Prediabetul este un semnal de...
Usturoiul este unul dintre condimentele frecvent folosite în bucătăria românească, mai ales în sezonul rece, fiind cunoscut pentru calitățile sale antibacteriene și antivirale.
Nutriționistul Cristian Mărgărit a precizat ce alte proprietăți mai are usturoiul, cel care este înfrățit cu ceapa, fac parte din aceeași familie Allium, dar și care este cantitatea recomandată pentru consum în funcție de condiția medicală.
”Ultimele studii arată foarte multe beneficii pe sistemul nervos. este o balanță foarte interesantă, pentru că usturoiul are foarte multe calități, dar are și câteva puncte mai puțin bune pe care trebuie să le menționăm”, a declarat Cristian Mărgărit la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Un cățel de usturoi crud, aproximativ 3 grame, conține:
- calorii 4,5
- sodiu 0,5 mg
- carbohidrați 1 g
- fibre 0,1 g
- proteine 0,2 g
- vitamina C 0,9 mg
- zinc 0,04 mcg, potrivit Very Well Fitt.
Vezi și: Obiceiul care reduce riscul de cancer colorectal. Boala este în top 3 al cancerelor la bărbați
Beneficiile terapeutice potențiale ale usturoiului provin în primul rând din compușii săi bioactivi, inclusiv sulfuri organice, saponine, compuși fenolici și polizaharide.
Astfel, usturoiul poate ajuta la:
- o alimentație echilibrată
- reducerea inflamațiilor
- reducerea colesterolului seric
- protejează împotriva stresului oxidativ
- reduce riscul bolilor cardiovasculare.
Pe lângă aceste beneficii, usturoiul are și câteva efecte adverse, astfel poate să fie factori declanșator pentru alergii sau poate avea impact asupra sistemului nervos, prin diminuarea reflexelor.
”Are câteva efecte asupra motilității tubului digestiv, astfel dacă îl mâncăm seara și crud, este posibil să dea acea aciditate. Deci cei care au boală de reflux seara nu îl mai mănâncă.
Pe de altă parte, lucrul interesant este că deși scade tensiunea arterială, ajută în combaterea diabetului, ajută vasele de sânge foarte mult, previne bolile cardiovasculare, el are și un efect ușor toxic asupra sistemului nervos, reduce reflexele.
La sportivi, la șoferi, piloți, fără usturoi cu o zi două înainte. Și ceapa, pentru că această familie, Allium, este comună și au aceste substanțe pe bază de sulf care reduc reflexele.
Astfel, dacă vreau să mă relaxez și să dorm mai bine, mănânc ceapă sau usturoi”, a mai spus nutriționistul.
În ceea ce privește modul de consum, Cristian Mărgărit a subliniat beneficiile cardiovasculare ale usturoiului, cu exemplificarea situații în care, ”așa proaspăt, dacă îl freci pe o mână, a doua zi îl vei simți și pe cealaltă. El pătrunde foarte bine în corp”, iar pentru ca enzimele care ajută protecția cardiovasculară să se activeze este nevoie ca usturoiul, odată zdrobit să mai stea 10 minute înainte de a fi consumat.
Pe lângă beneficiile cardiovasculare, usturoiul are efect și asupra imunității. ”Acel efect antibacterian, antiviral, dovedit științific. Dacă pentru inimă sau diabet, dovezile științifice nu sunt foarte puternice, pentru partea de imunitate, usturoiul reprezintă niște dovezi stabile, puternice științific, repetabile.
Deci consumul de usturoi reduce aceste infecții respiratorii cu care ne confruntăm aproape toți la fiecare schimbare de sezon.
Legat de usturoiul gătit, fie că este tras la tigaie, dar nu ars, fie copt întreg, la cuptor, odată cu tratarea termică va ieși ”tăria” din el și se va mai duce din mirosul specific, dar fără să se piardă din calitățile acestuia.
Cantitatea de usturoi recomandată pe zi diferă în funcție de condiția medicală a celor care îl consumă, astfel, persoanelor care suferă de reflux gastric, dar vor să mănânce usturoi pot consuma un cățel de usturoi, în timp ce ceilalți se pot bucura de 2-3 căței de usturoi.
Consumat în exces, usturoiul, prin conținutul de arsenic, poate să curețe tubul digestiv și să poate să omoare și bacteriile bune, nu doar bacteriile rele.
Uleiul de usturoi se face prin distilarea cu aburi cățeilor de usturoi sau prin macerarea acestora într-un ulei. Usturoiul este cunoscut științific sub numele de Allium sativum și este cunoscut ca unul dintre cele mai sănătoase alimente pe care le puteți adăuga în dietă.
Beneficiile uleiului de usturoi includ capacitatea sa de a ajuta la eforturile de pierdere în greutate, calma durerile de cap, reduce inflamația, stimula circulația, optimiza digestia, și de a stimula funcția cognitivă și sistemul imunitar. Alte beneficii includ scutirea de congestie, scăderea nivelului de colesterol, și nivelurile normale de zahăr din sânge, arată Organic Facts.
Conținut ridicat de alicină
Majoritatea beneficiilor pentru sănătate obținute prin uleiul de usturoi sunt atribuite conținutului ridicat de alicină, compuși sulfurați, aminoacizi cheie și enzime, precum și alți compuși antioxidanți. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Siropul pentru creșterea imunității. Fecioru: Cura trebuie ținută 14 zile
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Prediabetul este un semnal de...
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...