A început sezonul accidentelor pe...
Colesterolul din sânge, o substanță asemănătoare cu ceara produsă de ficat, joacă un rol crucial în menținerea sănătății. Este esențial pentru funcții importante precum producția de hormoni și digestia grăsimilor. Deși organismul produce tot colesterolul de care are nevoie, experții sugerează să consumăm cât mai puțin colesterol alimentar posibil.
Colesterolul alimentar se găsește în produsele de origine animală, inclusiv carne, fructe de mare, păsări de curte, ouă și lactate. Adoptarea unor alegeri alimentare sănătoase poate preveni acumularea excesivă de colesterol în sânge.
Dr. Sorin Băilă, medic specialist în chirurgie vasculară la Spitalul Clinic SANADOR, a subliniat importanța menținerii nivelului de colesterol LDL sub un prag critic.
"Toată lumea s-a năpustit pe colesterolul rău "LDL". Pentru pacientul instrumentat însemnând angioplastie, stent sau by-pass și vorbim de localizarea coronariană, valoarea este de 70 și sub 70 mg la sută, ceea ce este foarte, foarte mult. La un moment dat se acceptau sub 90%, iar acum valoarea țintă este de sub 70.
La un moment dat, pacienții nu se mai controlează. Am întâlnit și pacienți cu LDL de 45%, cu un colesterol total de 100, peste 100. Nu e normal să ajungem aici. Este un semnal de alarmă atât pentru pacienți cât și pentru medicii care prescriu terapia cu statine. Trebuie controlate.
Ultima recomandare este LDL 70 și sub 70%, dar nu cu mult sub 70 mg la sută", a explicat dr. Sorin Băilă, medic specialist în chirurgie vasculară la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Vezi și: Fracturile de șold la pacienții cu demență. Beneficiile și riscurile chirurgiei
Colesterolul mărit - FOTO: Freepik@yliv
Colesterolul este măsurat în miligrame pe decilitru (mg/dL). Testul de colesterol, cunoscut și sub denumirea de panou lipidic sau profil lipidic, evaluează nivelurile de colesterol și trigliceride din sânge. Iată ce indică principalele componente:
- Lipoproteina cu densitate joasă (LDL), adesea numită colesterolul "rău". Nivelurile ridicate de LDL pot favoriza acumularea de plăci în arterele tale, crescând riscul de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.
- Lipoproteina cu densitate mare (HDL), cunoscută sub numele de colesterolul "bun". Nivelurile ridicate de HDL sunt asociate cu un risc mai mic de boli cardiovasculare și accidente vasculare cerebrale.
- Trigliceridele, un tip de grăsime din sânge utilizată pentru energie. Nivelurile ridicate de trigliceride, în combinație cu LDL crescut sau HDL scăzut, pot crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
Colesterolul total, care reflectă suma colesterolului din sângele tău, bazându-se pe nivelurile de HDL, LDL și trigliceride, potrivit CDC.
Monitorizarea acestor valori este esențială pentru menținerea unei sănătăți cardiovasculare optime.
Vezi și: Trosnitul gâtului, nesănătos. Poate provoca AVC
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Schimbările alimentare pot fi un...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...