Vitamina care ar putea încetini procesul de îmbătrânire. Efectul asupra organismului, studiat

vitamina - FOTO: Freepik@
Această vitamină ar putea încetini procesul de îmbătrânire. Care este efectul asupra întregului organism.

Pentru multe persoane, încetinirea procesului de îmbătrânire reprezintă unul dintre cele mai arzătoare obiective. Dincolo de simplul dor de a-și menține vitalitatea și aspectul tineresc, această căutare reflectă și dorința de a menține o calitate ridicată a vieții pe măsură ce anii trec. Din fericire, în ultimele decenii, cercetările asupra îmbătrânirii au cunoscut progrese remarcabile, iar oamenii sunt tot mai interesați de modalități de a-și optimiza sănătatea și longevitatea.

În această căutare, vitamina D a fost privită cu interes crescut, deoarece se știe că joacă un rol esențial în multiple aspecte ale sănătății, de la sănătatea oaselor și a mușchilor până la funcționarea sistemului imunitar. Cu toate acestea, complexitatea îmbătrânirii și a modului în care vitamina D interacționează cu aceste procese biologice sugerează că răspunsurile nu sunt întotdeauna simple și clare.

Vitamina D, esențială pentru oase

Vitamina D a fost mult timp un candidat favorit deoarece este importantă pentru construirea mușchilor și a oaselor, care de obicei se subțiază sau se slăbesc pe măsură ce îmbătrânim. Studiile arată că, fără suficientă vitamina D, riscul legat de vârstă al pierderii de mușchi și a căderilor crește.

Deci, ar ajuta administrarea unui supliment de vitamina D să încetinească acea declinare sau chiar să o inverseze? 

Vezi și: Bolile răspândite prin aer, redefinite. OMS, noi reglementări după pandemia de COVID

Cât de eficientă este Vitamina D în procesul anti-îmbătrânire

Vitamina D - FOTO: Freepik@kuprevich

Ei bine, este complicat, la fel ca și îmbătrânirea în sine. Un nou studiu realizat de cercetătorii italieni a examinat dovezile pentru a rezuma ceea ce știm. Semnele distinctive ale îmbătrânirii fac pentru o listă lungă de modificări celulare, inclusiv telomeri mai scurți, gene instabile, semne moleculare pe ADN-ul nostru și inflamație cronică, potrivit Science Alert.

Dar, așa cum explică Carmelinda Ruggiero, specialist în geriatrie la Universitatea din Perugia din Italia, și colegii săi în lucrarea lor, aceste semne distinctive sunt procese "incredibil de complexe și strâns interconectate" care nu sunt la fel de ușor de detectat ca o declinare generală a puterii fizice și a mobilității - prima caracteristică clinică pe care medicii o recunosc în mod tipic la îmbătrânire.

Clinicienii au recomandat de decenii suplimente de vitamina D pentru persoanele cu osteoporoză și pentru a ajuta la prevenirea fracturilor osoase deoarece lipsa de vitamina D a fost legată de aceste afecțiuni. Asta are sens pentru că vitamina D ajută la absorbția calciului. Cu toate acestea, vitamina D este găsită în anumite alimente, poate fi dificil să obții suficientă doar din dieta ta sau dacă nu primești suficientă expunere la soare.

Vezi și: Nestlé adaugă zahăr și miere în laptele pentru sugari, contrar cerințelor OMS. Dr. Doru Negru: Mâncăm un vagon de zahăr. Îi agită! Ne mirăm că ne îndulcim sau ne îngrășăm

Dar studii clinice mai recente au constatat că suplimentele de vitamina D nu neapărat ajută la prevenirea pierderii osoase legate de vârstă și a fracturilor la persoanele altfel sănătoase.

Similar, Ruggiero și colegii săi au compilat studii observaționale și studii clinice care examinează efectele potențiale ale vitaminei D asupra semnelor distinctive biologice ale îmbătrânirii și au constatat că dovezi lipsesc.

"Până în prezent, dovezi... sunt limitate la om și se bazează în principal pe modele preclinice la animale", a spus Ruggiero.

Unele studii sugerează că vitamina D poate încetini îmbătrânirea epigenetică deoarece persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D sunt biologic mai în vârstă decât cele cu niveluri adecvate. Suplimentarea cu vitamina D ar putea, de asemenea, să ajute la reducerea deteriorării ADN-ului, dar nu pare să aibă un impact asupra lungimii telomerilor.

De asemenea, există foarte puține dovezi despre doza sau vârsta la care suplimentele de vitamina D ar putea avea un efect, deoarece există atât de puține studii la om, iar rezultatele au fost mixte.

Vezi și: Boala psihică pe care o poți face din cauza pisicii tale. Dr. Adrian Marinescu: Duce la afectare cerebrală. Este de temut

Vitamina D și impactul asupra altor medicamente

Unele studii sugerează că administrarea unei doze specifice de vitamina D ar fi sigură pentru populația generală, dar acest lucru nu ar putea fi valabil pentru toată lumea. Cercetările arată că administrarea de doze mari de vitamina D poate fi dăunătoare. Suplimentele de vitamina D pot, de asemenea, să interacționeze cu medicamentele prescrise, cum ar fi statinele pentru scăderea colesterolului.  

În plus, administrarea neadecvată de vitamine ar putea determina oamenii să ignore alte lucruri pe care le pot face pentru a-și îmbunătăți sănătatea și a trăi mai mult, cum ar fi să mănânce o dietă echilibrată sau să iasă afară.

"În ciuda interesului în suplimentarea cu vitamina D ca strategie de susținere a longevității umane și a unor dovezi despre potențialul său în modularea semnelor distinctive ale îmbătrânirii, suntem încă departe", concluzionează Ruggiero și colegii săi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Primul semn că ai o criză biliară
Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel