"Veșnic nemulțumit", boala tăcută care te macină pe interior. Cele 3 motive principale și cum să-ți dai seama de propria valoare. Radu Leca: Este o persoană toxică

Veșnic nemulțumit - Foto: Freepick @koldunova_anna @cookie_studio @stockking
EXCLUSIV
Veșnic nemulțumit este atitudinea pe care am întâlnit-o cel puțin o dată la cei din jur. Care sunt cauzele acestei trăiri și cum se poate trata.

Sigur ai auzit măcar odată sau ți s-a spus că ești veșnic nemulțumit. Mintea noastră este concepută să ne dorim mereu mai mult, însă acest aspect poate duce uneori la situații neplăcute, în care orice se întâmplă în jurul nostru să se transforme în nemulțumire, o nemulțumire continuă, cu impact asupra propriei vieți, dar și a celor din jur. Căci nu este ușor de interacționat cu o astfel de persoană, care de la primele raze de soare este nemulțumită, motivele fiind adesea puerile.

Psihologul Radu Leca ne-a explicat care sunt adevăratele surse ale nemulțumirii, dar și cum se poate ”repara” această situație.

Veșnic nemulțumit. Cele trei motive principale ale nemulțumitului

”Persoana nemulțumită este o persoană toxică. Nu este nemulțumită fiindcă are tulburare de anxietate, de panică sau de depresie, ci este nemulțumită din trei direcții diferite. Cumva are trei surse ale nemulțumirii:

- propria persoană, propriile împliniri

- tipul de destin: Ce aș fi făcut dacă?

- tipul de parteneriat, mariaj, cuplu, familie pe care îl deține”, a declarat psihologul Radu Leca, în exclusivitatea, pentru DC Medical

Potrivit specialistului, aceste trei tipuri de surse, indiferent de banii pe care persoana respectivă îi are, de poziția socială sau de cercul în care activează, ori de locul de muncă, ”vor furniza o stare permanentă de nemulțumire și indecizie”, a explicat Radu Leca.

În ceea ce privește ”tratarea” acestei stări de continuă nemulțumire, psihologul ne-a precizat că este un proces de durată, variind între 6 și 12 luni, în funcție de cât de afectată este persoana respectivă.

”Terapeutul vine și ajută genul acesta de persoană să își recunoască propria valoare, iar acest tip de valoare poate fi recunoscut de bolnav cam în 6-9-12 luni de terapie”, a adăugat specialistul.

Printre cele mai frecvente motive de nemulțumire sunt cele legate de locul de muncă (serviciul în sine, colegii sau șefii), de relația de cuplu (mulți pozând în cupluri fericite, dar în interiorul lor se află un butoi de pulbere pe punctul de a exploda), starea de sănătate.

De altfel, această stare de veșnică nemulțumire nu trebuie tratată cu indiferență, deoarece se poate ajunge la acutizarea acesteia, lucru care se probleme mai mari, mai grave, cu rezolvare pe o perioadă și mai mare de timp.

Nemulțumirea la locul de muncă, efecte negative asupra sănătății

Mulți oameni își doresc un loc de muncă bun și cu satisfacții, profesionale și materiale, însă realitatea nu corespunde întotdeauna așteptărilor. Noi cercetări arată că locurile de muncă pe care le aveți la 20 de ani sau la 30 de ani vă pot afecta sănătatea generală începând cu vârsta de 40 de ani. De altfel, specialiștii în Resurse Umane susțin că până la vârsta de 25 de ani tinerii schimbă chiar și două locuri de muncă într-un singur an.

Potrivit unui raport din 2014, aproximativ 52% dintre americani s-au declarat nemulțumiți de locul lor de muncă. Cu toate acestea, puțini ar bănui că acest lucru acea implicații substanțiale asupra sănătății lor mai târziu, notează Medical News Today.

Un studiu recent, la care au fost folosite datele a 6.432 de americani, începând din 1979, a arătat că 45% nu erau mulțumiți de locul lor de muncă, în timp ce numai 17% era procentul celor care își considerau locul de muncă scăzut, dar cu tendința de creștere.

Toți participanții au raportat o serie de probleme de sănătate după ce au ajuns la 40 de ani. Cei din grupul de satisfacție constant scăzută au raportat niveluri mult mai mari de depresie, probleme de somn și îngrijorare excesivă, precum și un scor mai mic la măsurile de sănătate mintală. De asemenea, aceștia au raportat și probleme de sănătate fizică, precum dureri de spate sau răceli mai mare.

Cele mai rele locuri de muncă pentru sănătate. În ce domenii ești predispus durerii

Cele mai rele locuri de muncă pentru sănătate sunt cele din construcții, sănătate, învățământ și nu numai. Află cum te afectează fiecare domeniu de activitate.

Mersul la serviciu atunci când ai dureri cronice poate fi dificil sau chiar imposibil, în funcție de locul de muncă. Potrivit CDC, persoanele cu artrită reumatoida sunt mai puțin susceptibile de a fi angajate din cauza durerii lor, mai ales în cazul în care locurile lor de muncă sunt solicitante fizic.

Dacă aveți dureri cronice și sunteți în câmpul muncii, încercați să găsiți o ocupație mai puțin solicitantă din punct de vedere fizic și care vă permite să lucrați în propriul ritm. Iată lista noastră cu unele dintre cele mai bune și cele mai proaste alegeri, arată Health. Citește în continuare...

Vezi și: Amânarea treburilor, efecte nocive pentru sănătate. Radu Leca: Ne seduce ideea de lucru adunat. Nefiind capabili să le facem, devenim triști și apare depresia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel