O boală tăcută și devastatoare,...
Există mai multe motive pentru care, în ciuda eforturilor depuse, nu poți slăbi. Potrivit unui articol scris de cercetătorul în nutriție Kris Gunnars, aceste 10 obiceiuri te împiedică să slăbești:
1. Nu consumi suficiente proteine
Proteinele furnizează aminoacizi esențiali pentru funcțiile metabolice ale organismului. În plus, proteinele ajută la menținerea masei corporale slabe și reglează apetitul și greutatea. Potrivit unui studiu, proteinele provoacă un fenomen de termogeneză care permite organismului să consume mai multă energie la mese și, prin urmare, să ardă calorii. În plus, proteinele măresc senzația de sațietate.
2. Nu calculezi corect caloriile pe care le consumi
Unii oameni tind să subestimeze caloriile pe care le consumă. Cercetătorii au observat că persoanele obeze sau supraponderale nu își evaluează corect aportul de alimente. Din fericire, astăzi există mai multe aplicații care îți calculează caloriile consumate zilnic.
3. Nu faci sport
Stilul de viață sedentar duce adesea la kilograme în plus. Acest lucru se datorează faptului că, nefăcând mișcare, metabolismul poate consuma mai puțină energie. Un studiu arată că antrenamentul cu greutăți este o modalitate eficientă de a stimula metabolismul și de a pierde acele kilograme care te deranjează.
4. Bei băuturi răcoritoare
Alimentele sub formă lichidă sunt subestimate de către creier. Astfel, atunci când consumi băuturi răcoritoare, creierul nu percepe senzația de sațietate.
5. Nu dormi suficient
Lipsa somnului poate duce la creșterea în greutate. Tulburările de somn dereglează hormonii responsabili de foame și sațietate. Acest studiu arată că o lipsă cronică de somn duce la îngrășare.
6. Mănânci prea mulți carbohidrați
Prea mulți carbohidrați pot fi responsabili de diabetul zaharat sau de supraponderalitatea severă. Cercetările științifice afirmă că dietele cu conținut scăzut de carbohidrați sunt mai eficiente decât dietele cu conținut scăzut de grăsimi, în ceea ce privește pierderea în greutate.
7. Nu bei suficientă apă
Consumul de apă suficientă în timpul unei diete accelerează procesul de scădere în greutate, potrivit unui experiment științific.
8. Mănânci compulsiv
Dacă mănânci compulsiv, fără să acorzi atenție alimentelor din farfurie, te poți trezi cu colăcei pe burtă și multe kilograme în plus.
9. Ții prea multe diete
Potrivit psihiatrului Gérard Apfeldorfer, autorul cărții „Pierderea în greutate este în cap”, dietele duc la frustrare care, mai devreme sau mai târziu, are ca rezultat îngrășarea. În loc să crești numărul dietelor, este recomandat să îmbunătățești calitatea meniurilor zilnice pentru a pierde în greutate definitiv.
10. Ești dependent de mâncare
Dependența de alimente este o patologie reală similară dependenței de droguri, ce poate duce la supraponderalitate. Conform cercetărilor științifice, persoanele obeze pot experimenta modificări neurobiologice care îi determină să mănânce în mod compulsiv anumite alimente. De fapt, supraalimentarea și bulimia sunt două boli legate de această dependență alimentară și necesită monitorizare medicală și psihologică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O boală tăcută și devastatoare,...
Gabriel Cotabiță a murit în urma unui...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Hidratarea este un obicei esențial...