelor, marilor reţele interne ale creierului de a lucra cu viteză şi flexibilitate.

Echilibru dintre cantitate şi dinamică este foarte important.

Rezerva biologică, acest potenţial întotdeauna trebuie validat. Ne naştem cu un fond, dar acest fond este tributar validării, iar validarea se face prin interacţiunea în lumea reală. Aşa se accesează o altă poartă, care ţine tot de ceea ce noi moştenim'', a mai spus prof. dr. Dafin Mureşanu, citează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel