Vaccinul împotriva herpesului zoster poate întârzia apariția demenței. Protecție dublă pentru corp și minte, conform studiilor

vaccin zoster dementa Foto: Freepik @mixzer
Două noi studii sugerează că administrarea vaccinului împotriva herpesului zoster nu doar că previne erupțiile dureroase, dar ar putea și să reducă riscul de demență.

Două noi studii sugerează că administrarea unui vaccin care să protejeze împotriva cazurilor dureroase de herpes zoster poate fi benefică pentru memorie. Virusurile herpetice se pot reactiva în timpul perioadelor de stres sau de boală, ducând la apariția zonei zoster, o erupție cutanată care se deschide în linie în jurul trunchiului sau pe gât sau pe față. Durerea provocată de zona zoster variază de la o persoană la alta, dar poate varia de la furnicături la arsuri și poate dura săptămâni întregi.

Cercetătorii cred că unii viruși herpetici se pot ascunde și în creier și pot redeveni activi atunci când sistemul imunitar își lasă garda jos, putând favoriza apariția demenței. Nu există leac pentru herpes zoster, dar medicamentele antivirale pot ajuta la tratarea acestuia și există vaccinuri. În 2006, primul vaccin împotriva zonei zoster, Zostavax, a fost omologat în Statele Unite.

În 2017, un vaccin mai puternic, Shingrix, a devenit disponibil, iar Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA recomandă acum Shingrix în locul Zostavax pentru adulții de 50 de ani și peste.

În studiile clinice, Shingrix a avut o eficacitate de 97% în prevenirea herpesului zoster, comparativ cu o eficacitate de 65% până la 70% pentru Zostavax, în funcție de vârsta persoanei. Shingrix pare, de asemenea, să ofere o protecție mai lungă, deși acest lucru este încă în curs de studiu. Cercetătorii ar trebui să evite efectul de utilizator sănătos, deoarece anumite persoane sunt mai predispuse să adopte comportamente precum controale medicale regulate și vaccinări.

Citește și: Cum să reduci riscul genetic de boli de inimă de 14 ori. Bazele unui stil de viață sănătos care protejează inima

Foto: Freepik @mixzer

Ar putea un vaccin să întârzie demența?

Un studiu publicat în Nature Medicine a constatat că persoanele care au primit vaccinul Shingrix au avut cu 17% mai puține șanse de a fi diagnosticate cu demență în șase ani de la vaccinare decât cele care au primit vaccinul Zostavax, mai puțin eficient. Autorii studiului au declarat că societatea nu a jucat niciun rol în investigația lor.

Studiul a constatat, de asemenea, că vaccinurile nu au prevenit complet demența, dar aceasta pare să fie asociată cu un diagnostic întârziat. În medie, acest lucru reprezintă aproximativ 164 de zile fără diagnostic sau cinci luni de timp în plus la persoanele care au fost afectate în cele din urmă.

Acest studiu nu poate dovedi că vaccinurile au fost direct responsabile pentru diferențele dintre grupuri. Dacă cercetările ulterioare dovedesc că vaccinurile împotriva herpesului zoster protejează memoria și gândirea, aceasta ar fi o descoperire semnificativă la nivelul sănătății publice.

Experții care nu au fost implicați în studiu au declarat că acesta se adaugă unui număr tot mai mare de dovezi care sugerează că vaccinurile împotriva zonei zoster pot ajuta la protejarea creierului. Dr. Andrew Doig, biochimist la Universitatea din Manchester, a explicat că vaccinul mai nou poate fi legat de o reducere și mai mare a riscului.

Asocierea a fost mai puternică în cazul femeilor care au primit Shingrix, cu un risc cu 22% mai mic de a dezvolta demență în următorii șase ani, comparativ cu femeile care au primit Zostavax. Bărbații au avut un risc cu aproximativ 13% mai mic.

Studiul a comparat, de asemenea, persoanele în vârstă care au primit vaccinul Shingrix cu cele care au primit vaccinul antigripal și vaccinul combinat diftero-pertussis-tetanic. Riscul de demență la cei care au primit un vaccin Shingrix a fost cu 23% mai mic decât la persoanele care au primit un vaccin antigripal și cu 28% mai mic la persoanele care au primit un vaccin tDAP.

Rezultate similare oferite de alt studiu

Un al doilea studiu, sponsorizat de GSK, urmează să își prezinte concluziile la Conferința internațională a Asociației Alzheimer. Cercetarea folosește o abordare similară studiului Oxford și utilizează o bază de date mare de înregistrări electronice de sănătate deținute de Optum. Studiul a comparat diagnosticul de demență la persoanele de 50 de ani și peste care au fost vaccinate împotriva zonei zoster (Zostavax sau Shingrix) cu cele care au fost vaccinate cu Pneumovax, care protejează împotriva infecțiilor bacteriene.

După vaccinarea împotriva herpesului zoster, persoanele incluse în studiu erau mai puțin susceptibile de a fi diagnosticate cu demență decât cele care au primit doar vaccinul Pneumovax.

După cinci ani, persoanele care au primit Zostavax au fost cu 8% mai puțin susceptibile de a fi diagnosticate cu demență, iar cele care au primit Shingrix au fost cu aproximativ 20% mai puțin susceptibile de a avea demența ca diagnostic în dosarele lor medicale, comparativ cu cele care au primit doar un vaccin Pneumovax.

Noul vaccin împotriva zonei zoster a fost asociat cu un grad mai mare de beneficii decât cel mai vechi, persoanele care au primit Shingrix fiind cu aproximativ 23% mai puțin susceptibile de a avea un diagnostic de demență după cinci ani, comparativ cu cei care au primit Zostavax.

Cu toate acestea, asocierea are nevoie de mai multe studii înainte ca cercetătorii să poată determina definitiv beneficiile vaccinului împotriva zonei zoster. Dr. Phil Dormitzer, care conduce cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor pentru GSK, consideră că cel mai bun motiv pentru a beneficia de un vaccin împotriva zonei zoster este evitarea suferinței provocate de această boală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diferența dintre RMN și CT: ce trebuie să știi despre fiecare

Crossuri externe

pixel