Vara, sezonul pietrelor la rinichi. De ce apar mai des în această perioadă

Pietre se pot forma și în alte locuri din organism, nu doar în rinichi și vezică
Chiar dacă nu credeți că sunteți predispus la apariția pietrelor la rinichi (calculii renali), este posibil să fiți în pericol în timpul verii. Iată de ce: 

Vremea caldă ne produce sete și suntem mai predispuși la deshidratare, dar știați că ceea ce beți pentru a vă potoli setea poate provoca pietre la rinichi?

Pietrele la rinichi sunt săruri minerale care se acumulează în tractul urinar. Când aceste substanțe se cristalizează și se aglomerează, pietrele încep să se formeze.

Pe măsură ce pietrele cresc în dimensiune, acestea încep să blocheze fluxul urinar și să se depună în tubul care duce de la rinichi la vezică.

Simptomele pietrelor la rinichi

Simptomele care ar trebui să te facă să te gândești că ai putea avea calculi renali sunt: dureri severe la nivelul spatelui, abdomenului inferior sau inghinale, care pot fi, de asemenea, însoțite de febră, frisoane sau simptome asemănătoare gripei. Urinarea poate fi dureroasă sau mai frecventă decât de obicei. Urina poate apărea tulbure sau sângeroasă.

Ce provoacă vara pietrele la rinichi

1) Deshidratarea apare mai frecvent în condiții de vreme caldă. Ea poate duce la apariția de pietre la rinichi”.

2) Deficitul de magneziu poate fi a doua cauză principală a formării lor.

3) Consumul de ceai dulce, punch, băuturi răcoritoare și alte băuturi îndulcite cu zahăr în timpul vremii calde și umede poate crește riscul de a face pietre la rinichi, deoarece interferează cu absorbția magneziului.

4) Consumul excesiv de alcool și de cofeină nu numai că deshidratează organismul, ci scade absorbția magneziului, care poate exacerba pietrele la rinichi.

5) O dietă bogată în oxalați – care se găsesc în migdale, spanac, ceai negru, cacao și rubarbă - crește riscurile. De asemenea, există informații contradictorii legat de consumul regulat de suc de grapefruit care ar putea duce la formarea pietrelor la rinichi. Dacă sunteți predispus la apariția pietrelor la rinichi, e recomandat să evitați să îl beți în mod regulat. 

6) Consumul de zahăr rafinat poate duce la formarea pietrelor.

7) Studiile arată că aportul regulat de antiacide și suplimentele alimentare sintetice de calciu vă pot crește riscul cu 20%.

8) Dietele bogate în proteine animale, în special carnea roșie procesată, cresc probabilitatea de a dezvolta pietre la rinichi.

9) Ereditatea poate fi un factor de risc, deoarece unii oameni au tendința de a absorbi mai mult calciu decât alții. Dacă aveți în familie antecedente de calculi renali, discutați cu medicul dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel