15 mituri despre cancer și adevărul din spatele lor. "Medicina alternativă este cheia! Au tratament, dar îl țin ascuns!": Atenție mare, absurde și nocive

15 mituri despre cancer - Foto: Freepick @stockman @tonefotografia
Care sunt cele 15 mituri demontate ferm despre cancer. 

"Am strâns laolaltă 15 mituri despre cancer și am încercat, pe scurt, să explic adevărul nu din, ci de sub ele. Este util să cunoaștem aceste lucruri.

1. Există un singur cancer. Nu, nu există un singur tip de cancer, ci sute de tipuri care pot afecta diverse organe, țesuturi, sisteme. Dacă era unul singur, acum probabil aveam deja un tratament curativ. Numai cancerul pulmonar are mai multe subtipuri în funcție de celulele care proliferează malign, iar diagnosticarea corectă este extrem de importantă în evoluție.

2. Medicii vor să omoare bolnavii prin chimioterapie. Niciun medic oncolog nu este într-o conspirație cu Big Pharma pentru a omorî pacienții cu ajutorul chimioterapiei. Această modalitate de tratament este una dintre opțiunile actuale. Ea nu e perfectă, dar atât avem acum într-o luptă cu o entitate complexă.

Demența, asociată cu deficitul de vitamina D. Aportul suplimentar ar putea scădea riscul de apariție al bolii

3. Au tratament, dar îl țin ascuns! Nu există un „remediu” ținut în seif și nefăcut public tocmai pentru că medicii și companiile nu ar mai avea ce să trateze cu terapiile actuale. Dacă ar fi fost inventat, domeniile s-ar adapta, umanitatea ar câștiga enorm. Ramurile farma ar exploda, inclusiv la capitolul profit, atât de blamat de către unii.

4. Suplimentele funcționează! Nu există niciun supliment capabil să vindece vreun cancer. Mare atenție la reclamele mincinoase. Suplimentele, potrivit legii, nu se pot lăuda că previn sau tratează ceva. Ele sunt adjuvante și ar trebui oricum luate pe criterii solide, pe carențe dovedite.

5. Amigdalina vindecă orice cancer! Amigdalina sau fals denumita vitamină B17, promovată intens în ultima perioadă, nu tratează niciun cancer. Din contră, ea este pe lista neagră a FDA și a altor organizații de control, putând avea efecte nocive, dincolo de faptul că nu are niciun efectiv pozitiv dovedit.

6. Medicina alternativă este cheia! Terapiile alternative nu și-au dovedit vreo eficacitate, oricât ar crede unii în ele. Totul trebuie demonstrat cu studii solide, nu cu povești. De povești e în stare oricine. Există personaje care practică terapii quantum, au lasere aduse de la ruși, au aparate cu energii chipurile miraculoase, când în realitate acestea sunt forme de înșelătorie. Orice bolnav de cancer trebuie să aibă încredere în medici și să respecte recomandările lor. Întârzierea prezentării sau pierderea timpului prețios cu remedii neverificate pot însemna dezastru.

Cancerul care nu se vindecă. Daniel Coriu: O boală care nu are nevoie de tratament, nu o tratez

Ai cancer, automat mori! / Totul e de la emoții

 

7. Vaccinurile duc la cancer! Vaccinurile nu provoacă niciun cancer. Ba din contră. Vaccinul anti-HPV previne apariția cancerului de col uterin (România e pe primul loc la cazuri și mortalitate în Europa).

8. Ai cancer, automat mori! Cancerul nu înseamnă condamnare la moarte. Descoperite în fază incipientă, majoritatea neoplaziilor sunt vindecabile. Chiar în stadii mai avansate, există multiple abordări terapeutice. S-au descoperit o serie de molecule noi și se fac progrese uluitoare. Apelarea la medici este deosebit de importantă.

9. Totul e de la emoții! Cancerul nu apare în urma vreunui șoc emoțional sau dezechilibru energetic. Sunt curente mediciniste (atenție la ele, sunt absurde și nocive) cum ar fi NMG (nouă medicină germanică) ce susțin că inclusiv cancerul e o formă de vindecare a corpului după un episod emoțional și oamenii trebuie să aibă răbdare, să nu recurgă la medici. O asemenea conduită aduce moarte. Vă recomand să nu cădeți în astfel de capcane.

10. Te poți vindeca prin diete! Nicio dietă nu poate trata un cancer. Nu există vreun studiu serios aici. Alimentația sănătoasă, cu anumite restricții recomandate de medic, are rol adjuvant alături de terapie, dar nu poate singură să vindece o formă de cancer. Alimentația sănătoasă, efectuarea de mișcare, evitarea fumatului, limitarea expunerii la poluanți sunt principalele forme de a scădea riscul de a face în viitor un cancer, dar să nu încurcăm lucrurile.

11. Ciroza este cancer. Ciroza hepatică nu este cancer. Sunt afecțiuni diferite și ciroza poate predispune la apariția cancerului (de exemplu, hepatocarcinom).

Kit de îngrijire pentru vară, ce trebuie să conțină: Soarele, un inamic extrem de puternic

Cancerul de sân apare doar la femei - complet fals. "Grijă mare că se ia!" - adevărul

 

12. Cancerul de sân apare doar la femeie. Cancerul de sân apare și la bărbat. Orice formațiune suspectă necesită prezentare imediată la medic. Știți ce ajută mult aici? Autopalparea corectă și, în cazul în care se depistează formațiuni suspecte, consultul la medic. Cei care au antecedente în familie vor urma recomandările de screening ale medicului de familie.

Cancer de sân la BĂRBAȚI. Două CAUZE principale: E mult mai agresiv ca la femei și greu de controlat

13. Fumezi puțin și nu ai niciun risc! Nu ești ferit de cancerul pulmonar dacă fumezi doar câteva țigarete pe zi. Chiar și o țigaretă fumată zilnic va crește riscul față de populația nonfumătoare (cândva se credea că până la cinci țigarete pe zi nu au efecte negative în corp). Dovezi aici – (click)

14. Cancerul e o pedeapsă divină! Cancerul nu este o pedeapsă de la Dumnezeu. Există această formulare în popor, dar dacă avem educație medicală bună, dacă avem grijă de noi, dacă știm cum să ne verificăm din timp, înțelegem altfel lucrurile. Nu ne pedepsește nimeni. Cel mai frecvent ne pedepsim singuri.

15. Grijă mare că se ia! Cancerul nu „se ia”. Poți sta lângă o persoană bolnavă fără probleme. E chiar indicat să faci asta. Să îi arăți iubire. Poți dona proiectelor care luptă pentru condiții mai bune în spitale sau chiar construiesc spitale noi (a se vedea Dăruiește viață). Poți lupta pentru eliminarea stigmatelor în acest domeniu. Viața e deja grea pentru acești oameni. O putem, împreună, face mai ușoară. Putem, împreună, să oferim speranță", a scris medicul Vasi Rădulescu pe blogul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

Crossuri externe

pixel