10 sfaturi să nu te îmbolnăvești. E mai simplu decât crezi să previi răceala și gripa

10 sfaturi sa nu te imbolnavesti Foto: Freepik @Drazen Zigic
10 sfaturi să nu te îmbolnăvești. Află ce trebuie să faci să îi oferi corpului tău cea mai bună apărare împotriva răcelii.

Practicarea regulată a exercițiilor fizice, acordarea priorității somnului și o dietă echilibrată sunt doar câteva modalități de a preveni răcelile și alte boli.

Cele mai multe secrete pentru o sănătate bună nu sunt deloc secrete, ci bun simț. De exemplu, ar trebui să eviți contactul cu bacteriile și virușii la școală și la serviciu.

Dar o serie întreagă de alte soluții de bun-simț te pot ajuta să trăiești mai sănătos, evitând în același timp simptomele răcelii clasice. Mai jos găsești12 sfaturi pentru a preveni răcelile și gripa.

Vezi și: Apa cu lămâie, băutura care te ajută să slăbești. Poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi

1. Mănâncă legume verzi

Legumele verzi, cu frunze verzi sunt bogate în vitamine care te ajută să menții o dietă echilibrată - și să susții un sistem imunitar sănătos.

Consumul de legume crucifere trimite un semnal chimic organismului care stimulează anumite proteine specifice de pe suprafața celulelor, necesare pentru funcționarea eficientă a sistemului imunitar.

Multe legume și fructe sunt o sursă bogată de vitamina C pe lângă alte vitamine utile corpului care ne ajută sistemul imunitar, astfel prevenind apariția răcelii.

2. Nu uita de vitamina D

Rapoartele indică faptul că mulți oameni nu își îndeplinesc necesarul zilnic de vitamina D. Deficiențele de vitamina D pot duce la simptome precum creșterea slabă a oaselor, probleme cardiovasculare și un sistem imunitar slab.

Rezultatele unui studiu realizat în 2012 sugerează că toți copiii ar trebui să fie verificați pentru niveluri adecvate de vitamina D. Acest lucru este deosebit de important pentru cei cu pielea închisă la culoare, deoarece aceștia nu obțin vitamina D la fel de ușor prin expunerea la lumina soarelui.

Printre alimentele care sunt surse bune de vitamina D se numără gălbenușurile de ou, ciupercile, somonul, tonul la conservă și ficatul de vită.

De asemenea, poți cumpăra suplimente de vitamina D de la magazinul alimentar local sau de la farmacie. Alege suplimentele care conțin D3 (colecalciferol), deoarece acesta este mai bun la creșterea nivelului de vitamina D din sânge, dar este important să consulți un medic nutrișionist înainte să faci schimbări în alimentația ta.

Nu rata: Filmele de groază, din ce în ce mai populare. Care sunt avantajele și dezavantajele vizionării acestor filme

3. Fă mișcare

Menținerea activă prin urmarea unei rutine regulate de exerciții fizice - cum ar fi mersul pe jos de trei ori pe săptămână - face mai mult decât să te mențină în formă și în formă. Potrivit unui studiu, exercițiile fizice regulate reduc stresul, previn bolile cronice și accelerează circulația globulelor albe care luptă împotriva bolilor, ceea ce ajută organismul să lupte împotriva răcelii obișnuite.

4. Dormi suficient

Să dormi suficient este extrem de important dacă ai fost expus la un virus, potrivit unui studiu.

Participanții adulți sănătoși care au dormit minimum opt ore în fiecare noapte, pe o perioadă de două săptămâni, au prezentat o rezistență mai mare la virus. Cei care au dormit șapte ore sau mai puțin în fiecare noapte au avut cu aproximativ trei procente mai multe șanse de a dezvolta virusul după expunere.

Un motiv ar putea fi faptul că organismul eliberează citokine în timpul perioadelor prelungite de somn. Citokinele sunt un tip de proteine. Acestea ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor prin reglarea sistemului imunitar.

5. Elimină alcoolul

Noi cercetări arată că alcoolul poate afecta celulele dendritice ale organismului, o componentă vitală a sistemului imunitar. O creștere a consumului de alcool în timp poate crește expunerea unei persoane la infecții bacteriene și virale, potrivit Healthline.

Un studiu a comparat celulele dendritice și răspunsurile sistemului imunitar la șoarecii hrăniți cu alcool cu șoarecii cărora nu li s-a furnizat alcool. Alcoolul a suprimat imunitatea la șoareci în diferite grade.

Medicii spun că studiul ajută la explicarea motivelor pentru care vaccinurile sunt mai puțin eficiente pentru persoanele cu dependență de alcool.

6. Combate stresul

Ani de zile, medicii au suspectat că există o legătură între stresul mental cronic și bolile fizice.

Găsirea unei modalități eficiente de a regla stresul personal ar putea contribui în mare măsură la o mai bună sănătate generală, potrivit unui studiu din 2012 publicat de Academia Națională de Științe. Încercă să practici yoga sau meditația pentru a te elibera de stres.

Cortizolul ajută organismul să lupte împotriva inflamațiilor și a bolilor. Eliberarea constantă a hormonului la persoanele care sunt stresate în mod cronic îi diminuează eficiența generală. Acest lucru poate duce la creșterea inflamațiilor și a bolilor, precum și la un sistem imunitar mai puțin eficient.

7. Bea ceai verde

Timp de secole, ceaiul verde a fost asociat cu o stare de sănătate bună. Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului verde se pot datora nivelului ridicat de antioxidanți, numiți flavonoide.

Potrivit unui studiu, mai multe cești de cafea proaspăt preparată pe zi pot aduce potențiale beneficii pentru sănătate. Printre acestea se numără scăderea tensiunii arteriale și reducerea riscului de boli cardiovasculare.

8. Adăugă culoare în farfurie

Gătitul cu toate culorile curcubeului te va ajuta să obții o gamă largă de vitamine, cum ar fi vitamina C.

Deși nu există dovezi că vitamina C poate reduce severitatea sau durata bolii, un studiu din 2006 din European Journal of Clinical Nutritions arată că aceasta poate ajuta sistemul imunitar să se ferească de răceli și gripe, mai ales la cei care sunt stresați.

9. Păstrează igiena

Limitarea expunerii la boli prin evitarea germenilor este esențială pentru a rămâne sănătos. Iată alte câteva modalități de a practica o bună igienă:

- Duș zilnic.

- Spală-te pe mâini înainte de a mânca sau de a pregăti alimente.

- Spală-te pe mâini înainte de a introduce lentile de contact sau de a efectua orice altă activitate care vă aduce în contact cu ochii sau gura.

- Spală-te pe mâini timp de 20 de secunde și freacă-te sub unghii.

- Acoperă gura și nasul cu un șervețel atunci când tușești sau strănuți.

- Este o idee bună să ai la tine un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool pentru a fi folosit în deplasare. Dezinfectează suprafețele comune, cum ar fi tastaturile, telefoanele, mânerele ușilor și telecomenzile.

10. Previne răspândirea gripei

Virușii gripei pot supraviețui, în general, pe suprafețe timp de 24 de ore. Acest lucru lasă destul timp pentru ca germenii să se răspândească între membrii familiei. Doar un singur copil bolnav poate transmite o boală unei întregi familii în mediul potrivit.

Pentru a evita schimbul de germeni, păstrați obiectele personale separate. Obiectele personale includ:

- Periuțe de dinți

- Prosoape

- Ustensile de bucătărie

- Pahare de băut

Spală obiectele contaminate - în special jucăriile pe care le împarți - în apă caldă cu săpun. În caz de îndoială, optează pentru pahare de băut, ustensile și prosoape de unică folosință.

A rămâne sănătos înseamnă mai mult decât a pune în practică câteva tehnici bune atunci când nu te simți bine. Practică exerciții fizice regulate, consumă alimente sănătoase și menține-te hidratat pe tot parcursul zilei.

Corpul tău muncește din greu pentru a te menține în mișcare și activ, așa că asigură-te că îi oferi alimentele de care are nevoie pentru a rămâne în formă maximă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel