12 remedii și plante care tratează tusea. Fructul care elimină mucozitățile și usturimea: O felie de 3 ori pe zi

12 remedii și plante care tratează tusea - Foto: Freepick @KamranAydinov
Cele mai bune remedii naturale pentru tuse. Iată 12 trucuri care tratează tusea.

În general, tusea este perfect normală. Tusea poate ajuta la menținerea gâtului curat de flegmă și de alți iritanți. Cu toate acestea, tusea susținută poate fi, de asemenea, simptomatică pentru o serie de afecțiuni, cum ar fi

- o alergie

- o infecție virală

- o infecție bacteriană

Uneori, tusea nu are legătură cu o afecțiune a plămânilor. De exemplu, boala de reflux gastroesofagian poate provoca o tuse.

Puteți trata tusea cauzată de răceală, alergii și infecții sinusale cu o serie de medicamente eliberate fără prescripție medicală (OTC). Infecțiile bacteriene necesită antibiotice.

Iată câteva remedii naturiste pentru a trata tusea

1. Miere

Mierea este un remediu consacrat în timp pentru durerile de gât. Potrivit unui studiu, aceasta poate, de asemenea, să amelioreze tusea mai eficient decât medicamentele OTC care conțin dextrometorfan (DM), un inhibitor de tuse, potrivit Healthline.

Vă puteți crea propriul remediu acasă, amestecând până la 2 lingurițe de miere cu ceai de plante sau apă caldă și lămâie.

Mierea face calmarea, în timp ce sucul de lămâie poate ajuta la congestie. Puteți, de asemenea, să mâncați pur și simplu cele 2 lingurițe de miere sau să creați o tartinabilă pe pâine pentru o gustare.

2. Probiotice

Probioticele sunt microorganisme care pot oferi o serie de beneficii pentru sănătate. Deși nu ameliorează tusea în mod direct, ele ajută la echilibrarea florei gastrointestinale. Flora gastrointestinală sunt bacteriile care trăiesc în intestinele dumneavoastră.

Acest echilibru poate susține funcția sistemului imunitar în tot corpul. Un studiu din 2015 a arătat o scădere a numărului de persoane care au contractat infecții ale căilor respiratorii superioare după ce li s-au administrat diverse tulpini de probiotice, deși dovezile sunt încă neconcludente.

Fiecare producător de suplimente poate avea diferite doze zilnice recomandate. Probioticele sunt, de asemenea, adăugate în unele tipuri de iaurt și sunt prezente în supa miso și în pâinea cu aluat acru.

Având în vedere variațiile de probiotice disponibile, ar trebui să discutați cu medicul despre ce probiotic este potrivit pentru dumneavoastră și pentru afecțiunea pe care o aveți. Cel mai natural mod de a obține probiotice este prin alimente fermentate, inclusiv:

- varza murată

- iaurt

- kefir

- kombucha

3. Bromelaină

De obicei, nu te gândești la ananas ca remediu pentru tuse, dar asta s-ar putea să fie din cauză că nu ai auzit niciodată de bromelaină.

Există ușoare dovezi care sugerează că bromelaina - o enzimă care se găsește doar în tulpina și fructele ananasului - poate ajuta la suprimarea tusei, precum și la slăbirea mucusului din gât.

Pentru a vă bucura de cele mai multe beneficii ale ananasului și bromelainei, mâncați o felie de ananas sau beți 3,5 uncii de suc proaspăt de ananas de trei ori pe zi.

Există, de asemenea, afirmații potrivit cărora poate ajuta la ameliorarea sinuzitei și a problemelor sinusale bazate pe alergii, care pot contribui la tuse și mucus. Cu toate acestea, nu există dovezi suficiente pentru a susține acest lucru.

De asemenea, este uneori folosit pentru a trata inflamațiile și umflăturile.

Copiii sau adulții care iau anticoagulante nu ar trebui să ia suplimente de bromelaină. De asemenea, dacă luați antibiotice, cum ar fi amoxicilina, aveți grijă la utilizarea bromelainei, deoarece poate crește absorbția antibioticului.

Discutați întotdeauna cu medicul înainte de a lua suplimente noi sau necunoscute.

4. Mentă

Frunzele de mentă sunt binecunoscute pentru proprietățile lor vindecătoare. Mentolul din mentă poate ajuta la calmarea gâtului și poate face ca respirația să pară mai ușoară.

Poți beneficia dacă bei ceai de mentă sau dacă inhalezi vaporii de mentă dintr-un tratament cu aburi.

Pentru a face un tratament cu aburi, adăugați 7 sau 8 picături de ulei esențial de mentă la aproximativ o cană de apă care tocmai a fiert. Înfășurați un prosop pe cap și respirați adânc direct deasupra apei.

5. Rădăcină de nalbă

Rădăcina de nalbă este obținută din Althaea officinalis, o plantă perenă care înflorește vara. Nu este același lucru cu bezeaua gingașă pe care o prăjești la foc.

Frunzele și rădăcinile plantei de nalbă au fost folosite din cele mai vechi timpuri pentru a trata durerile de gât și pentru a suprima tusea.

Un studiu din 2020, care a fost realizat în laborator, a constatat că planta de nalbă a fost eficientă în reducerea tusei datorită efectului său calmant asupra țesuturilor iritate din gât și sinusuri. Acest lucru s-ar putea datora proprietăților antiinflamatorii și antioxidante ale plantei.

Rădăcina de nalbă conține, de asemenea, mucilagiu, care îmbracă gâtul și calmează iritația.

Astăzi, puteți obține rădăcina de nalbă sub formă de ceai sau sub formă de capsule. Ceaiul cald poate fi liniștitor pentru o tuse însoțită de durere în gât.

Deși planta este în general considerată sigură, atât rădăcina, cât și frunzele de nalbă nu sunt recomandate copiilor.

6. Cimbru

Cimbrul este folosit de unii pentru bolile respiratorii. Un mic studiu la care au participat 361 de persoane cu bronșită acută a sugerat că esența extrasă din frunzele de cimbru amestecate cu iederă poate ajuta la ameliorarea tusei, precum și a bronșitei pe termen scurt.

Frunzele conțin compuși numiți flavonoizi care relaxează mușchii gâtului implicați în tuse și diminuează inflamația.

Puteți prepara acasă ceai de cimbru folosind 2 lingurițe de frunze de cimbru zdrobite și 1 cană de apă clocotită. Acoperiți ceașca, lăsați să infuzeze timp de 10 minute și strecurați.

7. Gargară cu apă sărată

Deși remediul poate părea relativ simplu, o gargară cu apă și sare poate ajuta la calmarea unei zgârieturi în gât care te face să tușești. Amestecarea a 1/4 până la 1/2 linguriță de sare cu 8 uncii de apă caldă poate ajuta la ameliorarea iritației.

Rețineți că, deoarece copiii sub 6 ani nu se pricep în mod deosebit la gargară, cel mai bine este să încercați alte remedii pentru această categorie de vârstă.

8. Ghimbir

Ghimbirul este un remediu tradițional popular. Este adesea folosit pentru a trata greața și tulburările de stomac, dar poate, de asemenea, să calmeze tusea.

Un studiu de laborator sugerează că ghimbirul poate relaxa mușchii căilor respiratorii. Acest lucru ar putea fi benefic pentru simptomele astmului, inclusiv pentru tuse.

Ghimbirul are, de asemenea, compuși antiinflamatori care pot reduce inflamația și umflarea în gât.

Dacă aveți tuse, ceaiul de ghimbir este cea mai bună alegere. Lichidul fierbinte poate reduce iritarea, uscăciunea și mucusul din gât.

Pentru a face ceai de ghimbir, tăiați un segment de 1 inch de rădăcină proaspătă de ghimbir. Fierbeți-o în 1 cană de apă timp de 10-15 minute, în funcție de cât de puternic doriți ceaiul. Puteți cumpăra, de asemenea, pliculețe de ceai de ghimbir de la magazin sau online.

9. Ulmul alunecos

Ulmul alunecos este un remediu străvechi pentru tuse și dureri de gât. Se spune că reduce inflamația și calmează mucoasa gâtului.

Nu există dovezi concrete care să confirme acest beneficiu. Cu toate acestea, ulmul alunecos nu este asociat cu efecte secundare grave.

Ulmul alunecos este disponibil sub formă de capsule, tablete, pastiluțe și ceai. Pastilele și ceaiul sunt ideale pentru a ușura iritarea gâtului.

10. Turmeric

Turmericul a fost folosit în mod tradițional pentru multe afecțiuni de-a lungul anilor, inclusiv pentru tuse. Compusul său activ, curcumina, are proprietăți antiinflamatorii puternice.

Este recomandat să consumați turmeric cu piper negru. Asta pentru că piperina, principalul compus din piperul negru, crește biodisponibilitatea turmericului. Acest lucru susține absorbția turmericului de către organism.

Încercați să sorbiți ceai cald de turmeric sau lapte de aur. Adăugați un strop de piper negru și puțină miere pentru dulceață.

11. Evitați factorii declanșatori ai refluxului acid

Refluxul acid apare atunci când conținutul stomacului se întoarce în gât. Acest lucru poate provoca iritații, ducând la tuse.

De fapt, aproximativ 40%  a tusei cronice sunt cauzate de refluxul acid.

Dacă credeți că GERD vă provoacă simptomele, evitarea alimentelor declanșatoare comune poate ajuta. Aceasta include alimente precum:

- cofeina

- alcool

- ciocolata

- băuturi carbogazoase

- alimente acide, cum ar fi sucurile de citrice

12. Beți lichide

Una dintre cele mai bune modalități de a ușura tusea este să beți multe lichide.

Consumul de lichide poate ajuta la ameliorarea uscăciunii din gât, o cauză comună a tusei. De asemenea, ajută la subțierea mucusului, ceea ce poate ușura tusea și congestia.

Lichidele fierbinți, cum ar fi bulionul sau ceaiul, sunt ideale pentru tuse. Dacă preferați o băutură rece, optați pentru o băutură necarbogazoasă, cum ar fi apa sau ceaiul neîndulcit. De asemenea, poate fi de ajutor să sugeți cuburi de gheață.

Cum să preveniți tusea

Pe lângă faptul că învățați cum să tratați tusea, poate doriți să învățați cum să o preveniți în primul rând.

Pentru a vă proteja împotriva gripei, asigurați-vă că vă faceți vaccinul antigripal anual, de obicei începând cu luna octombrie. Alte măsuri pe care le puteți lua includ următoarele:

Evitați să intrați în contact cu alte persoane care sunt bolnave. Dacă știți că sunteți bolnav, evitați să mergeți la locul de muncă, la școală sau în alte locuri în care veți fi în contact cu alte persoane, astfel încât să nu-i îmbolnăviți pe ceilalți.

Acoperiți-vă nasul și gura ori de câte ori tușiți sau strănutați, de preferință folosind un șervețel (pe care îl aruncați imediat după folosire) sau tușind în cot.

Beți multe lichide pentru a vă menține hidratat.

Curățați frecvent spațiile comune din casa, de la locul de muncă sau de la școală. Acest lucru este deosebit de important pentru blaturi, jucării sau telefoane mobile.

Spălați-vă frecvent pe mâini, mai ales după ce tușiți, mâncați, mergeți la baie sau îngrijiți pe cineva bolnav, notează sursa citată anterior.

În cazul alergiilor, puteți contribui la reducerea crizelor prin identificarea alergenilor care vă afectează și evitarea expunerii la aceștia. Alergenii obișnuiți includ:

- copaci

- polenul

- acarienii din praf

- blana animalelor

- mucegai

- insecte

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel