3 legume care cresc glicemia. Nu sunt recomandate diabeticilor

glicemia - FOTO: Freepik@ani_art
Alegerea legumelor potrivite poate face diferența între gestionarea eficientă a zahărului din sânge și fluctuații periculoase. Există o serie de legume care, deși pot părea sănătoase, pot afecta în mod negativ nivelurile de glucoză din sânge pentru cei care suferă de diabet de tip 2 sau pre-diabet.

În gestionarea diabetului, alegerea corectă a alimentelor este esențială. Cu toate acestea, nu toate legumele sunt la fel de prietenoase pentru cei care se confruntă cu această afecțiune. Există anumite legume care, din cauza conținutului lor ridicat de carbohidrați, pot provoca creșteri bruste ale zahărului din sânge.

Când vine vorba de consumul de legume, este una dintre puținele zone în care toți nutriționiștii sunt de acord, și anume că trebuie să mâncăm mai multe legume. Dar ce se întâmplă cu diabetul de tip 2 și pre-diabetul. Sunt câteva legume care trebuie consumate cu prudență de către diabetici.  

Legumele nerecomandate diabeticilor

Controlul dietetic este un element esențial în gestionarea diabetului de tip 2 și pre-diabetului. Deși legumele sunt adesea considerate parte integrantă a unei diete sănătoase, există unele excepții importante pentru cei care își gestionează nivelurile de zahăr din sânge.

Anumite legume, în special cele cu un conținut ridicat de carbohidrați, pot afecta semnificativ nivelurile de glucoză. Printre acestea se numără cartofii, cartofii dulci, iamele, bananele de gătit, porumbul și pastarnacul.

Tipul de carbohidrați pe care îi consumi este important, dar cantitatea de carbohidrați are cea mai mare influență asupra nivelului de zahăr din sânge și a nivelului de HbA1c.

Acestea includ:

- Cartofi

- Porumb

- Păstărnac

Vezi și: Degradarea creierului, accelerată de cum ne trăim viața. Factorul care pur și simplu distruge creierul iremediabil

Cartofii, nerecomandați diabeticilor

Legume nerecomandate diabeticilor - FOTO: Freepik@Cobrart

Cartofii, da, cu toții îi iubim, dar un cartof mediu conține mai mulți carbohidrați în sine decât recomandăm pentru o masă întreagă! Un cartof mediu conține în jur de 164 de calorii, 37 de grame de carbohidrați și 4,4 grame de fibră.

Comparat cu cantitatea totală de carbohidrați conținută în cartof, această cantitate de fibră nu va face prea mult pentru a ajuta la încetinirea creșterilor bruste ale zahărului din sânge care probabil vor apărea după consumul acelui cartof.

Pentru a pune aceste date nutritive pentru cartof în perspectivă, în general, recomandarea noastră este de 15-20 de grame de carbohidrați pe masă, cu un maxim de 30 de grame.

Împreună cu conținutul lor ridicat de carbohidrați, cartofii se află și în intervalul mediu-mare al indexului glicemic (IG). IG este o modalitate de a măsura impactul unui aliment asupra nivelurilor de glucoză. Glucoza este calibrată de la 0 la 100. cu 100 fiind cea mai mare valoare a IG-ului. Este optim să consumi alimente cu un IG de 55 sau mai mic.

Consumul unui cartof alb fără coajă are un IG de 98 - asta este aproape cât poți să obții!

În loc să alegi cartofii, zahărul din sânge și nivelurile tale de HbA1c vor fi mult mai fericite cu o opțiune cu mai puțini carbohidrați, cum ar fi conopida, care face o înlocuire fabuloasă pentru cartof în multe feluri de mâncare cu "cartofi".

Vezi și: Noul test care spune dacă ai cancer de colon. A depistat cancerul colorectal în aproximativ 83% din cazuri

Porumbul, indice glicemic ridicat

Porumbul poate fi mai puțin recomandat diabeticilor datorită conținutului său ridicat de carbohidrați și a indiceului glicemic mai mare. Consumul de porumb poate determina o creștere rapidă a nivelului glicemiei la persoanele cu diabet zaharat, mai ales dacă este consumat în cantități mari.

Prin urmare, este posibil ca persoanele cu diabet să fie sfătuite să limiteze sau să evite consumul de porumb sau să îl consume cu moderatie, luând în considerare planul lor alimentar și nivelurile individuale de glucoză din sânge.

Vezi și: Este posibil să pui masă musculară și să arzi grăsime în același timp? Știința recompunerii corporale îți arată pașii necesari

Păstărnacul

Această legumă rădăcinoasă conține 114 calorii, 27 de grame de carbohidrați și 5,7 grame de fibră și are un IG de 52, ceea ce este considerat un IG mediu. Astfel, diabeticii ar trebui să consume cu prudență păstărnacul, chiar dacă acesta este considerat o legumă sănătoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

Crossuri externe

pixel