Victor Costache: Pacienții din programele naționale nu vor achita coplată și spitalele de stat nu se închid

Parteneri cuplu
Ministrul Sănătății, dr Victor Costache, a făcut clarificări, miercuri, legat de liberalizarea programelor de sănătate ale Ministerului Sănătății, promițând că pacienții care vor alege spitale private nu vor achita coplată și că spitalele de stat nu se vor închide ca urmare a măsurilor luate.

Dr Victor Costache, ministrul Sănătății, a explicat miercuri că ordonanța care va da acces spitalelor private la programele naționale a fost înțeleasă greșit. „De câte ori se reformează ceva în medicină, se scoate această utopie a privatizării. (...) Știți foarte bine situația catastrofică în care ne aflăm ca sistem sanitar iar una dintre cauze a fost această îngrădire a pacienților. Scopul acestor măsuri legislative este să ieșim din acest fenomen de îngrădire a drepturilor", a spus ministrul, într-o conferință de presă.

Nu vor avea coplată

Pacienții care vor alege să meargă la spitalele private în cadrul programelor naționale din categoria „acțiuni prioritare" ale Ministerului Sănătății, precum cele pentru accidentul vascular cerebral acut, ATI, infarctul miocardic acut etc, nu vor trebui să scoată bani în plus din buzunar, a subliniat acesta.

Demnitarul a explicat că spitalele private care vor să se înscrie în aceste programe, după adoptarea ordonanței care va modifica Legea Sănătății, vor trebui să respecte niște condiții foarte stricte, de dotare și personal, și vor trebui să își asume eventualele pierderi pe care le pot înregistra cu bolnavii primiți în cadrul acestora.

„Aceste acțiuni prioritare au o anumită particularitate. Se decontează numai echipamentele și materialele sanitare", a declarat Costache.
Victor Costache, care a explicat că prin respectiva ordonanța doar se extinde numărul programelor naționale la care au acces spitalele private, pentru că pacienții aveau teoretic deja acces drept de câțiva ani dar că prevederea legislativă era ambiguă. El a precizat și că nu va fi schimbat parcursul medical al pacientului.

„Acolo fusese un amendament din 2014 sau 2015 în care se prevedea (apelarea la spitale private - n.r.) dacă este excedată capacitatea centrelor de stat. După cum ați văzut din raportul Comisiei Europene, capacitatea întregului sistem este excedată. (...) Lucru absolut ambiguu și greu de interpretat (vechea pșrevedere legislativă, n.r.). Este vorba despre o updatare firească a acestei legislații din 2014. De asemenea, sunt luate și alte măsuri de modernizare a Legii 95, a acestor servicii medicale integrate ca și celelalte țări europene. (...) Este exemplul copiilor cu autism, unde li se plătea medicația, dar nu li se asigura suportul mult mai necesar a tot ce înseamnă logoped sau psiholog", a spus ministrul.

Nu se vor închide spitale de stat

Câteva ore mai târziu, la o emisiune TV, dr Victor Costache a venit cu precizări suplimentare. El a spus că „garantat" nu se vor închide spitale publice după modificarea Legii sănătății și că va continua proiectele de construire a spitalelor regionale și de renovare a spitalelor existente.

„Absolut. Este garantat (că nu se vor închide spitale publice n.r.) este garantat și prin programul PNL. (...) Marele challenge al acestui mandat este de a continua acele proiecte mari de infrastructură, acele spitale regionale, și de a renova rapid spitalele existente, deoarece aceste spitale noi vor fi gata undeva prin 2027, iar până atunci trebuie să aducem soluții", a arătat dr Victor Costache, la B1 TV.

Ideea că spitalele de stat ar putea fi închise întrucât pacienții vor merge la spitale private i se pare absurdă.

„Evident nu are sens, atunci când faceți un infarct nu alegeți unde să mergeți, veți fi dus către unitatea sanitară care este de gardă în ziua respectivă. Să luăm Bucureștiul, în fiecare zi este de gardă alt centru de infarct, care sunt supraaglomerate și, consultându-ne cu profesioniștii din sistem, aducerea încă a unuia, două sau trei centre pentru circuitul de infarct nu poate fi decât benefică. Problema și mai mare este la nivel național, unde sunt județe întregi fără centre de infarct.. Modificarea legislativă nu poate decât să deschidă dezvoltarea de noi centre", a punctat Victor Costache.
Noile modificări aduse Legii sănătății ar putea intra în vigoare în 2-3 săptămâni, a mai arătat ministrul.

Conferința ministrului Sănătății o puteți urmări în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel