Vaccinul contra varicelei scade riscul de herpes zoster pediatric

Vaccinurile nu au doar beneficii directe, asupra bolilor pentru care au fost create, ci și indirecte pentru afecțiuni asemănătoare sau care au ceva comun. Foto: CDC/James Gathany
Copiii care fac vaccinul împotriva varicelei, mai ales dacă fac două doze, au un risc mult mai mic de a face herpes zoster, arată un nou studiu condus de cercetători de la Centrul Kaiser Permanente pentru Cercetare în Sănătate, și publicat astăzi în revista Pediatrics.

Herpesul zoster sau zona zoster este cauzat de virusul varicelo-zoster, același virus care provoacă varicela. În conformitate cu Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), în Statele Unite există aproximativ 1 milion de cazuri de herpes zoster în fiecare an. Cu toate acestea, herpesul zoster pediatric este o boală rară, iar simptomele sunt, de obicei, mai blânde pentru copii, comparativ cu adulții, care fac, de obicei, o erupție cutanată dureroasă, cu arsuri și vezicule.

„De la introducerea vaccinului contra varicelei, am știut cât de eficient este în a proteja copiii de la a contracta acea boală dureroasă (varicela, n.r.), dar am vrut să aflăm dacă vaccinul ar reduce, de asemenea, riscul de herpes zoster", a explicat cercetătorul principal dr Sheila Weinmann.

„Constatările noastre demonstrează că vaccinul reduce probabilitatea de apariție a herpesului zoster la copii, subliniind beneficiile duble ale vaccinului pentru varicelă".

Studiul, finanțat de CDC, a analizat dosarele electronice de sănătate a mai mult de 6,3 milioane de copii, în perioada 2003-2014, utilizând date de la 6 organizații integrate de îngrijire a sănătății. Aproximativ 50% dintre copii au fost vaccinați, pentru o parte sau toată perioada studiului.

Cât de mult a scăzut rata de infectare

Cercetătorii au descoperit că, în general, riscul zona zoster este mult mai mic la copiii vaccinați decât la cei nevaccinați. Mai exact, au concluzionat următoarele:

- În perioada de 12 ani a studiului, rata de herpes zoster pediatric a scăzut cu 72% în general, pe măsură ce numărul copiilor vaccinați a crescut.

- Incidența de zona zoster a fost cu 78% mai mică la copiii vaccinați decât la copiii nevaccinați.

- Ratele pentru copiii imunosupresați, care nu au putut să facă vaccinul, au fost de 5-6 ori mai mari decât cei care nu au fost imunosupresați.

„Am observat cele mai ridicate rate de herpes zoster în primii ani ai studiului, când a existat o proporție mai mare de copii, în special copiii mai mari, care nu au făcut vaccinul împotriva varicelei".

Rata de herpes zoster în rândul copiilor care au fost neaccinați a urcat din 2003 până în 2007 și apoi a scăzut drastic până la sfârșitul perioadei de studiu. Creșterea ratelor de vaccinare pe parcursul perioadei de studiu a redus riscul de contractare a herpes zoster în ansamblu pentru toți copiii, inclusiv cei care nu au fost vaccinați.

Declinul ar fi putut fi legat, de asemenea, de introducerea celei de-a doua doze de vaccin care începe în 2007, deoarece incidența de herpes zoster a fost mult mai scăzută la acei copii care au primit această a doua doză de vaccin, mai degrabă decât după vaccinarea doar cu o doză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel