Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Un aliment consumat zilnic de milioane de oameni ar putea crește riscul de demență. Totodată și un ingredient cheie este incriminat pentru declinul cognitiv.
Deficiența ușoară poate duce la demență la una din zece persoane, spune organizația caritabilă Alzheimer's Research UK. Este cunoscută și sub numele de vitamina B1 și menține sistemul nervos sănătos, potrivit NHS.
Cercetătorii au legat nivelurile ridicate de tiamină de această afecțiune debilitantă și este în mod obișnuit asociată cu declinul cognitiv. Aceasta nu este produsă de organism, dar de obicei poți obține suficiente vitamine din dietă. Tiamina se găsește în cereale precum fulgii de porumb și în pâine și formule pentru sugari.
Cercetările recente au arătat că atât deficiența, cât și excesul de tiamină (vitamina B1) pot fi legate de riscul de demență. Tiamina este esențială pentru sănătatea sistemului nervos și se găsește în multe alimente, cum ar fi cerealele de mic dejun fortificate, carnea de porc, peștele, fasolea și produsele din cereale îmbogățite.
Un studiu efectuat în China a descoperit că un consum excesiv de tiamină poate duce la declin cognitiv. Această legătură sugerează că prea multă tiamină poate afecta negativ sănătatea creierului, contribuind la demență. De asemenea, consumul excesiv de tiamină a fost asociat cu un risc crescut de diabet și hipertensiune arterială.
Vezi și: Alimentele care previn bolile de inimă. Reduc șansele de deces și prelungesc viața
Alimentele care conțin vitamina, conform Harvard T. H. Chan School of Public Health, sunt:
- Cereale de mic dejun fortificate
- Carne de porc
- Pește
- Fasole și linte
- Mazăre verde
- Cereale, pâine, paste, orez îmbogățit
- Semințe de floarea-soarelui
- Iaurt
Vezi și: Semnul care îți arată că ai colesterolul mărit. Efectele, catastrofale
Tiamina sau Vitamina B1 - FOTO: Freepik@tatianagorbunova
Un deficit de tiamină poate, de asemenea, să ducă la probleme neurologice precum declinul cognitiv. Studiile sugerează că lipsa de tiamină poate duce la moartea celulelor nervoase, pierderea memoriei, care sunt factori care contribuie la boala Alzheimer, dar cercetarea la oameni a fost limitată.
Un studiu publicat în Psychiatry General a constatat că tiamina a fost cauza declinului cognitiv, în special la persoanele obeze sau cele cu tensiune arterială ridicată. Universitatea Medicală Anhui din Hefei, China, a examinat datele de cercetare din Studiul China privind Sănătatea și Nutriția. 3.000 de adulți au fost întrebați să-și raporteze dietele și să repete teste care includ memorarea cuvintelor și provocări de tipar numeric.
Vezi și: Ce precizie are testul Babeș Papanicolau. Dr. Ciprian Cristescu: Eroarea umană nu există
Cercetătorii au descoperit o legătură între consumul de tiamină și o scădere a scorurilor cognitive. Prea puțin sau prea multă tiamină poate avea efecte adverse, dar cercetătorii au identificat o cantitate ideală de tiamină între cele două. Analiza cercetătorilor a constatat că cantitatea ideală de tiamină era de 0,68 mg pe zi. Dar în fiecare zi, fiecare 1,0 mg pe zi peste limita sigură de 0,68 mg a fost asociat cu o scădere de 4,24 de puncte în scorurile cognitive.
Cerealele de mic dejun fortificate conțin mai mult decât pragul optim de 0,68 mg și Institutul Național de Sănătate raportează că o porție conține 1,2 mg de tiamină. Echipa de cercetare a notat că excesul de tiamină poate duce la declin cognitiv.
"În afara punctului de inflexiune al aportului de tiamină din dietă, aportul de tiamină a fost semnificativ asociat pozitiv cu declinul cognitiv. Această descoperire este în concordanță cu studiile noastre recente, care au constatat că aportul excesiv pe termen lung de tiamină a fost asociat cu un risc crescut de diabet nou-instalat și hipertensiune arterială nou-instalată în populația generală.
Această serie de studii arată în mod constant că aportul excesiv de tiamină poate avea efecte adverse asupra sănătății adulților chinezi", arată cercetătorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...