Viața la temperaturi extreme. Măsurile de prevenție care te feresc de insolație sau hipotermie

Viata la temperaturi extreme Foto: Freepik @videokvadrat @fxquadro
Viața la temperaturi extreme. Cum poți să te adaptezi cel mai bine pentru temperatura ambientală în funcție de mediu în care te afli.

Dacă ai de gând să călătorești în aer liber, este o idee bună să iei măsuri de prevenție pentru a face față la orice fel de vreme. Acest lucru ar putea însemna zile extrem de ploioase sau zile extrem de uscate și de la cele mai fierbinți ore din timpul zilei până la cele mai reci nopți.

Corpul uman are o temperatură centrală normală între 36.2 și 37,1˚C. Pentru a menține această temperatură fără ajutorul unor dispozitive de încălzire sau răcire, mediul înconjurător trebuie să fie la aproximativ 28˚C. Hainele nu sunt doar pentru aspect - sunt necesare pentru a-ți menține temperatura corpului. De obicei, te poți înveli în mai multe straturi în timpul lunilor reci și poți folosi ventilatoare sau aparate de aer condiționat în lunile mai calde pentru a menține o temperatură centrală sănătoasă.

În unele cazuri, este posibil să te afli într-un mediu cu temperaturi extreme. Este esențial să știi cu ce probleme de sănătate te poți confrunta.

Vezi și: Ce îți poate deteriora pielea. Cum poți proteja bariera cutanată și ce să elimini din rutina ta de îngrijire

Căldură extremă

Reține că temperatura citită pe un termometru nu este neapărat temperatura care ar trebui să te îngrijoreze. Umiditatea relativă din mediul în care te afli poate afecta temperatura pe care o simți cu adevărat, care se numește "temperatură aparentă". De exemplu dacă temperatura aerului indică 29˚C, dar nu există umiditate zero, temperatura se va simți de fapt ca fiind de 26˚C sau dacă temperatura aerului indică 29˚C, cu o umiditate de 80 %, se va simți de fapt ca fiind de 36˚C, potrivit Healthline.

Temperaturile ridicate din mediul înconjurător pot fi periculoase pentru organism. În intervalul cuprins între 32˚ și 40˚C, te poți avea crampe de căldură și epuizare. Între 40˚ și 54˚C, epuizarea din cauza căldurii este mai probabilă. Ar trebui să limitezi activitățile în acest interval. O temperatură ambientală de peste 54˚C duce adesea la insolație.

Citește și: Mâncatul lent ajută la pierderea în greutate. Durează 20 de minute pentru creier să realizeze că ești sătul

Alte boli legate de căldură includ:

- Epuizarea din cauza căldurii

- Crampe musculare

- Umflături cauzate de căldură

- Insolație

- Leșin

Simptome

Simptomele bolilor cauzate de căldură depind de tipul și de gravitatea bolii. Unele simptome comune ale epuizării din cauza căldurii includ:

- Transpirație abundentă

- Epuizare sau oboseală

- Amețeli sau stări de amețeală

- Pierderea cunoștinței sau senzația de amețeală atunci când te ridici în picioare

- Puls slab, dar rapid

- Senzație de greață

- Vărsături

Simptomele de insolație includ:

- Piele roșiatică care se simte fierbinte la atingere

- Puls puternic și rapid

- Pierderea cunoștinței

- Temperatură internă a corpului de peste 39˚C

Tratament

Pentru a trata epuizarea din cauza căldurii, încercă să te răcorești folosind cârpe reci și umede în jurul corpului și înghițituri mici de apă până când simptomele încep să dispară. Încearcă să te ferești de căldură. Găsește un loc cu aer condiționat sau cu o temperatură mai scăzută și mai ales departe de lumina directă a soarelui.

Pentru a trata insolația, acoperă-te cu pânze reci și umede sau fă o baie rece pentru a normaliza temperatura corpului. Ieși imediat din căldură într-un loc cu o temperatură mai scăzută. Nu bea nimic până când nu primești asistență medicală.

Prevenire

Rămâi bine hidratat pentru a evita cât mai bine bolile legate de căldură. Bea suficiente lichide astfel încât urina să fie de culoare deschisă sau limpede. Nu te baza doar pe sete ca un ghid pentru a ști cât de mult lichid ar trebui să bei. Atunci când pierzi multe lichide sau transpiri abundent, asigură-te că înlocuiești și electroliții. Aceștia sunt responsabili pentru a îndeplini funcția de hidratare a celulelor.

Poartă îmbrăcăminte adecvată mediului în care te afli. Hainele prea groase sau prea călduroase pot provoca rapid supraîncălzirea. Dacă simți că te încălzești prea tare, îndepărtează excesul de haine. Poartă protecție solară atunci când este posibil pentru a evita arsurile solare, care îngreunează organismului tău să elimine excesul de căldură.

Încearcă să eviți locurile care pot deveni extrem de fierbinți, cum ar fi interiorul mașinilor. Nu părăsi niciodată o altă persoană, un copil sau un animal de companie, chiar și pentru perioade scurte de timp.

Factori de risc

Factorii de risc obișnuiți care te pot face să fii mai predispus la boli legate de căldură includ:

- Faptul că ești mai tânăr de 4 ani sau mai în vârstă de 65 de ani

- Expunerea la schimbări bruște ale vremii de la rece la cald

- Obezitatea

- Administrarea de medicamente, cum ar fi diureticele și antihistaminicele

- Expunerea la un indice de căldură ridicat (măsurarea atât a căldurii, cât și a umidității)

Temperaturi extrem de scăzute

La fel ca în cazul temperaturilor ridicate, nu te baza doar pe citirea termometrului aerului din mediul înconjurător pentru a măsura temperaturile reci. Viteza vântului și umiditatea exterioară a corpului pot provoca o răceală care schimbă dramatic rata de răcire a corpului și modul în care te simți. Pe vreme extrem de rece, în special cu un factor de răcire a vântului ridicat, poți experimenta rapid debutul hipotermiei. Contactul cu apa rece poate duce, de asemenea, la hipotermie prin imersiune.

Unele boli legate de frig includ:

- Hipotermia

- Degerături

- Piciorul de tranșeu (sau "piciorul de imersiune")

- Fenomenul Raynaud

- Urticarie indusă de frig

Pe lângă aceste boli, vremea de iarnă poate provoca inconveniente majore pentru călători. Fii întotdeauna pregătit să faci față zăpezii abundente și frigului extrem, fie că ești pe drum sau acasă.

Simptome

Atunci când corpul tău scade pentru prima dată sub 37˚C, poți experimenta:

- Frisoane

- Un ritm cardiac crescut

- O ușoară scădere a coordonării

- O dorință crescută de a urina

Atunci când temperatura corpului este între 33˚ și 30˚C:

- Încetezi să mai tremuri

- Cazi într-o stare de stupoare

- Te simți somnolent

- Nu vei putea merge

- Experimentezi alternanțe rapide între ritmul cardiac rapid și respirația prea lentă

- Respirație superficială

Între 30˚C și 22˚C, veți experimenta:

- Respirație minimă

- Reflexe slabe sau inexistente

- Incapacitatea de a te mișca sau de a răspunde la stimuli

- Tensiune arterială scăzută

- Posibil comă

O temperatură corporală sub 22˚C poate duce la rigidizarea mușchilor, la scăderea extremă sau chiar la absența tensiunii arteriale, la scăderea ritmului cardiac și respirator și, în cele din urmă, poate duce la deces.

Tratament

Dacă cineva leșină, prezintă mai multe simptome enumerate mai sus și are o temperatură corporală de 35˚C sau mai mică, contactează imediat serviciile de urgență. Efectuează resuscitarea cardio-respiratorie dacă persoana nu respiră sau nu are puls.

Pentru a trata hipotermia, ieși din frig cât mai repede posibil și duce-te într-un mediu mai cald. Scoate orice îmbrăcăminte umedă sau udă și începe să încălzești zonele medii ale corpului, inclusiv capul, gâtul și pieptul. Bea ceva cald pentru a crește treptat temperatura corpului, dar nu consuma nimic alcoolic.

Chiar și după ce începi să te simți din nou cald, rămâi uscat și învelit într-o pătură caldă. Solicită imediat ajutor medical pentru a minimiza răul suferit de corpul tău.

Pentru a trata degerăturile, înmoaie zona afectată în apă caldă nu mai fierbinte de 40˚C și înfășoară în tifon. Păstrează degetele de la picioare sau de la mâini afectate de degerături separate unele de altele pentru a evita frecarea zonelor între ele. Nu freca și nu pune presiune pe pielea degerată, deoarece acest lucru poate provoca deteriorarea țesuturilor. Mergi la medic dacă, după 30 de minute, tot nu simți nimic pe pielea degerată.

Prevenire

Este esențial să protejezi orice persoană care prezintă simptome timpurii de hipotermie. Dacă este posibil, scoateți-i imediat din frig. Nu încerca să încălzești o persoană care suferă de hipotermie gravă prin exerciții fizice sau frecții viguroase, deoarece acest lucru poate duce la probleme suplimentare.

Pentru a preveni îmbolnăvirile cauzate de frig, aplică una sau mai multe dintre aceste măsuri atunci când temperatura începe să scadă:

- Mănâncă mese consistente în mod regulat și bea multă apă

- Evită băuturile cu alcool sau cofeină

- Rămâi în interior, lângă o sursă de căldură

- Folosește loțiune și balsam de buze pentru a preveni uscarea pielii și a buzelor

- Adu haine suplimentare în care să te schimbi în cazul în care transpiri sau te uzi

- Poartă pe cap o pălărie, o căciulă sau ceva similar pentru a reține căldura și mănuși sau mănuși pe mâini

- Poartă mai multe straturi de îmbrăcăminte

- Poartă ochelari de soare atunci când ninge sau când afară este extrem de luminos pentru a evita orbirea din cauza zăpezii

Factori de risc

Factorii de risc comuni pentru hipotermie și degerături includ:

- Să fii mai tânăr de 4 ani sau mai în vârstă de 65 de ani

- Consumul de alcool, cofeină sau tutun

- Expunerea pielii la temperaturi extrem de scăzute, în special atunci când faci exerciții fizice și transpiri

- A fi umed sau udat la temperaturi scăzute

- Deshidratarea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel