Virusul HPV și cancerul de col uterin, "ciudățenia" simptomelor și prevenție. Medic: Rana pe col nu dă simptomatologie la început

Virusul HPV - FOTO Pexels @PAvel Danilyuk
Vaccinarea împotriva HPV este recomandată atât fetelor, cât și băieților. Aceștia pot fi purtători ai virusului ce produce una dintre cele mai răspândite forme de cancer. 

Virusul HPV (Human Papilloma Virus), cel care produce una dintre formele cele mai răspândite de cancer în rândul femeilor, cancerul de col uterin, este un virus care are 100 de tulpini. 

Unele dintre aceste tulpini sunt mai grave și dau leziuni mai importante, în timp ce altele sunt cu o importanță mai redusă, dar nu de neglijat. 

Pentru numărul mare al cererii imunizării împotriva HPV, ministrul Rafila a anunțat, în luna martie, introducerea acestei vaccinări în programul național de vaccinare.

”Pentru a ști dacă avem acest HPV sau nu trebuie să facem analize specifice, deci nu le putem acest lucru din alte analize. Fetele trebuie să meargă la ginecolog și să facă așa-numita genotipare HPV, deci trebuie să determini dacă ai acest virus și care anume tulpini le ai în organism.

De asemenea, această analiză poate fi făcută și de către băieți, fiind un virus care poate fi luat și de aceștia”, a explicat dr. Alina Dascălu, medic primar ginecolog, în emisiunea ”Vorbește lumea” de la PRO TV.

De altfel, specialistul a subliniat un lucru extrem de important, și anume, că femeia poate avea un rezultat al testului Babeș-Papanicolau normal, dar că există o infecție HPV, recentă, ceea ce înseamnă că nu este un virus înmulțit care să dea leziuni la nivelul colului uterin.

Care sunt simptomele infecției cu HPV

”Sunt simptome specifice, din păcate doar pentru tulpinile de low-risk, adică pentru tulpinile de importanță redusă, când apar așa zisele bubițe în zona pubiană, condiloame. Și atunci pacientele se prezintă la medic pentru că au auzit, au citit, plus că le deranjează.

Tulpinile importante și de high-risk, care duc la lucruri grave, din păcate nu dau simptome palpabile, adică ele se prezintă la medic și de multe ori acesta constată o rană pe col, care la început nu dă simptomatologie.

În stadiile avansate apar sângerări la contact sexual, poate chiar durere”, a mai spus medicul ginecolog.

Cum se transmite virusul HPV

Acest virus se transmite prin contact sexual și chiar dacă este protejat cu prezervativ, persoanele nu sunt protejate de acesta, deoarece acesta se poate transmite și prin simpla atingere a pielii pubiene.

De altfel, frecvența analizelor specifice, potrivit medicului, trebuie să fie anuală. ”Dacă o pacientă are sau este deja în tratament, controalele se fac în funcție de ceea ce găsim la fiecare pacientă, nu este ceva standardizat. Dar controlul periodic se face o dată pe an”, a mai spus dr. Alina Dascălu.

Imunizarea împotriva HPV

Cât privește imunizarea împotriva acestui virus, dr. Dascălu a precizat că aceasta se face prin intermediul unui program național de vaccinare, prin vaccinarea fetelor cu vârste între 10 și 18 ani, în mod gratuit.

”Deocamdată este doar la fetițe, dar sperăm că se va începe vaccinarea și a băiețeilor. În țările occidentale și cu nivel economic ridicat, de mult se fac acestea și la fete și la băieți, și unele dintre ele ajung să eradicheze cancerul de col uterin la femei și celelalte de la bărbați (n.r. cancer penian)”, a mai spus medicul.

De asemenea, acesta a precizat că și în cazul în care a fost făcută genotiparea de HPV este necesară imunizarea.

”Vaccinul ajută și este primul pas în tratament. Pe lângă alte imunostimulatoare, creme locale, aceasta este o formă bună de tratament. Sunt multe paciente care se prezintă cu tulpinile 16-18, care sunt cele mai grave, și care după tratament (n.r. vaccinare) apar cu rezultat negativ, deci se tratează”, a subliniat dr. Dascălu.

Cât privește modul în care se realizează imunizarea, pentru cele care intră în programul național, trebuie ajuns la medicul de familie, vaccinarea urmând să se efectueze cu trei doze, cu rapel la 2 luni și apoi la alte 4 luni.

Cele care au depășit vârsta de 18 ani nu mai beneficiază de această gratuitate. ”Trebuie să se prezinte la ginecolog, primesc o prescripție și le achiziționează de la farmacie, urmând să fie administrate în cadrul unui cabinet”, a mai spus medicul, adăugând că imunizarea împotriva HPV este una ”pe viață”.

Campania de vaccinare din 2010, eșuată

România a mai avut o campanie de vaccinare împotriva HPV, în 2010, dar la acel moment a fost considerată agresivă, tocmai din lipsa unei informări corecte, motiv pentru care a și eșuat.

Iar acest lucru nu a fost benefic, având în vedere că România  ocupă primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea provocată de cancerul de col uterin (în jur de 2.000 de decese anual - echivalentul populației unei localități din mediul rural) și locul al doilea, după Bulgaria, la incidența bolii (în țara noastră se înregistrează peste 4.000 de noi cazuri în fiecare an).

Cancerul de col uterin este pe locul 2, după cancerul mamar, în ceea ce privește tipurile de cancer ce afectează femeile din România, potrivit datelor INSS.

Vezi și: Vaccinul anti-HPV, în programul NAȚIONAL de vaccinare. Rafila: Există o cerere destul de mare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel