Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului de sân. 40% dintre decese, prevenibile

Cancerul
În fiecare an, pe 1 octombrie se marchează Ziua Mondială de luptă împotriva Cancerului de sân pentru a conștientiza gravitatea acestei boli.

La 1 octombrie este marcată, anual, Ziua luptei împotriva cancerului de sân, scopul principal fiind creşterea gradului de conştientizare cu privire la această boală şi, totodată, atenţionarea asupra importanţei campaniilor de informare, a prevenţiei şi a programelor de screening, care pot salva vieţi. Cancerul reprezintă a doua cauză importantă de morbiditate şi deces în Europa, cu estimări ce depăşesc 4,5 milioane cazuri noi, peste 2 milioane de decese şi circa 13 milioane cazuri prevalente, în anul 2018. Deşi peste 40% din decesele prin de cancer pot fi prevenite, cancerul însumează 20% din totalul deceselor în Uniunea Europeană.

Estimările Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în domeniul Cancerului arată că acesta este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la femei, reprezentând 24,2%, fiind responsabil pentru 15% din totalul deceselor cauzate de cancer în rândul acestora.

Conform datelor statistice la nivel european, în ţările UE cancerul de sân înregistrează 522.513 cazuri noi, mult peste cancerul de colon (228.067 cazuri noi) şi cancerul de plămân (158.196 cazuri noi). În România, cancerul de sân ocupa, în 2018, prima poziţie cu o pondere a cazurilor noi de 25,1% (9.629 cazuri noi), comparativ cu cancerul de colon (11,9%; 4.576 cazuri noi) şi cancerul de col uterin (8,6%; 3.308 cazuri noi). Aproape 6.000 de cazuri noi de cancer de sân sunt diagnosticate anual în România, conform Institutului Oncologic Bucureşti. Din păcate însă, cele mai multe femei care suferă de cancer de sân, ajung la medic destul de târziu, adică în stadiul II sau III al bolii.

În România, Ziua luptei împotriva cancerului de sân a fost marcată pentru prima dată în anul 2014. Joi seara. Palatul Cotroceni va fi iluminat în roz pentru a marca acest eveniment.

"Pe 1 octombrie, la nivel mondial, este marcată Ziua Internaţională a luptei împotriva cancerului de sân. Administraţia Prezidenţială se alătură şi în acest an campaniei de conştientizare a importanţei prevenţiei şi depistării precoce a cancerului la femei. Cu această ocazie, în semn de solidaritate şi empatie cu pacientele cu cancer de sân, Palatul Cotroceni va fi iluminat în roz, culoarea-simbol a acestui eveniment, astăzi, începând cu ora 20,00", se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, în România, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer înregistrat în rândul femeilor, în procent de 80% din cazuri boala fiind depistată în fază avansată.

Ministerul Sănătății a dat un comunicat în acest sens:

”În fiecare an, la 1 octombrie, este marcată Ziua luptei împotriva cancerului de sân cu scopul de a creşte gradul de conştientizare cu privire la cancerul de sân şi de a sublinia importanţa informării asupra acestei maladii, dar și a faptului că această boală pote fi invinsă cu ajutorul programelor preventive. Prevenția în Sănătate este foarte importantă, dar în oncologie poate face diferența. Cancerul de sân se poate trata cu succes în multe cazuri dacă se descoperă boala la timp. Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femei din întreaga lume.

Ministerul Sănătății consideră că este nevoie de educare, informare şi prevenţie continua și consecventăîn domeniul oncologic. Au fost făcuți pași importanți, dar trebuie să se conștientizeze necesitatea unui efort comun, a unui parteneriat comun pentru identificarea de soluţii şi direcţii prioritare în vederea iniţierii si îmbunătăţirii programelor naţionale de depistare și tratament oncologic.Ministerul Sănătății are în derulare un program pilot screening pentru cancerul sân finanțat din fonduri europene, în valoare de 21 milioane de euro.În prezent, în cadrul acestui program, institutele de oncologie din Iași și Cluj Napoca au semnat contractele cu autoritatea de finațare și au organizat implementarea celei de a doua faze de depistare precoce, diagnostic și tratament al cancerului de sân, care va demara în funcție de evoluția situației epidemiologice create de pandemia de COVID-19.

Este prevăzut ca, peste 20.000 de femei (majoritatea din categoriile defavorizate)din fiecare dintre regiunile pilot Nord Vest, Vest, Nord Est și Est să beneficieze gratuit de mamografii, dar și de tratarea precoce a leziunilor precanceroase mamare.Tot în cadrul proiectului sunt finanţate acţiuni de achiziţie echipamente (ex. aparatură de laborator necesară derulării acțiunilor de screening/ aparatură de evaluare a leziunilor incipiente mamare: mamografe, ecografe, puncție/ biopsie asistată, aparatură specifică confirmare leziuni laborator anatomie-patologică, suport informatic de telemedicină pentru dublă citire cu arbitraj, suport informatic pentru bazele de date, unități mobile, sistem informatic de stocare a imaginii etc.), dar și acțiuni de sprijinire a femeilor, în special a celor diagnosticate în programul de screening pentru cancerul de sân”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel