Unt clarificat: ce beneficii majore aduce pentru sănătate și cum îl prepari

Unt clarififcat     Sursa foto: sitarafoods.com
Untul clarificat, cunoscut în bucătăria indiana sub numele de ghee, are o mulțime de proprietăți benefice pentru sănătate.

Produsele lactate, în general, au recenzii mixte. Unele dintre ele sunt bune pentru sănătate, în timp ce altele sunt mai puțin bune. Produsele lactate bune cresc colesterolul bun din organism și întăresc imunitatea. Și un astfel de produs lactat grozav este untul clarificat sau untul ghee.

Ghee sau unt clarificat este folosit de mii de ani în gastronomie, dar și în medicina ayurvedică. Este făcut prin încălzirea untului, proces care permite separarea lichidului de grăsime. Laptele se caramelizează și devine solid, iar grăsimea rămasă poartă numele de ghee. Cea mai bună versiune de ghee este cea care se face acasă, deoarece este cel mai puțin procesată.

Untul clarificat conține o cantitate bună de grăsimi sănătoase, inclusiv vitaminele A, E și D și este bogat în acizi grași omega-3, care sunt grăsimi bune și sunt esențiale pentru îmbunătățirea sănătății creierului și inimii. De asemenea, oferă multă energie organismului.

Iată câteva beneficii pentru sănătate ale untului clarificat.

Vindecă tusea:

Iarna este în toi și odată cu iarna vine și tusea sezonieră și răceala. Așa că pentru a combate tusea, adăugați ghee în dieta dumneavoastră. Untul clarificat a fost folosit ca un remediu eficient pentru răceală și tuse de mulți ani. Oferă căldură sistemului și te face să te simți mai bine. Pentru a scăpa de frig, bea o linguriță de ghee caldă direct sau amestecă-l cu pudră de ghimbir și bea-l.

Bun pentru vedere:

Ayurveda sugerează că untul clarificat vă poate îmbunătăți vederea și, de asemenea, poate proteja ochii de diferite alte boli. Adaugă ghee în dietă pentru o vedere mai bună și ochi sănătoși.

Excelent pentru constipație:

Deshidratarea, alegerile alimentare greșite și diverși alți factori contribuie la constipație. Dacă suferi din cauza asta, bea o lingură de ghee seara înainte de culcare. Îți vindecă tractul digestiv, care, la rândul său, ameliorează constipația.

Are proprietăți antiinflamatorii:

Studiile sugerează că untul clarificat are proprietăți antiinflamatorii, care ajută la diferite tipuri de afecțiuni. Crește nivelul de colesterol bun din interiorul corpului, ceea ce este excelent pentru sănătatea inimii tale.

Întărește sistemul imunitar:

Untul clarificat conține antioxidanți, care întăresc sistemul imunitar prin creșterea capacității organismului de a absorbi nutrienți vitali. Când corpul tău absoarbe nutrienții, șansele de a te îmbolnăvi se reduc automat.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel