27 de români uciși de gripă. Ne apropiem vertiginos de epidemie
22 ian 2019 / 12:55

Gripă, viroze
Încă două decese din cauza gripei au fost confirmate de către Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Ambele persoane aveau și alte condiții medicale preexistente și nu fuseseră vaccinate.

Un bărbat în vârstă de 70 ani, din județul Timiș, confirmat cu virus gripal tip A, în curs de subtipare, a decedat astăzi. La fel și o femeie în vârstă de 71 de ani, din București, confirmată cu virus gripal tip A, nesubtipat. Ministerul Sănătății avertizează de câteva zile că suntem în pragul unei epidemii. Cea de-a doua săptămână a lunii ianuarie a fost declarată săptămână epidemică și dacă vor mai fi încă două săptămâni epidemice va fi declarată epidemie de gripă în România.

Direcțiile de Sănătate Publică din toată țara au solicitat unităților sanitare să intensifice toate măsurile de prevenire a gripei, prin: restricţionarea accesului vizitatorilor, în special în secţiile cu risc epidemiologic crescut; prevenirea aglomerării în zonele de aşteptare (în special primiri urgenţe), triajul imediat şi izolare la distanţă de alţi bolnavi pentru orice caz cu simptome de gripă (debut brusc cu febră minim 38°c şi tuse); curăţenie şi dezinfecţie suprafeţe, pavimente şi aerisire încăperi; respectarea precauţiunilor de contact şi de tip respirator şi instruirea personalului medico-sanitar în acest sens; purtarea corectă a echipamentului de protecţie, spălarea şi decontaminarea corectă a mâinilor la personal; asigurarea de echipamente de protecţie, dezinfectante şi medicamente antivirale în cantităţi suficiente; raportarea imediată către echipa de Supraveghere şi Control Infecţii Nosocomiale din unitate a suspiciunilor de gripă şi aplicarea de măsuri adecvate pentru a preveni răspândirea infecţiei.

În situația în care depistează cazuri de gripă la persoane cu comorbidităţi, medicii trebuie să le îndrume spre cea mai apropiată secţie de boli infecţioase pentru instituirea terapiei antivirale cât mai rapid după debut.

G Ad:

Ştiri Recomandate

Consumul de ciuperci pare să scadă riscul de depresie
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri