Vitamina care contribuie la apariția bolilor de inimă. Duce la îngustarea vaselor de sânge

vitamina - FOTO: Freepik@alexkich
Medicii au descoperit că un nutrient comun, prezent în multe alimente zilnice, ar putea fi legat de riscul crescut de boli de inimă. Duce la atac de cord, accident vascular cerebral și alte afecțiuni cardiace.

O vitamină comună ar putea fi, de fapt, dăunătoare pentru sănătate. Cercetătorii de la Cleveland Clinic au făcut un progres semnificativ în înțelegerea modului în care nivelele ridicate de niacină ar putea duce la boli cardiovasculare. Studiul identifică o nouă cale prin care consumul excesiv de niacină din dietă contribuie la bolile de inimă, punând la îndoială credințele anterioare despre beneficiile pentru sănătate ale vitaminei.

Vitamina B3, nocivă

Vitamina B3 - FOTO: Freepik@Angela_ksen

Niacina, cunoscută și sub numele de vitamina B-3, este răspândită în dieta occidentală și a fost larg fortificată în alimente precum făina, cerealele și ovăzul de decenii pentru a preveni deficiențele nutriționale. Cu toate acestea, aceste noi cercetări indică faptul că supradozarea de niacină poate duce la niveluri ridicate ale unui metabolit numit 4PY, care este acum legat de un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral și alte evenimente cardiovasculare.

Vezi și: De ce ne place cafeaua. Cei mai importanți compuși care ne fac să iubim cafeaua

Descoperirile studiului se bazează pe o combinație de studii clinice pe scară largă și experimente preclinice. Cercetătorii au descoperit că nivelurile ridicate circulante ale 4PY sunt puternic asociate cu dezvoltarea bolilor cardiovasculare, în principal prin rolul său în declanșarea inflamației vasculare. Această inflamație poate deteriora vasele de sânge, ducând la ateroscleroză, o afecțiune caracterizată prin artere rigide și îngroșate.

"Ceea ce este interesant în aceste rezultate este că această cale pare să fie un contribuitor semnificativ, dar nerecunoscut anterior, la dezvoltarea bolilor cardiovasculare. În plus, o putem măsura, ceea ce înseamnă că există potențial pentru teste diagnostice.

Aceste descoperiri pregătesc terenul pentru dezvoltarea de noi abordări pentru contracararea efectelor acestei căi", spune autorul principal al studiului, Dr. Stanley Hazen, șeful științelor cardiovasculare și metabolice la Cleveland Clinic’s Lerner Research Institute și Co-șeful secțiunii de cardiologie preventivă din Institutul de Inimă, Vasculară și Toracică, potrivit Study Finds.

Vezi și: Băutura care previne cancerul de colon. Reduce iritația și oprește dezvoltarea celulelor tumorale

Vitamina B3, asociată cu inflamația vasculară

Cercetătorii s-au ocupat și de legăturile genetice între 4PY și inflamația vasculară, oferind o bază pentru studiile viitoare menite să reducă sau să prevină această inflamație. Munca deschide calea pentru dezvoltarea de noi abordări pentru contracararea efectelor căii 4PY, revoluționând potențial modul în care privim rolul niacinei în dieta noastră și implicatiile sale pentru sănătatea inimii.

Cu toate că niacina a fost recomandată de mult timp pentru scăderea colesterolului, studiul sugerează o reevaluare a fortificării niacinei în alimente și a utilizării suplimentelor de niacină.

"Mesajul principal nu este că ar trebui să eliminăm întreaga noastră aport de niacină - aceasta nu este o abordare realistă", observă Dr. Hazen.

Implicațiile mai largi ale studiului includ o posibilă reconsiderare a ghidurilor alimentare și a practicilor de fortificare, în special în Statele Unite, unde fortificarea cu niacină a fost obligatorie timp de peste cincizeci de ani.

Vezi și: De ce unele persoane se trezesc cu salivă la gură. Bolile de care ai putea suferi

"Efectele niacinei au fost întotdeauna oarecum paradoxale. Cu toate că niacina reduce colesterolul, beneficiile clinice au fost întotdeauna mai mici decât s-a anticipat pe baza reducerii LDL.

Acest lucru a condus la ideea că niacina în exces provoacă efecte adverse neclare care contracarează parțial beneficiile reducerii LDL. Credem că descoperirile noastre ajută la explicarea acestui paradox. Acest lucru ilustrează de ce investigarea riscului cardiovascular rezidual este atât de critică; învățăm mult mai mult decât ne-am propus să găsim", explică Dr. Hazen.

În timp ce bolile cardiovasculare rămân o cauză principală de deces în întreaga lume, constatările acestui studiu subliniază necesitatea unei înțelegeri subtile a modului în care vitaminele și alte nutrienți afectează sănătatea inimii.

Sunt necesare studii suplimentare pe termen lung pentru a evalua pe deplin impactul creșterii cronice a 4PY asupra bolilor de inimă, dar cercetarea continuă a lui Dr. Hazen asupra factorilor care contribuie la riscul cardiovascular continuă să ofere perspective valoroase asupra prevenirii și tratamentului acestor afecțiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

tratament indigestie foto:freepik@psodaz
EXCLUSIV
Tratamentul perfect indigestie. Ligia Pop: Elimină toxinele din corp. Ajută foarte mult

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel