Usturoiul, efectul fabulos pe care-l are în hipertensiune. STUDII medicale

Usturoi. Foto: Pixabay
Mai multe studii arată că usturoiul are un efect fantastic la persoanele cu hipertensiune, uneori acesta putând fi comparat cu al antihipertensivelor! Iată ce spun studiile care dovedesc asta: 

În ciuda mirosului neplăcut pe care-l are, usturoiul are o multitudine de beneficii pentru sănătate. Hipertensiunea este una din afecțiunile în care poate ajuta, dar doar în anumite condiții.

Hipertensiunea arterială este o afecțiune care afectează aproximativ unul din trei adulți din țările occidentale. Adesea, nu dă niciun fel de simptome, dar în timp, lăsată necontrolată, crește semnificativ riscul unei persoane de a face boli de inimă și accident vascular cerebral.

Folosirea usturoiului pentru ameliorarea tensiunii arteriale poate fi un remediu natural excelent (link direct studiu). De fapt, usturoiul este utilizat în scop curativ de cel puțin 3.000 de ani. Iată ce dovezi medicale există despre beneficiile usturoiului în hipertensiune: 

Efecte benefice

Consumul regulat de usturoi poate ajuta la prevenirea multor afecțiuni cronice de sănătate. Studiile arată că usturoiul este un antibacterian natural și antifungic. Ajută la scăderea colesterolului în mod natural și acționează simultan ca un diluant în sânge. Crește imunitatea datorită proprietăților sale antioxidante, iar cercetările au demonstrat că are un rol în prevenirea cancerului și a bolilor cardiovasculare. Dar poate una dintre cele mai promițătoare acțiuni ale acestui „medicament minune" este capacitatea sa de a scădea tensiunea arterială. Dar, contrar omologilor săi farmaceutici, usturoiul poate realiza toate aceste beneficii pentru sănătate fără multitudinea de reacții adverse!

Usturoiul conține alicină, unul dintre cele mai benefice remedii pentru hipertensiune arterială. Un studiu realizat de cercetătorii de la Academia Rusă de Științe Medicale și publicat în revista Nature (link dkirect studiu) a investigat efectele comprimatelor de pulbere de usturoi cu eliberare în timp asupra bărbaților cu tensiune arterială ușoară până la moderată. Cercetările au arătat că administrarea unei tablete de usturoi de 600 mg a scăzut nivelul tensiunii arteriale.

Pe măsură ce organismul crește producția enzimei de conversie a angiotensinei I, sau „ACE", crește tensiunea arterială. Medicamentele inhibitori ACE funcționează prin blocarea formării acestei enzime, dar au efecte secundare multiple. În schimb, usturoiul conține gama-glutamilcisteină, un inhibitor natural al ACE. Acest compus chimic, în combinație cu conținutul ridicat de alicină, dă usturoiului capacitatea sa de a dilata arterele, scăzând astfel tensiunea arterială.

Unele cercetări recente sugerează că usturoiul este la fel de eficient ca medicamentele standard pentru scăderea tensiunii arteriale - cu mult mai puține efecte secundare (link direct studiu).

O revizuire a studiilor randomizate controlate - standardul de aur în cercetare - a raportat că suplimentele de usturoi pot reduce tensiunea arterială sistolică și diastolică  cu 6,7 și, respectiv, 4,8 mmHg, fără efecte secundare grave.  Studiile incluse în revizuire au oferit participanților 188–2400 mg de suplimente de pudră de usturoi sau extracte de usturoi îmbătrânit pe zi și au durat 8–12 săptămâni (link direct analiză).

Câteva alte recenzii recente susțin aceste rezultate, multe raportând reduceri ale tensiunii arteriale variind de la 2,5–11,2 mm Hg după administrarea a 600–2400 mg de pudră de usturoi pe zi timp de 8–24 săptămâni (link direct studiu, link direct studiu, link direct studiu).

Este de remarcat faptul că, deși efectele de scădere a tensiunii arteriale ale usturoiului par universale, ele par cele mai mari la persoanele cu tensiune arterială crescută, în comparație cu cei cu tensiune arterială în intervalul normal (link direct studiu).

Precauții

Deoarece usturoiul este un diluant natural al sângelui (anticoagulant), administrarea acestuia în combinație cu medicamentele pentru subțierea sângelui poate fi riscantă. Dacă luați un diluant de sânge sau un medicament inhibitor de ACE pentru tensiunea arterială, consultați-vă medicul înainte de a începe un consum regulat de usturoi. Apoi, nu trebuie ignorat că sunt boli în care usturoiul este contraindicat din cauza acidității sale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel